Megúszós köret az ünnepekre is: melyik a legjobb mirelit sült krumpli?

Tudod, hogy közel sem olyan, mint az igazi, de legalább nincs vele sok macera. A gyorsfagyasztott hasábburgonya tipikusan az a kaja, amiből mindig lapul egy kevés a fagyasztó mélyén.

A mirelit sült krumpli nem az a klasszikus köret, amit elképzelsz a karácsonyi menü mellé, de a két ünnep között, amikor a bejglitúladagolástól szenvedve képtelen vagy valami komolyabb kaját összehozni, ráadásul már az ipari mennyiségű töltött káposzta is elfogyott, még mindig életmentő tud lenni. De melyiket érdemes megvenni, hogy a leginkább krumpliszerű élményben legyen részed? Máris mutatjuk!

Hogy készül a mirelit sült krumpli?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta: a gyorsfagyasztott hasábburgonya a legtöbb esetben elősütött formában kerül a fogyasztókhoz. Ez nemcsak az elkészítési időt rövidíti le, hanem hozzájárul az élelmiszer-biztonsághoz is, hiszen a sütésnél alkalmazott hő hatására a mikrobák jelentős része elpusztul.

A szakember szerint a gyártási technológia tekintetében általában nincs számottevő különbség a termékek között. A burgonyát előbb megmossák, meghámozzák, hasábokra aprítják, majd egy újabb átmosást követően elősütik, végül pedig visszahűtik, és gyorsfagyasztásos eljárással lefagyasztják. A csomagolás így már fagyasztva történik.

A legtöbb termékben nem volt sok köszönet
A legtöbb termékben nem volt sok köszönetRuzsovics Dorina

Akkor mind ugyanolyan?

A krumpli szabálytalan formája miatt az aprításkor a normál méretű hasábok mellett kisebb darabkák is keletkeznek, de a minőségi termékeknél a gyártók szelektálással különválasztják őket, ezért nem is kerülnek a csomagolásba. Így neked is egyszerűbb a dolgod, hiszen az apró darabok nem égnek oda, amíg a nagyobbak megsülnek. A másik fontos különbség abból adódik, hogy az elősütéshez milyen zsiradékot használnak. A két leggyakoribb opció a napraforgóolaj és a pálmaolaj, mutatott rá Traszkovics Zsolt.

A késztermék minősége a technológiai eltéréseken túl nagyban függ az alapanyagtól, vagyis a burgonyától, illetve annak tárolási módjától is.

Hogy zajlott a teszt?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából válogattuk össze a gyorsfagyasztott hasábburgonyákat, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen tizenháromfélét találtunk. Ezeket a csomagolásukon feltüntetett utasítások alapján a Borganika konyhájában készítettük el és kóstoltunk végig.

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt, ami azt jelenti, hogy résztvevőink nem tudhatták, hogy milyen termékeket kóstolnak, nehogy bármiféle részrehajlás forduljon elő. Az értékelés szigorúan szubjektív, értékszervi szempontok alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján jött ki az alábbi végeredmény:

3. helyezett: ALDI Nature’s Gold gyorsfagyasztott hasábburgonya – 3,33 pont (429 forint/1 kg)

Összetevők: burgonya (93 százalék), napraforgóolaj (7 százalék).

IMG 6682
Ruzsovics Dorina

Az ALDI saját márkás termékének vézna kis hasábjai láttán tesztelőink soraiba némi bizalmatlanság férkőzött, de szerencsére kiderült, hogy az ízük ettől függetlenül egészen rendben van. Legalábbis a többség szerint, mert volt, akiben keserű szájízt hagyott.

  • Olyan keserű, hogy csípi az ínyem.
  • Túl vékony.
  • Kicsi, vékony, színtelen.
  • Ez kis vékonyka, furán sárga, de ízre nem borzasztó.
  • Ez tök jó.
  • Ropogós kis hasábok, csipszíz.  

2. helyezett: Lidl Harvest Basket gyorsfagyasztott hasábburgonya – 4 pont (429 forint/1 kg)

Összetevők: burgonya (94 százalék), napraforgóolaj (6 százalék).

IMG 6719
Ruzsovics Dorina

A Lidl versenyzőjénél már jobban eltalálták a hasábok méretét, sőt mi több, kóstolóinknak az ízvilága is bejött. Valaki például a mekis krumplihoz hasonlította, ami ebben a műfajban inkább tekinthető bóknak, mint kritikának.

  • Tetszik, hogy vékony, szalmaforma. Mogyoróízű. Egész rendben van.
  • Mekis krumpli ízű.
  • Egész finom.
  • Ez nem rossz, belül kicsit puha.
  • Ez a legjobb.
  • A kis hasábok az előnyére válnak, ropogós, és ízre sem rossz.

1. helyezett: McCain gyorsfagyasztott hasábburgonya – 4,16 pont (689 forint/1 kg)

Összetevők: burgonya (96 százalék), napraforgóolaj (4 százalék).

IMG 6750
Ruzsovics Dorina

A McCain hullámos krumplija meglepően jól teljesített. Tesztelőink nemcsak formára tartották megnyerőnek, hanem ízre és állagra is. Cserébe mondjuk drágább is más termékekhez képest, de amit ki lehet hozni egy mirelit krumpliból, azt – szerintünk – ki is hozza!

  • Nagyon tetszik, hogy hullámos, és az íze se ramaty!
  • Ez a legfinomabb :)
  • Na, ez tetszik.
  • A legjobb ennek az állaga, és az íze se rossz.
  • Vállalható.
  • Teljesen jó.

Futottak még

4. helyezett: Penny gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2,83 pont (429 forint/1 kg)

A Penny termékéről elég vegyes kép alakult ki. Tesztelőink belül puhának, kívül pedig hol túl keménynek, hol ropogósnak találták, illetve az ízét sem tudták hova tenni. Ez a következő felismeréshez vezetett: „egész jó, csak nem emlékeztet a krumplira”.

4. helyezett: Tesco gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2,83 pont (319 forint/0,75 kg)

A Tesco versenyzőjét egyik kóstolónk ugyan finomnak nevezte, a csapat nagyobbik része azonban széles körű kritikával illette, mint például „szemcsés”, „száraz”, „kicsit fura íze van”, „főtt krumpli”, „rossz, öreg krumpli” és „halízű”.

6. helyezett: Sunny Fries gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2,58 pont (689 forint/1 kg)

A Sunny Fries hasábburgonya teljesen felejthetőnek bizonyult. Tesztelőink csupa olyanokat írtak róla, hogy „semmilyen ízű”, „semmi extra”, „átlagos”, „simán semmilyen”, és azt az érzetet kelti, mintha az ember „mosogatószivacsot” rágna.

7. helyezett: SPAR S-Budget gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2,5 pont (999 forint/2,5 kg)

A SPAR gazdaságos terméke furán sárgának és nagyon puhának hatott, ráadásul az ízével is akadtak bajok. „Keményítős a mellékíze”, „gumi-” és „műízű” – emelték ki kóstolóink, akik közül senkinek nem ízlett igazán.

8. helyezett: Auchan klasszikus gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2,33 pont (399 forint/1 kg)

Az Auchan termékéről még a legpozitívabb hangvételű értékelések is csak annyit tudtak kiemelni, hogy „egész fogyasztható”, illetve „krumpliíze van”. Mások már nem voltak ennyire kíméletesek. A „szottyos” és a „tipikus mirelit” még hagyján, ám volt, aki egyenesen azt találta mondani, hogy „kegyelmezettek meg, és inkább lőjetek le!”

8. helyezett: Aviko Pommes Frites gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2,33 pont (849 forint/1 kg)

Az Aviko két termékkel is képviseltette magát a mezőnyben, de egyik sem szerepelt valami jól. Kóstolóink ennél főleg azt sérelmezték, hogy „nagyon száraz”, „savanykás”, „puha”, „fura mellékíze van”, továbbá „halízű.”

8. helyezett: Pommes Fantasy gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2,33 pont (549 forint/1 kg)

„Mintha egy vízihulla ujját szopogatnám” – szólt a legszemléletesebb hasonlat a Pommes Fantasy krumpliról, ami a közvélekedés szerint furán haloványnak és íztelennek érződött – bár két tesztelőnknek éppen hogy ízlett.

11. helyezett: Aviko Original gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2 pont (699 forint/1 kg)

Az Aviko másik terméke a „keményítőrúdtól” kezdve” a „fűrészporoson” át az „íztelenen” keresztül egészen a „nagyon rosszig” változatos panaszokat kapott. Nem is adott rá senki közepesnél magasabb pontszámot.

11. helyezett: Tesco Hearty Food Co. gyorsfagyasztott hasábburgonya – 2 pont (429 forint/1 kg)

„Fűrészpor megsütve”, „semmilyen”, „rágós”, „szörnyű állagú” és „olajízű” – szerepelt az értékelőlapokon a Tesco második termékénél, ami csak egyetlen tesztelőnk számára tűnt fogyasztásra alkalmasnak.

13. helyezett: Farm Frites gyorsfagyasztott hasábburgonya – 1,66 pont (659 forint/0,75 kg)

Szokatlanul ható, bizarr színe és puha állaga miatt a Farm Frites kissé meztelencsigás jelleget öltött. Ehhez mérhető volt az íze is, melyet kóstolóink „rossznak és „keserűnek” minősítettek. „Tavalyinak néz ki, az íze is olyan” – érkezett rá egy másik megfejtés.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek