Csókolózni azért is kell, mert felér egy laza kocogásssal

Azért szeretnek csókolózni a nők, mert így kiderül számukra, érdemes-e a férfi arra, hogy tovább legyenek örökítve a génjei. A férfiaknak azért éri meg, mert vágyfokozóként hat a nőkre, hiszen rengeteg tesztoszteront juttatnak a nő szájába, és ezzel eggyel közelebb kerülnek az aktus lehetőségéhez. A nyálcsere egyébként 34 arcizmot és 112 tartóizmot mozgat meg, és 18 kilokalóriát lehet vele elégetni. Ezt csak azért írjuk le, mert más testnedvcsere esetén is szokás megjelölni a kilokalória értéket.

A csókolózás vágyfokozó, ugyanakkor képes megnyugtatni is az embert, ráadásul külön tudományág foglalkozik vele, a filematológia. Nem kétséges: a csók fontos része az életünknek, és talán sohasem fogjuk megfejteni, hogy miért is olyan jó – próbálkozások azért vannak szép számmal. Íme néhány elmélet.

A smacizás az anya- gyerek viszonyból jött

Sok mindent nem tudunk még a csókról, de abban megegyeznek az erre szakosodott tudósok, akik valószínűleg britek, hogy nem ösztönös, hanem tanult viselkedésről van szó. Abból következtetnek erre, hogy számos kultúrában teljesen ismeretlen ez a szokás. Egyes afrikai törzsek tagjai például soha nem csókolják meg egymást, a Mangia-szigeten élők pedig egészen addig nem ismerték, amíg a 18. században fel nem bukkantak ott is az európaiak. Viszont az eszkimóknál és a különböző maori kultúrákban az orrok összedörzsölése egyezik meg az európai értelembe vett csókkal.

Az eredetére vonatkozóan már nem ilyen magabiztosak a tudósok, de valószínűnek tűnik, hogy alapvetően nem sok köze van az erotikához, ugyanis az anya-gyerek kapcsolatból ered. Egy teljesen ártatlan dologról van szó: az etetés a kiindulópont. A legtöbb ősi kultúrában ugyanis az anyák jobb híján úgy táplálták a csecsemőiket, hogy megrágták az ételt, majd közvetlenül gyermekük szájába helyezték az összerágott falatokat. Ez a teljes odaadást kifejező, intim gesztus került át aztán a párkapcsolatokba is.

Hihetőbbnek tűnik ez az elsőre furcsa elképzelés, ha belegondolunk, hogy a csók mekkora ellentmondást hordoz: valaki a szánkba dugja a nyelvét, undor helyett mégis gyönyört érzünk. Az undor ugyanis egy mélyen belénk kódolt ösztön, ami attól véd, hogy nem kívánatos dolgok a szánkba kerüljenek és fertőzést okozzanak. Az a mély érzelmi érintettség és elköteleződés azonban, ami egy csók velejárója, képes felülírni ezt az ösztönös védekezési mechanizmust.

Vannak akik, nagyobb eséllyel tudják felidézni az első csókot, mint a szüzességünk elvesztését, nem véletlenül. Egyes pszichológusok úgy vélik, egy-egy csók során kiszűrjük azokat a partnereket, akiknek a génállománya vagy az immunrendszere nem megfelelő számunkra. Mindezt úgy tesszük, hogy a kölcsönös örömszerzésen túl lázas biokémiai információcserébe kezdünk a potenciális partnerrel. A nyál összetétele, a partner illata, a testbeszéde és természetesen a csók minősége is sokat elárul arról, hogy mire számíthatunk, még ha ennek nem is vagyunk tudatában.

A nőknek fontosabb

Nemi sztereotípiának tekinthető, de a nők nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a csóknak, és jobban igénylik az ilyen jellegű intimitást, mint a férfiak. Tudományos vizsgálatok is alátámasztják ezt a közvélekedést. Egy amerikai kutatás szerint a nők jelentős része elképzelhetetlennek tartja a szexet csókolózás nélkül, míg a férfiak nem érzik akkora problémának, ha elmarad. Ugyanez a kutatás azt is kiderítette, hogy a férfiak számára nem olyan fontos, hogy jól csókoljon a partnerük. 53 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy szívesen létesítene szexuális kapcsolatot olyan nővel, aki nem igazán virtuóz ezen a téren. A nőknek viszont csak 16 százaléka lenne hajlandó ágyba bújni kevésbé jól csókoló férfival.

Ennek az lehet az oka, hogy a két nem egészen másra használja a csókot. A partner génállományának és immunrendszerének feltérképezése közös pont, de ezen túl egészen eltérő módon viszonyulnak hozzá. A férfiak ezen keresztül puhatolják ki, hogy mennyi esély van egyéb testnedvek cseréjére is, illetve igyekeznek minél több tesztoszteront juttatni a nő testébe. A tesztoszteron ugyanis vágyfokozó hatású, a férfiak nyála pedig tekintélyes mennyiséget tartalmaz belőle. A nők számára a csók sokkal informatívabb, ugyanis jó eséllyel meg tudják belőle állapítani, mennyire elkötelezett a partner, és számíthatnak-e hosszú távú kapcsolatra vagy csak kalandról van szó.

Nyitott vagy csukott szemmel

Sokan vélekednek úgy, hogy a romantikus csók alapvetően csukott szemmel történik, és kifejezetten rossz néven veszik, ha partner nyitva tartja a szemét. Tény az is, hogy legtöbben ösztönösen becsukják az ilyen pillanatokban, mert egy egyszerű reflexnek engedelmeskednek. Ugyanis becsukjuk a szemünket, ha az arcunkhoz közel kerül valami. Vannak azonban szentimentálisabb lelkületű tudósok is, akik az odaadással és a bizalommal magyarázzák a jelenséget: szerintük ugyanis a feltétlen bizalom jele, ha valakit úgy engedünk az intim szféránkba, hogy nem tartjuk közben szemmel.

A csókolózás lényegében sport

A nyálcsere 34 arcizmot és 112 tartóizmot mozgat meg, és ha kellő hévvel csináljuk, 18 kalóriát is égethetünk el közben. Emellett fokozza a légzést, megemeli a pulzusszámot és a vérnyomást, tehát úgy hat a testre, mint egy lazább kocogás. A legpozitívabb hatása azonban kétségtelenül az, hogy csökkenti a stresszt, sőt, minél hosszabb ideje van együtt egy pár, annál nagyobb mértékben képesek csökkenteni a stresszhormon szintjét egymás testében egy-egy jól kivitelezett csókkal. Persze, van árnyoldala is, hiszen komoly baktériumpopuláció cserélhet gazdát ilyen alkalmakkor, ám ez csak akkor jelent problémát, ha valaki köp a szájhigiénia fontosságára. Ha nincs semmilyen hiányosság ilyen téren, a csókolózással járó fokozott nyáltermelés kifejezetten jó hatással van a száj PH értékére.

Szerző: Nagy Márta

Oszd meg másokkal is!
Mustra