Van, akinek a boldog karácsony azt jelenti, hogy megússza verés nélkül

bántalmazós

Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Idén valószínűleg mindannyian a megszokottól eltérő módon fogunk ünnepelni, a legtöbben mégis mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy meghitt, boldog legyen az ünnepi időszak. Sokan vannak azonban, akik számára ezek a napok is a túlélésről szólnak.

Ők lehetetlen elvárásoknak próbálnak megfelelni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a külvilág semmit se vegyen észre abból, ami a zárt ajtók mögött történik. A családon belüli erőszak ugyanis – éppúgy, ahogy a kijárási korlátozások hatására – az ünnepek alatt is fokozódik, hiszen az izoláció mindig a bántalmazónak kedvez. Ezt mi sem mutatja jobban, mint hogy a márciusi korlátozásokat követően körülbelül duplájára nőtt a családon belüli erőszak miatti segítségkérések száma.

Meghitt pillanatok helyett robban a feszültség

Visszagondolva a bántalmazó kapcsolatomra, sokszor jut eszembe, hogy szerencsém volt. Például azért, mert megúsztam ennyivel, és csak a véletlen műve, hogy nem szenvedtem sokkal komolyabb sérüléseket sem én, sem pedig a családom. Vagy mert bár hónapokba telt és óriási árat fizettem érte, végül meg tudtam szabadulni az akkori páromtól. És talán mondhatom, hogy szerencsém volt, mert a rengeteg nehézség lehetett volna sokkal nehezebb is. Mondjuk akkor, ha a karácsonyt is együtt töltjük.

Az összezártság, a stressz, az anyagi terhek, a fokozott alkoholfogyasztás mind olyan tényezők, amelyek növelik a családon belüli erőszak előfordulását. Az ünnepi időszak a legtöbbünknek arról szól, hogy félretesszük a munkát, együtt a család, vendégségbe megyünk és vendégeket várunk, nagyobb figyelmet fordítunk egymásra. És bár igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy nyugodtan és boldogan teljenek a napok, általánosságban elmondható, hogy ez mindannyiunk számára egy stresszes időszak, aminek hatására még a megfelelően működő párkapcsolatokban is sokszor kiéleződik a helyzet. Az összezártság és a megnövekedett stressz önmagában nem eredményez erőszakot, viszont 

nagyobb teret enged a bántalmazásnak, hiszen az áldozat mindig elérhető, szemmel tartható, kontrollálható.

A karácsonyi-év végi időszak a vidámságról, az ünneplésről szól, ez pedig a legtöbb családban fokozott alkoholfogyasztással jár. És bár az alkohol és szerhasználat semmi esetben sem menti fel a bántalmazót, a gátlások csökkenéséhez, az önkontroll elvesztéséhez nagyban hozzájárul. Az alkoholfogyasztás fokozza a már meglévő stresszfaktorokat, ezáltal a bántalmazó attitűd nagyobb gyakorisággal és intenzitással jelenhet meg. Az egyik leggyakoribb stresszforrás pedig a pénz.

A tél ugyanis a legtöbb család számára anyagilag megterhelő, idén pedig különösen nagy kihívás elé állítja azokat, akik a koronavírus-járvány miatt elvesztették a munkájukat. A közösségi média használata, az interneten látottak és a saját életünk másokhoz való hasonlítgatása óriási terhet ró a szülőkre, akik igyekeznek a lehető legjobb és legtöbb dolgot megadni a gyerekeiknek, legalább olyan minőségben, mint ahogy azt más gyerekek megkapják. Ezt azonban sokan csak komoly lemondások árán tudják megoldani, ami a szülők között további konfliktusokhoz vezethet. A pénz, az ajándékok és a családi események mindannyiunkat nagy nyomás alá helyeznek – a magas elvárások pedig nagyobb valószínűséggel vezetnek csalódáshoz, ebből kifolyólag sokszor veszekedéshez.

Veszekedések azonban mindenhol előfordulnak. Bántalmazó kapcsolatról abban az esetben beszélünk, ha felek közti kapcsolat nem kiegyenlített, alá-fölé rendelt viszony van a két ember között. És bármennyire is szeretjük azt hinni, az erőszak nem csak kék-zöld foltokban nyilvánul meg. Ugyanúgy, ahogy a fizikai erőszak, bántalmazásnak minősül a szóbeli, lelki, szexuális vagy gazdasági erőszak is. 

Ezeken az elérhetőségeken kérhetsz segítséget

Ha ismersz olyan nőt, aki érintett, igyekezz fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsd, amiben segítséget kér. Ne kezdj el tanácsokat adni, ne kritizálj. Áldozatként vagy az áldozat segítőjeként az alábbi helyeken és módokon kérhetsz támogatást:

  • A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra is elérhető a 06 80 505 101-es számon (H–K–CS–P 18–22 és Sze 12–14 között).
  • A Patent Egyesület ingyenes jogsegélyvonala is hívható, szerdánként 16–18 óra, csütörtökönként 10–12 óra között, valamint a vírus miatt fennálló rendkívüli helyzet alatt pénteken 12–14 óra között is a 06 70 220 2505-ös mobilszámon. Csetügyelet is elérhető szombatonként 16–18, valamint hétfőnként 10–12 óra között a Facebookon, írásos jogi segítségkérések számára. A szakértők e-mailben is kereshetők a jog@patent.org.hu címen.

A statisztikába, mely szerint Magyarországon több mint 260 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban, sok eset nem kerül be, ez pedig a karácsonyi időszakra fokozottan igaz. Vannak áldozatok, akik azért nem mernek segítséget kérni, mert félnek, míg mások a gyerekeik karácsonyát nem akarják elrontani, ezért inkább eltűrik az erőszakot, de olyan esetek is előfordulnak, ahol épp a rokonok és barátok rendszeres jelenléte az, ami megakadályozza a bántalmazást.

Ha úgy gondolod, hogy valamelyik ismerősöd bajban van, fontos, hogy ne tegyél olyasmit, amivel még nagyobb veszélybe sodorhatnád. Lehet, hogy nem mer segítséget kérni,

a legfontosabb azonban minden esetben az áldozat biztonsága.

Ne értesítsd a rendőrséget a tudta nélkül, ez ugyanis még nagyobb veszélybe sodorhatja. Csak akkor kérdezd a témáról, akkor írj neki ezzel kapcsolatban üzeneteket, ha biztos vagy benne, hogy a bántalmazóhoz nem jut el a beszélgetés. Ha nem tudsz megbizonyosodni arról, hogy a bántalmazó nem ellenőrzi az áldozat telefonját, igyekezz kerülni a témát, de amennyire csak lehet, tartsd vele a kapcsolatot.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Borítókép és címlapkép: Csabai Kristóf / Dívány.hu

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek