Szexuális eksztázis, avagy a kontrollvesztés képessége

eksztazis-leadBár a nyugati kultúrában az eksztázis elválaszthatatlan az orgazmustól, keleten úgy tartják, a szexuális energia elnyújtásában rejlik a lényege. A kontrollfüggők, akik életük minden rezdülését uralni akarják, gyakran képtelenek az átélésére, de nincs könnyű helyzetben az sem, aki félénk vagy gátlásos.

cikk-tipus-altalanos


Az ember életében beütnek azok a pillanatok, amikor teljesen kikapcsol; átadja magát egy koncert vibrálásának, egy spirituális élménynek, a tánc ritmusának, vagy a párja ölelésének. Lebeg, elenged mindent és érzi, hogy él. Egyeseknek nem kell ehhez különösebb erőfeszítés, de sokan vannak, akik talán még soha nem éltek át ehhez hasonlót.

Sokan azért, mert kontrollfüggők, az élet minden apró rezdülésénél agyban ott kell lenniük: előre terveznek, állandóan gondolkodnak, felvázolnak, elképzelnek, módosítanak, felügyelik a helyzetet és figyelnek. Minden idegszál azon szorgoskodik, hogy a tudatosság állapotát fenntartsa. Nekik az ágyban sincs könnyű dolguk, a szexuális odaadás, a feloldódás, a gátlások levetkőzése csak nagyon nehezen működik, agyuk még az ágyban is jelen van, és „uralja” a helyzetet. Nem mindig tudják átadni magukat az együttlétnek, a szexuális eksztázist csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tapasztalják meg. Emiatt gyakran színlelnek. 
 

Felszabadító határátlépés 

eksztazisA szexuális eksztázis szó szerint önkívületi állapotot jelöl, amikor az ember kilép önmagából, megközelíti, olykor átlépi tulajdon határait. Kutatások bizonyítják, a szexuális eksztázisnak különböző formái lehetnek. Létezik egy vad, határtalan állapot, de ismert a csendes, nyugodt formája is, amikor az ember úgy érzi, teljesen összeolvad önmagával, partnerével. Míg a nyugati kultúrában az eksztázis elválaszthatatlan az orgazmustól, addig keleten – például a tantrikus szerelemben – a nagyon intenzív szexuális energia elnyújtásában rejlik az eksztázis lényege, az orgazmus ennek mindössze a befejezése. 

Szakértők szerint az eksztázis állapotának eléréséhez két dolog szükséges: a szexuális izgalom, és a gátlások teljes kikapcsolása. Vagyis a félénk, szégyenlős embereknek nehezebb a feladatuk, ők jóval nehezebben adják át magukat a szabadesés állapotának.

Természetesen a mindennapi életben nagy szükség van a kontrollra, alapvető igény ez, sokaknak azonban ez annyira fontos, hogy a legparányibb kontrolvesztést sem képesek tolerálni, ilyenkor komoly félelem uralkodik el felettük. Ők az alkoholnak és a narkotikumoknak sem tudják teljesen megadni magukat, fejben folyamatosa dolgoznak, hogy fenntartsák a tudatosság állapotát. Szellemi erőlködésükhöz nagyon gyakran fiziológiás tünetek - fejfájás, émelygés és kimerültség - is társulnak. 
 

Égi adomány

Szakértők beszámolóiból kiderül, a probléma ellenére a páciensek jelentős részének van egy-két eksztatikus élménye, amit azonban rendszeresen – vagy soha többé – nem képesek megélni. Sokan misztikus, valamiféle csodálatos ajándéknak tartják az élményt, ami csak egyszer adatott meg az életben. 

Az eksztázis élményének mikéntjét természetesen nem lehet gombnyomásra elsajátítani, a probléma felismerése azonban az első lépcsőfok a megoldáshoz vezető úton. Hogy ki melyik irányban halad eztán tovább, változó. Sokan szakértőhöz fordulnak, megkeresik a kontrollfüggőség okát és gyakorlatokon keresztül tanulják meg az ellazulást, míg mások a táncnak, meditálásnak, a vallásnak vagy valamely közösségnek köszönhetően tapasztalják meg a szabadesés állapotát. Vannak, akik koncentrációs tréningre iratkoznak be vagy az extrém sportok mellett döntenek, de egyre többen vannak azok, akik a tantrikus szexben fedezik fel a létezés eksztatikus élményét. Akármi is hozza el a megoldást, fontos tudatosítani, nem a tünetet kell kezelni, jóval mélyebbre kell ásni annál. 
 

Az eksztázis fiziológiája 

Az eksztázis és a kontrolvesztés az agyműködésünkben is érdekes képet mutat, olyan agyi területek lépnek működésbe, mint a limbikus rendszer, a hipotalamusz vagy az agytörzs, míg a kontrolfelelős területek működése fokozatosan kikapcsol. Valószínűleg ez okozhatja a gátlások oldódását, az ember pedig át tudja adni magát az élménynek. Nem csak az agyi területeken mutatható ki a változás, vizsgálatok bizonyítják, férfiak és nők vérében szexuális eksztázis során megugrik a prolaktin hormon szintje – színlelés esetén ilyen változás nem következik be. 

Forrás: Psychologie Heute


cikk-tipus-linkek

Díványakrobata - Csak a csiklómon át

Azt hihetnénk, Freud óta éppen elég idő telt el ahhoz, hogy elfelejtsük a mester téveszméjét, mégis vannak, akik szerint nem az igazi, ha a nő klitoriszán keresztül jut a csúcsra – van-e különbség orgazmus és orgazmus között avagy mihez kezdjünk a csiklóval.

Blogmustra