Egy egészséges gasztroajándék: Ünnepi müzliszelet vaníliával és aszalt meggyel

Sokszor azért választunk egészségtelen ételeket, mert nincs időnk és nincs jobb alternatíva, mint a benzinkúton egy-egy gyors csoki, chips vagy péksütemény. Elég menő, ha karácsony körül gondolsz azokra a felnőttekre és gyerekekre, akik fontosak neked, és egy olyan isteni édességet állítasz össze, ami véletlenül egészségesebb is, mint a csokiszeletek.

Külön becsomagolva sokáig eláll, de a fagyasztót is bírja, így hosszú heteken át lehet belőle szuper uzsonna vagy autós vésztartalék. A karácsonyi fűszerektől ennek a változatnak hamisítatlanul ünnepi hangulata lesz.

Így is szép, de a fehér csoki is jól mutat rajta.
Így is szép, de a fehér csoki is jól mutat rajta.Anthony McGovern

Hozzávalók 8 szelethez

  • 20 deka szárított datolya
  • 1 csésze jó minőségű étcsokoládé (pasztilla) (vagy egy kisebb tábla csoki)
  • 7 deka méz
  • 15 deka zabpehely
  • 1 mokkáskanál
  • 1 csésze szeletelelt mandula
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 4 deka napraforgómag
  • 4 deka tökmag
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csésze aszalt meggy
  • 7 deka mogyoróvaj (mandulavajjal is készítheted)
Recept idők

Elkészítés:

A datolyát késes aprítógépben addig daráld, amíg sűrű masszává áll össze. (Ehhez minél puhább datolya kell, ha nagyon nem sikerül, akkor egy teáskanál meleg vajat adj hozzá.) Kis lángon melegítsd fel a mézet a mandulavajjal, majd mehetnek bele a fűszerek és ízesítők is. Ezek után jöhet hozzá a zabpehely, a magvak, a meggy és a datolya is. (Még finomabb, ha a magvakat és a zabot előtte néhány percig pirítod a sütőben.) Ha sűrű, kezelhető masszává áltt össze, lapogasd egy tepsibe, és tedd a hűtőbe néhány órára. (Itt még dekorálhatod a tetejét egész mandulával, csokipasztillával, ha azt szeretnéd, hogy még szebbek legyenek a szeletek.)

 Ha összeállt a tészta, olvaszd fel a csokit gőz fülött, és mártsd meg benne a szeletek felét, talpát, vagy húzz rá csíkokat egy kanállal. Ha van otthon fehér csoki és kókuszreszelék, azzal is dekorálhatod a szeleteket. 

 

Mi a különbség a müzli és a gabonapehely között? Mi a különbség a müzli és a gabonapehely között?

Nem, a kettő nem egy és ugyanaz, el is mondjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Még egy isteni karácsonyi maradékmentő szendvics, édes és sós ízek kombinációjából

Egy nagy kanál narancslekvár és szerecsendió dobja fel ezt a klassz szendvicset, nem is kell mellé más, csak néhány maradék sültpulyka-szelet és pár salátalevél.

2020. december25., 06:28

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Maradt egy kis mézeskalács? Készíts belőle téli pohárkrémet!

Téli kedvencünk, a narancslekvár ebben a desszertben is remek, ha van otthon egy nagy adag mézeskalács, mártsd narancslikőrös szirupba, és dobd össze ezt a szuper desszertet.

2020. december27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek