condom-gyarAgyártók szerint alig 2 százalék szakad, a felhasználók azonban ennél ügyetlenebbek.
A báránybőr óriási érzés, tényleg más, mint a latex, de nem véd a vírusoktól. Terhesség ellen azért egyik sem olyan jó, és némelyik néha allergén is. Kotonok nagyító alatt.

A Dívány kutatott a neten óvszerügyben, milyen fogyasztói visszajelzések, tapasztalatok lelhetők fel a fórumokon, netes felületeken. A kotonkörkép öt fő területre koncentrált:

 

– az allergia, merthogy létezik a latexszel, illetve a spermaölő síkosítókkal szembeni reakció;

– a minőség, mivel a szakadt óvszert senki sem szereti;

– az érzés, hiszen a jó óvszert alig érezni;

– a fertőzések elleni védekezés, mert nem minden óvszer jó vírusok ellen;

– a védekezés maga, mert végül is ezért használunk gumit.

 

Ha allergiás vagy a gumira

Együttlét után vörösödés, viszkető, apró pöttyök jelentkeznek nálad vagy partnerednél a nemi szerveken – ha ismerős a kép, allergiás reakciód van, amelyet az óvszer 2 összetevője is kiválthat. Az egyik maga a gumi, amire a népesség mintegy 3 százaléka allergiás. Ennek egyetlen ellenszere a latexmentes óvszer. Ebből kapható természetes báránybőr (itt, ~4500 Ft/12 db), illetve poliuretán verzió (Durex Avanti, ~6000 Ft/5 db). Allergiás lehetsz a latex helyett/mellett a spermicid síkosítóra – nonoxynol-9 – is. Ha ez a helyzet, vegyél olyat, amelyet nem futtattak be spermaölő anyaggal – ezt az infót megtalálod a csomagoláson.

 

Mi van, ha szakad?

Majdnem mindenkinek van legalább egy sztorija a gumiszakadásról, amiben talán az a legkellemetlenebb, hogy az ember teljes bizalommal megy bele az aktusba, aztán a végén derült égből villámcsapás – és akkor már tényleg késő. Van, aki ilyenkor esemény utáni tabletta után rohan, más feszült várakozásba kezd párjával a következő menstruációig, és van, aki fatalistán kivárja, mit hoz az élet. A szakadás mindenesetre tény, és az azt követő érzés is kellemetlen kissé. Az óvszergyártók csupán 2 százalék körüli arányról beszélnek – helyes használat esetén –, ami nem is olyan nagy rizikó, ha figyelembe vesszük, hogy egy havi ciklusban egy átlagos nőnek csak néhány igazán termékeny napja adódik, peteéréskor. A valóságos szakadási arány alighanem jóval magasabb ennél a számnál, hiszen a gyártók megfelelő használatról beszélnek, de a termékeket embereknek készítik…

Fórumokat túrva az a kép bontakozott ki, hogy sokan esküsznek ugyan egyik vagy másik márkára, de mindig található olyan hozzászóló, akinél pont az a fajta szakadt már. Egyetlen ellenszerül a bőséges síkosítót ajánlják, mondhatjuk, hogy az óvszer rendeltetésszerű használatához hozzátartozik egy nagy rakás lubrikátor. Hujjé! Könnyen lehet, hogy a gyártók is alapos és többszöri, talán egyenesen gyakori síkosítás mellett teszteltetik a termékeket, így áll elő a 2 százalék.

Szóval az óvszert kenni kell, és figyelni arra, hogy a latexgumihoz csak vízbázisú anyagot lehet használni, a poliuretánnak ezzel szemben mindegy. Nemcsak a szakadás, a lecsúszás is probléma lehet, ez a Wikipédia vonatkozó bejegyzése szerint 0,6–1,3 százalék.

 

Mit éreznek a kotonolók?

A kép változatos, a semmittől a teljes kéjfosztásig minden válasz előfordul. Még az érdesített felületűekkel kapcsolatban is erősen megoszlanak a vélemények, sok nő szerint egyáltalán nem jön át. A belülről érdesítettről ugyanakkor a férfiak általában pozitívan nyilatkoznak. Van, aki szerint az egész érdesítés csak egy újabb elrettentő adalék, amivel a gyártók még távolabb viszik az érzést a természetestől. Végeredményben csak az számít, neked milyen. A hagyományos latex óvszernél a poliuretán gumi vékonyabb, használói szerint kellemesebb, közvetlenebb érzést biztosít elődjénél. A legkedvezőbb értékelést a fórumokon a báránybőrből készült, természetes óvszer kapta, amely használói szerint egy egész más dimenzió a gumihoz képest.

Sokakat az óvszer szaga zavar leginkább, ők a legjobb, ha elfordulnak a latextől, mert azt még az illatosítóanyagot tartalmazó síkosítók sem szabadítják meg a jellegzetes gumiszagtól.

 

Egészség és gumi

Ma a latex és a poliuretán gumi az egyetlen olyan fogamzásgátló módszer, mely egyben a szexuálisan átvihető betegségek ellen is védelmet nyújt. Még ez sem 100 százalékos ugyanakkor a herpeszek és szemölcsök ellen, ugyanis ezek a férfi péniszének gumival nem fedett tövénél, illetve a herezacskóval is átadódhatnak. Véd ugyanakkor a latex a bakteriális (gonorrhoea vagy szifilisz) vagy a vírusos (mint például HIV) fertőző betegségekkel szemben. A poliuretánból készült óvszer is a latexszel azonos védelmet nyújt, mivel azonban vékonyabb, vizsgálatok és Amerikában készült felmérések szerint jóval könnyebben szakad. A báránybőr eredetű, természetes óvszerek pedig nem védenek a vírusos fertőzések ellen, ezért használatuk csak stabil párkapcsolatban, egészséges partnerek között ajánlható.

 

Óvszert terhesség ellen?

A neten e témában fellelhető információk kissé vegyesek, de mutatják a valószínű arányokat. Ha az óvszert mindig használod, alaposan síkosítasz, és nem sérted meg a körmöddel stb., a teherbe esés kockázata kb. 2-3 százalék. Mivel emberek használják a gumit, így hibáznak is vele, szóval a valós adatok valahol 10–18 százalék között szórnak (Wikipédia). Ez azonban azt is jelenti, hogy ennél lényegesen nagyobb arányban kerülhetnek a hüvelybe spermiumok, hiszen a megtermékenyülés esélye is erősen 100 százalék alatti. Kapcsolatban, stabil partner mellett mindenesetre a megszólaló fórumozók esküsznek a természetes báránybőrre.

 

 

Mustra