Jönnek az ünnepek, ne hagyd ki a stollent

Mindig jólesik egy-egy szelet a németek püspökkenyeréből, ami jó sokáig eláll, klasszul fagyasztható, és a kimaradt reggeli után szuper tízórai lesz belőle egy szelet. Ha az ünnepek sokadik napján nincs kedved más desszertet tálalni, egy adag tejszínnel és őszibarackszeletekkel akkor is megmenti az ebédet.

Sokáig eláll és nagyon finom.
Sokáig eláll és nagyon finom.Image Source

Hozzávalók

  • 50 deka liszt
  • 4 deka friss élesztő
  • 1 csapott teáskanál
  • 8 deka cukor
  • 75 ml langyos tej
  • 20 deka puha vaj
  • 25 deka aranymazsola
  • 1 marék kandírozott gyümölcs felkockázva (ízlés szerint)
  • 3 deka durvára tört mandula
  • 3 ek. rum
  • 1 darab biocitrom héja és néhány csepp leve
  • 20 deka marcipánmassza
  • a tetejére vaj és porcukor
  • ízlés szerint szegfűbors, szerecsendió, kardamom, fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel egy kevés tejben az élesztőt, közben a lisztet szitáld át. Ha ezzel megvagy, keverd el a tejben a cukrot, vajat és a lisztet, majd dolgozd össze a tésztát és hagyd pihenni langyos helyen egy órán át.

A marcipánt dolgozd össze a rummal és annyi cukorral, hogy formázható legyen, majd nyújtsd ki 30 centi hosszú, vékony csíkká. A tésztához add a gyümölcsöket és a többi hozzávalót, nyújtsd 2 centis téglalappá, és helyezd a közepére a marcipánt. Formázd a tésztát a klasszikus stollenalakúra, majd keleszd még egy fél órán át. Ha ezzel megvagy, 170 fokos sütőben adj neki 60 percet. Ezek után kend meg alaposan olvasztott vajjal és szórd meg porcukorral.  

Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol karácsonyi puding! Új karácsonyi desszertet próbálnál ki? Íme az angol karácsonyi puding!

Persze, hogy nem puding, hanem egy nagyon finom, sűrű és fűszeres desszert.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Maradékmentés okosan: készíts barackos csirkeragut a megmaradt aszalt gyümölcsökkel

Ha kezdő vagy a konyhában, akkor is menni fog ez a gyors csirkés fogás, amit egyszerű párolt rizzsel vagy forró vajban átforgatott, zsályás házi gyúrt tésztával érdemes tálalnod.

2020. december25., 06:28

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek