A legtutibb lakásdísz télen, ami ajándékba is tökéletes: mézeskalács ház

Nagy konyhai tapasztalat nem kell hozzá, inkább csak idő és kreativitás. Legalább kétemberes móka, pont ettől alkalmas arra, hogy elhívd a tesód, a barátaid vagy a szerelmed, és közösen bénázzatok/menőzzetek egyet a készítésével.

A mézeskalács ház sütése az egyik legtutibb dolog, ha szeretnél a barátaiddal vagy a családtagjaiddal egy menő téli tradíciót, aminek apropóján összejöhettek egy-egy decemberi hétvégén. Ez a klassz asszonylegó egy kis ledes mécsessel a közepén tényleg a legtutibb téli dekoráció, de remek egy egész délutános konyhai szórakozáshoz is. Egy fontos dologra figyeljetek: valaki előző nap gyúrja be a tésztát, és egy fóliában hagyjátok akár szobahőmérsékleten éjjel, mert a mézes tészta szeret állni egy napot a felhasználás előtt.

Egy rutinos cukrász néni azt mondta egyszer nekem, hogy másnap hatvanszor gyúrja át – ez szerinte nagyon fontos része a készítésnek. Az ő lájfhekkje volt a rozsliszt használata, az alapos, dupla szitálás, és az elemek karamellel való összeragasztása is, ami kicsit jobban tart, mint a cukormáz, így az esetleges szállítást is bírni fogja a mézes ingatlan.

Ha a ragasztással kapcsolatban biztosra akarsz menni, a kivágott házfalak és tetők 4 csúcsát szúrd ki egy-egy szívószállal sütés előtt, így bármi történik (például idő előtt megszilárdul a karamell, elfogy a cukormáz), akkor is lesz lehetőség 1-2 szép szalaggal vagy rusztikus kötővel összeokoskodni a falakat.

Szóval a teendők:

Megkevered a tésztát, és másnapra elhívod a többieket, a tészta pihen egy napot. (Ha nagyobb házat szeretnétek, duplázzátok a hozzávalókat.)

A csapat Lechner Ödönje megtervezi, majd kartonból, sniccerrel kivágja a sablonokat, figyelve arra, hogy ablakokat és ajtókat is maszekoljon bele. Addig a csapat háziasszony tagja hatvanszor átgyúrja a tésztát, esetleg időnként ráordítja az érintettekre a süteménysütés legfontosabb mantráját: „Ne lopjatok már belőle, mert nem lesz elég, nem hiszem el mán!”.

A csapat kreatívja beszerez mindenféle színes díszt, ami pici, és jó eséllyel ügyesen beleragad majd a cukormázba, és végiggondolja, mi hová kerüljön.

A csapat lógós életművésze hoz egy-két üveg bort, vagy összedob egy pár forró csokit.

A csapat pszichológusa felkészíti a többieket arra, hogy elsőre nem feltétlenül lesz tökéletes a kis mézes kulipintyó, de attól még szeretni fogják a szülők/gyerekek és bármelyik megajándékozott, mert tök személyes, és látszik rajta, hogy rengeteg munka volt vele.

Persze, ha multifunkciós vagy, egyedül is csinálhatod, úgy is hatalmas móka, de tény, hogy főleg a házfalak összeállításának érdemesebb ketten nekivágni.

Ha van bevált mézes tésztátok, használjátok azt. Ahány ház, annyi mézes, tökéletes lesz az, amiből eddig készítettétek a mézeskalácsokat.

 

Itt jól látszik, milyen sablonok kellenek hozzá.
Itt jól látszik, milyen sablonok kellenek hozzá.svetikd

Hozzávalók 1 adaghoz

A tésztához:

  • 50 deka finomliszt (lehet a háromnegyede rozsliszt)
  • 13 deka porcukor
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék (gyömbér, fahéj, szegfűszeg)
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 mokkáskanál
  • 20 deka méz
  • 10 deka margarin vagy vaj

A díszítéshez:

  • 2 tojásfehérje
  • 50 deka porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld át a száraz hozzávalókat kétszer. A meleg mézben olvaszd fel a vajat, add hozzá a többi alapanyagot, és gyúrd simára. Mehet félre egy fóliában egy napra.

Másnap gyúrd át újra, nyújtsd ki 3 milliméteresre, és jöhet a szaggatás. Ha ezzel megvagy, tedd a sütőbe, nem kell neki sok idő, csak 10-15 perc úgy 170 fokon. Ekkor jöhet a díszítés a bekevert tojásfehérjés cukormázzal, kis gyöngyökkel, pillecukorral, kókuszreszelékkel, vagy amivel szeretnétek. 

 

Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek