A nők a náluk butább férfira hajtanak

A legújabb felmérések szerint egyre több nő köt házasságot nála tanulatlanabb, vagy kevesebbet kereső férfival. A kutatók szerint ennek nem csak a nők egyre magasabb iskolai végzettsége az oka, hanem a gazdasági válság is. Már nem imponálóbb egy gazdag férfi.

Szociológusok szerint a nők párválasztását egyre inkább befolyásolja, hogy tanulmányi és szakmai szinten nemhogy beérték, de lassan le is hagyják a férfiakat. A legutóbbi felméréseket végző Pew Research Center egyik munkatársa, D'Vera Cohn szerint „az egyetemi végzettséget szerző férfiak tábora közel sem nő olyan mértékben, mint a nőké, így az arányok egyre jobban eltolódnak."

Nők, akik többet keresnek a férjüknél

Magasabb tanulmányi szinteken is megfigyelhető ez a változás: a doktori programokban - orvostudomány, jog vagy közgazdaság terén - illetve másoddiplomás képzésekben résztvevők között már 60 százalék a nők aránya.


A családok bevételi forrásai is változóban vannak. Az intézet kutatásai szerint a 30 és 44 év közötti nők körében kimagaslóan megnőtt azoknak a száma, akik többet keresnek a férjüknél. Az utóbbi pár évben már a házasságok közel negyedében volt magasabb a feleség keresete, míg ez az arány 1970-ben még mindössze 4 százalék volt.

Lejárt a gazdag férfiak ideje


Lejárt az úgynevezett „Hamupipőke komplexus" ideje is - ezt a megnevezést azokkal a lányokkal kapcsolatban használják, akik a gazdag hercegre várnak, aki majd kiemeli őket társadalmi helyzetükből. A új évezredben ezek a várakozások egyre ritkábbak, ráadásul a gazdasági válság alapjaiban rengetett meg néhány nemi sztereotípiát, állítják házassági szakértők. A recesszió idején ugyanis több mint kétszer annyi férfi veszítette el a munkáját, mint nő, így számos családban a feleség vált a családfenntartóvá. Így az a vélekedés, hogy egy férfinak kisebbrendűnek kell éreznie magát egy tanultabb vagy többet kereső nő mellett, egyre halványodik.

Mustra