Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez, sós muffinokba és egyszerű tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás fűszerolajak, amikhez már csak egy adag parmezán kell és néhány falat friss zöldség vacsorára. Sült hagymás kenyérrel tunkolva, sajttal és egy nagy adag koktélparadicsommal tökéletes életmentő olyan helyzetekben, amikor már tényleg csak arra van energiád, hogy benézz a hűtőbe.

Szóval sokféleképpen felhasználható minden egyes fűszerolaj, épp emiatt olyan ajándék, amit bátran adhatsz bárkinek, olyanoknak is, akikkel kapcsolatban nem vagy képben arról, hogy főznek-e egyáltalán, vagy hogy miket esznek szívesen. Ha van egy jó fej kollégád, és valami személyessel lepnéd meg a karácsonyi bulin, nála sem tévedhetsz nagyot egy-egy olaszos, citrusos vagy fokhagymás olajjal. Még menőbb, ha egy kártyát is írsz neki arról, mire tudja felhasználni szuper gasztroajándékát.

Mi olaszos változatban készítettük el, a tied lehet csilis, indiai, fokhagymás-citrusos, narancsos-fahéjas – amilyet csak szeretnél. Akár mézeskalácsfűszerekkel (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, csillagánizs) is feldobhatod, ami nagyon különleges ízt ad majd a téli salátáknak. 

Tudod, mi a kedvenc fűszere?
Tudod, mi a kedvenc fűszere?fcafotodigital

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 4 deci olívaolaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, borsikafű
Recept idők

Elkészítés:

A szárított fűszereket egy kicsit nyomkodd össze mozsárban, tedd egy üvegbe az olajjal együtt legalább egy hétre. Naponta rázd össze, majd szűrd le, töltsd üvegekbe, és mehet a hűtőbe. Dekorálásként tehetünk bele friss fűszerágat, fokhagymaleszeleteket, szárított minipaprikát, mustármagot, rózsaborsot, néhány szem fekete borsot vagy a fehér részétől megszabadított citrushéjakat. Látványnak is gyönyörű egy-egy ilyen üveg a polcon. 

Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat

Te is mindennap használsz olajat? Akkor ezekkel nem árt tisztában lenned!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Még egy klassz előétel az ünnepekre: gyors lazacos kosárkák

Akár karácsonyi vendégváró is lehet ez a finomság, de egy hosszabb menüsor előtt előételként is bevetheted. Ha téli hangulatúvá varázsolnád, egy kevés friss gyömbérrel és egy csipet szerecsendióval érdemes megtenned.

2020. december25., 06:28

Készíts klassz fasírtot a karácsonyi maradékokból!

Ha maradt egy kevés darált hús a töltött káposztából és egy kevés aszalt gyümölcs a sütemények alapanyagai közül, ezt a finomságot dobd össze!!

2020. december24., 06:24

Maradék szárnyasból is finom a karácsonyi Cobb-saláta

Egy kevés maradék főtt gesztenye és aszalt gyümölcs is került ebbe a karácsonyi maradékmentő tálba, nem is bántuk meg.

2020. december23., 06:04

Ebben van a bejglicsücskök helye: narancsos-sajtkrémes bejgli pop cake

Ez a sütinyalóka mákos, gesztenyés és akár diós bejgliből is összedobható. Csak törd morzsásra az alapanyagokat, adj hozzá klassz, narancsos aromákat és mártsd kedvenc csokid felolvasztott változatába. A gesztenyésnek akár a fehér csokis matchabevonat is jól áll.

2020. december26., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek