fogamzasgatlas-termeszetesLétezik természetes fogamzásgátlás, évezredeken keresztül ehhez folyamodott az ember, főleg az asszony, ha nem akart gyereket – mit tehetsz, ha nem mesterséges vackokkal szeretnéd útját állni a terhességnek?

cikk-tipus-altalanos

A cikk első része: Pesszárium krokodilürülékből

 

Elsőként a jó öreg számolgatós

A menstruációs ciklus ismeretében a termékeny és terméketlen napok nagy valószínűséggel meghatározhatók. Igaz legalább 8 hónapon át rendszeresen kell vezetni a menstruációs naptárat. Ha ez meg kész, a legrövidebb ciklusszámból ki kell vonni 18 napot, a leghosszabb ciklusszámból pedig 11-et. A kapott eredmények közötti napok adják a termékeny időszakot. Azért kizárólag ezzel a módszerrel védekezni könnyelműség. 
 

Másodikként az ébredési hőmérséklet mérése

Legalább háromórás alvás után, az ébredést követően azonnal, még az ágyban végezd el. Legjobb szájban, a nyelv alatt 5 percig kell mérni a test hőmérsékletét. A kapott értékeket a ciklus egész ideje alatt naponta fel kell jegyezni. Ha az értékeket grafikusan ábrázoljuk, megállapítható a tüszőrepedés időpontja és ezáltal a termékeny napok is. A tüszőrepedés jele a legalább három napig tartó, minimum 0,2 C hőmérséklet emelkedés. Termékeny napoknak a hőmérséklet emelkedése és az azt megelőző 4 nap tekinthető. Ez a módszer csak a szabályos ciklusú nőknek jelenthet nagy biztonsággal védekezési lehetőséget.
 

Harmadikként a hüvelyváladék vizsgálata 

A ciklus ideje alatt a méhnyak nyák állaga megváltozik. A termékeny napok alatt a nyák jellegzetes. Ezen az elven alapul e védekezési módszer. A hüvelybemenetnél található váladékból a hüvelyk és a mutatóujjaddal kell mintát venned. Az ujjakon maradt nyákot nézd meg. Menstruáció utáni napokban nyák szinte nincs is. Peteérés előtti napokon a nyák sűrű, tapadós, fehéres sárgás, tésztaszerű lesz. Az ovuláció időpontjának közeledtével a váladék mind hígabbá, tejszerűbbé válik.

Tüszőrepedéskor: a váladék egy kicsit hasonlít a tojásfehérjéhez: mennyisége megnő, üvegszerű és nyúlós lesz. A két ujjunkat összeérintve óvatosan akár 13-14 mm vékony nyákszálat is húzhatsz belőle. Ez az állapot a termékeny napok alatt tart. Termékeny időszaknak a legnedvesebb napot megelőző és követő 3-3 nap tekinthető.  A ciklus második felében a hüvelyváladék jellege ismét megváltozik: mennyisége csökken, állaga ragadós, esetleg lisztszerű, de száraznak tűnő lesz.
 

Negyedikként a jamszgyökér

Ma már nálunk is beszerezhető a vad jamszgyökér őrlemény, illetve az őrleményt tartalmazó kapszula. Ez a gyógynövény meggátolhatja a nem kívánt terhességet és a női hormonkiválasztást is elősegíti. Hatásos lehet a fájdalmas menstruáció enyhítésére. Csökkenti a migrént illetve a görcsös fájdalommal járó mensesz lefolyását. A készítményt Willa Shaffer szülészorvos tesztelte és már Magyarországon is forgalmazott könyvében (Fogamzásgátlás félelem nélkül) bővebben is beszámol eredményeiről és kísérleteiről.

Megállapította, hogy a szernek nincsenek mellékhatásai. Két hónapos folyamatos szedése után bár az ovuláció végbemegy, semmiféle drasztikus behatás nem éri a petesejtet, ám a spermiumok mégsem termékenyítik meg azt.

 

 

cikk-tipus-linkek

A gyermek születése és a közösülés közötti összefüggést a primitív népek is sejtették, a gyermekáldást mégis bálványok, istenek akaratának tulajdonították.  A védekezés története a brutális gyilkosságtól -  a hormonokig.

A természetes fogamzásgátlás, 1. rész: Pesszárium krokodilürülékből

Mustra