A legtutibb lakásdísz télen, ami ajándékba is tökéletes: mézeskalács ház

Nagy konyhai tapasztalat nem kell hozzá, inkább csak idő és kreativitás. Legalább kétemberes móka, pont ettől alkalmas arra, hogy elhívd a tesód, a barátaid vagy a szerelmed, és közösen bénázzatok/menőzzetek egyet a készítésével.

A mézeskalács ház sütése az egyik legtutibb dolog, ha szeretnél a barátaiddal vagy a családtagjaiddal egy menő téli tradíciót, aminek apropóján összejöhettek egy-egy decemberi hétvégén. Ez a klassz asszonylegó egy kis ledes mécsessel a közepén tényleg a legtutibb téli dekoráció, de remek egy egész délutános konyhai szórakozáshoz is. Egy fontos dologra figyeljetek: valaki előző nap gyúrja be a tésztát, és egy fóliában hagyjátok akár szobahőmérsékleten éjjel, mert a mézes tészta szeret állni egy napot a felhasználás előtt.

Egy rutinos cukrász néni azt mondta egyszer nekem, hogy másnap hatvanszor gyúrja át – ez szerinte nagyon fontos része a készítésnek. Az ő lájfhekkje volt a rozsliszt használata, az alapos, dupla szitálás, és az elemek karamellel való összeragasztása is, ami kicsit jobban tart, mint a cukormáz, így az esetleges szállítást is bírni fogja a mézes ingatlan.

Ha a ragasztással kapcsolatban biztosra akarsz menni, a kivágott házfalak és tetők 4 csúcsát szúrd ki egy-egy szívószállal sütés előtt, így bármi történik (például idő előtt megszilárdul a karamell, elfogy a cukormáz), akkor is lesz lehetőség 1-2 szép szalaggal vagy rusztikus kötővel összeokoskodni a falakat.

Szóval a teendők:

Megkevered a tésztát, és másnapra elhívod a többieket, a tészta pihen egy napot. (Ha nagyobb házat szeretnétek, duplázzátok a hozzávalókat.)

A csapat Lechner Ödönje megtervezi, majd kartonból, sniccerrel kivágja a sablonokat, figyelve arra, hogy ablakokat és ajtókat is maszekoljon bele. Addig a csapat háziasszony tagja hatvanszor átgyúrja a tésztát, esetleg időnként ráordítja az érintettekre a süteménysütés legfontosabb mantráját: „Ne lopjatok már belőle, mert nem lesz elég, nem hiszem el mán!”.

A csapat kreatívja beszerez mindenféle színes díszt, ami pici, és jó eséllyel ügyesen beleragad majd a cukormázba, és végiggondolja, mi hová kerüljön.

A csapat lógós életművésze hoz egy-két üveg bort, vagy összedob egy pár forró csokit.

A csapat pszichológusa felkészíti a többieket arra, hogy elsőre nem feltétlenül lesz tökéletes a kis mézes kulipintyó, de attól még szeretni fogják a szülők/gyerekek és bármelyik megajándékozott, mert tök személyes, és látszik rajta, hogy rengeteg munka volt vele.

Persze, ha multifunkciós vagy, egyedül is csinálhatod, úgy is hatalmas móka, de tény, hogy főleg a házfalak összeállításának érdemesebb ketten nekivágni.

Ha van bevált mézes tésztátok, használjátok azt. Ahány ház, annyi mézes, tökéletes lesz az, amiből eddig készítettétek a mézeskalácsokat.

 

Itt jól látszik, milyen sablonok kellenek hozzá.
Itt jól látszik, milyen sablonok kellenek hozzá.svetikd

Hozzávalók 1 adaghoz:

A tésztához:

  • 50 deka finomliszt (lehet a háromnegyede rozsliszt)
  • 13 deka porcukor
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalácsfűszer-keverék (gyömbér, fahéj, szegfűszeg)
  • 1 teáskanál kakaópor
  • 1 mokkáskanál
  • 20 deka méz
  • 10 deka margarin vagy vaj

A díszítéshez:

  • 2 tojásfehérje
  • 50 deka porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Szitáld át a száraz hozzávalókat kétszer. A meleg mézben olvaszd fel a vajat, add hozzá a többi alapanyagot, és gyúrd simára. Mehet félre egy fóliában egy napra.

Másnap gyúrd át újra, nyújtsd ki 3 milliméteresre, és jöhet a szaggatás. Ha ezzel megvagy, tedd a sütőbe, nem kell neki sok idő, csak 10-15 perc úgy 170 fokon. Ekkor jöhet a díszítés a bekevert tojásfehérjés cukormázzal, kis gyöngyökkel, pillecukorral, kókuszreszelékkel, vagy amivel szeretnétek. 

 

kapcsolódó Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje
Ne köss kompromisszumot: itt a tökéletes mézeskalács receptje

A torták Oscar-díját elnyerő Vargáné Orbán Anikó hosszas kutatómunkával kísérletezte ki receptet, amit most közkinccsé teszünk.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ünnepekkor és egyszerű hétköznapokon is remek ez a gyors halleves

Ha idén a halászlé helyett valami mást készítenél, dobj össze egy gyors hallevest, amiben az a legklasszabb, hogy minden tengeri herkentyű remekül illik bele. Lime-szeletekkel és pirított, vajas kaláccsal érdemes tálalnod ezt a pofonegyszerű fogást.

2020. december18., 06:08

Különleges vacsorarecept: csirkés szendvics lilahagyma-lekvárral

Két nagy szelet rozskenyér között, házi majonézzel és friss rukkolával szeretjük a legjobban ezt a szendvicset, ám ha így megunod, készítsd pirított kalácsszeletekkel és mézes mustárral, úgy is nagyon finom. Ha épp lilahagyma-lekvár készítésére nincs időd, boltban kapható, ropogós hagymakockákkal tálald.

október14., 11:24

Ennek az ünnepi diós sültnek minden vega vendég örülni fog

Már csak egy nagy adag gravy, vörösáfonya-szósz és egy finom vajas krumplipüré kell mellé, ha pedig még elegánsabbá tennéd, barackos ragut és narancshéjjal ízesített hercegnőburgonyát kínálj köretnek.

2020. december18., 06:08

Maradt egy kevés gesztenye? Narancslikőrös gesztenyebonbonokat készíts belőle!

A két ünnep között talán több idő jut a gasztro-kézműveskedésre, és ha neked is akad fél órád, dobd össze ezeket a falatkákat a maradék adag gesztenyéből. A narancslikőrt akár mandulással is helyettesítheted, azzal is nagyon finom lesz a végeredmény.

2020. december24., 06:24

Ebben van a maradék sajtok helye: gyors, sütőporos kenyér sajttal és fűszerekkel

Reggelire és a vacsora mellé is remek ez az egyszerű sütőporos kenyér, ami annyira talán nem puha és levegős, mint élesztővel és kovásszal készült társai, cserébe egy gyors keverés és egy rövid sütés után már szeletelheted is.

2020. december26., 06:04

Köret és főétel is lehet: gesztenyés kuszkusszal töltött padlizsán

Húsok mellé keleti hangulatú köret, vega és diétázó vendégek számára remek karácsonyi finomság ez a gesztenyével és áfonyával tálalt, jó sok fűszeres kuszkusszal megtöltött finomság.

2020. december18., 06:08

Mustra