Ezek az illóolaj-keverékek a legmenőbbek idén – ünnepi hangulatot varázsolnak

GettyImages-1264882380
Olvasási idő kb. 3 perc

Kutatók szerint az illatok erősen kapcsolódnak az érzelmi emlékezetünkhöz. Használjuk hát ki az adottságunkat, hogy még mesésebbé tegyük a karácsonyi készülődést! Összeválogattuk a legjobb karácsonyi illóolaj-keverékeket.

A karácsony legszebb ünnepeink egyike, amikor hetekig arra készülünk rá, hogy minél jobban meglephessük szeretteinket. Karácsonyi zene szól az üzletekben és otthon, az utcán világít a megannyi dísz, csakúgy, mint a nappalinkban. Ha már minden ébren töltött pillanatoddal a karácsonyt várod, íme még egy tipp, mivel tehetnéd még varázslatosabbá a készülődést. Használd az illatok erejét a még emlékezetesebb karácsonyért!

Ahogyan harvardi neurológusok is mondják, az illatok és az érzelmi emlékek között szoros a kapocs. Ez azért van, mert a szaglószervi adatok közvetlenül a limbikus rendszerbe kerülnek, mivel anatómiailag nagyon közel helyezkednek el egymás mellett. A limbikus rendszer pedig az a része agyunknak, ami a motivációért, az érzelmekért, a tanulásért és az emlékezetért felelős.

A legjobb karácsonyi illóolaj-keverékek 2021-re

Házavató

Ez egy illattal, ami hazaérkezésed pillanatában meleg ölelésbe vonva üdvözöl! A házavató illóolaj keverék segít lesöpörni a havat a csizmádról, lesegíti kabátodat, és kedves illatával már az ajtóba érkezve elfeledteti veled a hétköznapod fáradalmait. Így feltöltődve indulhat is a karácsonyi készülődés!

Hozzávalók: 5 csepp vanília, 4 csepp cédrusfakivonat, 4 csepp narancs, 3 csepp levendula, 2 csepp fenyőtömjén és 2 csepp fahéj.

Karácsonyi konyha

A konyhába lépve gyerekkorodba lépsz. Szinte látod is magad előtt a nagymamát, ahogy piros kötényében épp a karácsonyi sütiket készíti. A sütő meleg és édes, fűszeres illata belengi a szobát. A karácsonyi konyha visszarepít az édességekkel teli gyerekkorodba (csak vigyázz, nehogy a mézeskalács háznál találd magad egy sokkal kevésbé kedves nagymamánál…)

Hozzávalók: 5 csepp narancs, 4 csepp fahéj, 3 csepp szegfűszeg, 3 csepp szerecsendió és 2 csepp gyömbér.

Karácsonyfa

Ha még nem is vetted meg az idei fádat, vagy alternatív megoldást választottál, de hiányzik az illata, próbáld ki a karácsonyfa-illóolajkeveréket! Nincs is varázslatosabb a karácsonyfa mindent kitöltő hűvös tűlevelű illatánál! Ha behunyod a szemed, szinte láthatod is magad előtt a kivilágított, feldíszített fenyőt, és ajkaid szinte maguktól kezdik formálni a Kis karácsony, nagy karácsonyt.

 Hozzávalók: 5 csepp tűlevélkivonat, 4 csepp bergamott, citromfa és 2 csepp rozmaring.

Legyen hó, legyen hó!

Ha egy kis felfrissítésre vágysz a temérdek karácsonyi teendő között, pont neked való a legyen hó, legyen hó illóolaj-keverék! Lakásodba varázsolja a hideg, csípős téli fuvallatot, hogy felélénkülve folytathasd a karácsonyozást.

 Hozzávalók: 4 csepp téli zöldfenyő-keverék és 2 csepp óriásfenyő.

Cukorkarúd

Az angolszász kultúra szerelmeseinek pedig nincs is megfelelőbb illat keverék a cukorkarúdnál. Mentolos, édes, és ropog a fogad alatt. Ikonikus piros-fehér sávjaival kedvenc karácsonyi filmjeid színterébe repít. Éld át Kevin karácsonyát a cukorkarúddal!

 Hozzávalók: 4 csepp borsmenta, 4 csepp vanília és 2 csepp ilang-ilang.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek