Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez, sós muffinokba és egyszerű tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás fűszerolajak, amikhez már csak egy adag parmezán kell és néhány falat friss zöldség vacsorára. Sült hagymás kenyérrel tunkolva, sajttal és egy nagy adag koktélparadicsommal tökéletes életmentő olyan helyzetekben, amikor már tényleg csak arra van energiád, hogy benézz a hűtőbe.

Szóval sokféleképpen felhasználható minden egyes fűszerolaj, épp emiatt olyan ajándék, amit bátran adhatsz bárkinek, olyanoknak is, akikkel kapcsolatban nem vagy képben arról, hogy főznek-e egyáltalán, vagy hogy miket esznek szívesen. Ha van egy jó fej kollégád, és valami személyessel lepnéd meg a karácsonyi bulin, nála sem tévedhetsz nagyot egy-egy olaszos, citrusos vagy fokhagymás olajjal. Még menőbb, ha egy kártyát is írsz neki arról, mire tudja felhasználni szuper gasztroajándékát.

Mi olaszos változatban készítettük el, a tied lehet csilis, indiai, fokhagymás-citrusos, narancsos-fahéjas – amilyet csak szeretnél. Akár mézeskalácsfűszerekkel (gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom, szerecsendió, csillagánizs) is feldobhatod, ami nagyon különleges ízt ad majd a téli salátáknak. 

Tudod, mi a kedvenc fűszere?
Tudod, mi a kedvenc fűszere?fcafotodigital

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 deci olívaolaj
  • 1 mokkáskanál kakukkfű, bazsalikom, oregánó, rozmaring, borsikafű
Recept idők

Elkészítés:

A szárított fűszereket egy kicsit nyomkodd össze mozsárban, tedd egy üvegbe az olajjal együtt legalább egy hétre. Naponta rázd össze, majd szűrd le, töltsd üvegekbe, és mehet a hűtőbe. Dekorálásként tehetünk bele friss fűszerágat, fokhagymaleszeleteket, szárított minipaprikát, mustármagot, rózsaborsot, néhány szem fekete borsot vagy a fehér részétől megszabadított citrushéjakat. Látványnak is gyönyörű egy-egy ilyen üveg a polcon. 

kapcsolódó Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat
Dietetikusok mondják el, hogyan válassz étolajat

Te is mindennap használsz olajat? Akkor ezekkel nem árt tisztában lenned!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mustáros-juharszirupos lazac: egy isteni különlegesség hétvégére

Ettől a két extra hozzávalótól igazán különlegesek lesznek a lazacszeletek. Tálalhatod tészta mellett, de akár egy zöldfűszeres, sós gofrit összedobhatsz mellé a különlegesség kedvéért.

szeptember23., 12:52

Fokhagymás lazac – spenótos-paradicsomos csicseriborsóval lesz az igazi

Ez a isteni, ízesített csicseriborsó egy nagy adag zöldséggel salátává, egy kevés reszelt parmezánnal langyos köretté varázsolható. Ha pedig vegán vendégek jönnek, csak kanalazd egy nagy adag ananászos-citromfüves párolt rizsre és szórd meg egy kevés füstölt paprikaporral.

szeptember22., 12:52

Az epres francia pirítós töltött változata a legjobb reggeli, ha te is édesszájú vagy

Nem túl időigényes fogás, de éppen elég elegáns arra az esetre is, ha egy brunch kerekedik nálatok, ahol néhány szokatlan fogással dobnád fel a menüsort.

szeptember21., 10:24

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

szeptember19., 12:52

Könnyű és különleges: tárkonyos pulykaragu szőlővel és mascarponéval

Ha idén ünnepekkor viszonylag könnyű ételekben gondolkodsz, készítsd el ezt a pulykaragut szőlővel. Fűszeres bulgur, de akár egy kevés baconnel feltuningolt barna rizs is remekül illik hozzá.

2020. december23., 06:04

Citromos lazac vajban sült, zsályás gnocchival

Egy nagy halom gnocchi akár frissen is összedobható egy kis burgonyából és lisztből, de akár tökös és édesburgonyás változatban is kipróbálhatod az olasz hangulatú nudlikat. Paradicsomos szószban, de egyszerűen, vajban sütve is tökéletes. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle lazaccal egy remek, gyors, mediterrán hangulatú vacsora.

szeptember20., 12:52

Mustra