És ha részegen jön haza reggel? Inkább heti 3 szex, mint összeköltözés

Egyre divatosabb, hogy a hosszú távú kapcsolatban élő párok a közös lakás helyett hetente csupán néhány éjszakát töltenek együtt – állítja egy tanulmány, amelyik szerint ez a kapcsolattípus főleg a huszonévesek körében trend. Ez a fajta ágyrajárós, elkötelezettség nélküli kapcsolat kedvez a karrierépítésnek, és ezzel a házasságot is lehet halogatni. Megnéztük a magyar viszonyokat is.

A kapcsolatok kialakulását és felbomlását legalább 50 éve vizsgálják Amerikában és ennek eredményeként gyakran tárnak fel új mintákat. Az Egyesült Államokban a fiatal felnőttek egyre inkább halogatják a házasságot, és döntenek a levegősebb kapcsolatok mellett. Tyler Jamison, a Missouri Egyetem PhD hallgatója vette észre ezt a trendet a huszonéves diplomások körében.

Rizikós a kényelmes párkapcsolat

A University of Missouri kutatói megállapították, hogy a húszévesek újradefiniálták a tartós kapcsolat fogalmát. Ebben a fajta különélésben nem arról van szó, hogy keresztbe csalják egymást, csupán arról, hogy együtt vannak, szeretik egymást, de megtartják a személyes szabadságukat, és nem költöznek össze. Ezek a fajta kapcsolatok hetente három-négy közös éjszakát jelentenek. Jamison megállapította, hogy ez a kapcsolattípus egyre inkább terjed.

A rizikót az jelenti, hogy ez a kényelmes párkapcsolat sosem mélyül el igazán, és később a kötelezettségvállalás rovására mehet, a házasodási kedvre viszont nincs hatással. Állítólag. De ezek egyelőre csak feltételezések, hiszen még nem tudni, valójában mi fog történni ezzel a generációval.

Ha eleged van a középen megnyomott fogkrémes tubusokból

Azért ilyen népszerű ez a kapcsolati forma, mert így nincsen ott folyamatosan a másik, aki zavar, zsezseg. Az a kérdés is felmerült, hogy ezt a kapcsolatot egyáltalán partnerkapcsolatnak lehet-e nevezni, vagy valami egész másnak. Egy férfinak azért kényelmes, mert újra kisfiú lehet, amikor az anyja nem szól rá, hogy mosogasson el, kapcsolja ki a tévét, ne szórja szét a ruháját a padlón, vagy vigye le a szemetet, a fogkrémes tubust pedig ott nyomhatja meg, ahol akarja. Olyan nők számára is csábító ez a kapcsolat, akik hamar felkapják a vizet az átlag férfi trehányságán és abszolút nem igénylik egy erős felsőtest 24 órás jelenlétét.

Már a magyar sem kapkodja el az esküvőt

A KSH adatai szerint 2008-ban a 15 év feletti népesség 47,2%-a él házasságban. Ez az arány 1930-ban 59,4% volt, az 1960-1990 közötti időszakban pedig 60-67% között mozgott. A rendszerváltozás után folyamatosan csökkent, ennek pedig két oka van: a házastárs elhalálozása vagy válás. Mind a halálozások miatti házasság megszűnése, mind a válások száma folyamatosan növekszik, amit már egyáltalán nem kompenzálnak a csökkenő számú házasságkötések. A válások száma az 1930-as évek környékén 4-5 ezer között volt, jelenleg ez a szám 25 ezer környékén van.

Az első házasságba lépők átlagéletkora folyamatosan nő (jelenleg a férfiak esetén: 33 év felett, nők esetén: 30 év felett), a többször házasodók áranya is növekszik (jelenleg: 30% feletti, az új házasságokhoz mérten). A válások (2007-ben) átlagban a férfiaknál 40 éves, a nők 38 éves korában következik be, átlagosan 12 év házasság után. Érdekes módon ez utóbbi szám folyamatosan növekszik. 1980-ban átlagosan 10 év után váltak el. Jellemzően a nők indítják a válást (kb. 17 ezer, szemben a férfiak által indított 7 ezerrel.)

Így könnyebb szakítani

Az egyre növekvő jelenség olyanokat is vonz, akiket irritál az állandó kontroll. Az alapokat azok az agglegények és azok az elváltak fektették le, akik minden nehézség nélkül viszik saját háztartásukat, és felfedezték a magány örömeit. Ez is segíthet megmagyarázni, miért csökken a házasulandók száma a fiatal felnőttek körében.

Jamison szerint minél tovább él együtt egy pár, annál nehezebb lesz a szakítás, ez a fajta lazább kapcsolat pedig pont az ellenkezőjét fogja majd eredményezni: könnyű elválást, gyakori partnerváltást. Mert egy házasságban nemcsak egy papír tartaná össze őket, hanem a közös ház, a közös bútorok, és a közös kutya is, no meg a varánusz. A kutatás azt is kimutatta, hogy ezek a fiatalok később sem akarnak majd az oltár elé állni. Ez a fajta ágyrajárós, elkötelezettség nélküli kapcsolat kedvez a karrierépítésnek, de a komolyabb kapcsolatot mérföldekkel veti vissza.

Mi lesz, ha reggel jön haza részegen?

„24 éves voltam, amikor komolyan összeköltöztem valakivel” – mesélte Anita (33). Akkor már évek óta együtt voltunk, legtöbbször a családjánál töltöttük a hétvégét. Engem nyomasztott csak a gondolat, hogy vajon miért nem akar velem összeköltözni, ha már a szülei vettek neki egy lakást, amit felújíthatnánk. Egyszer csak eljött ez a pillanat, hogy megemlítette, hogy fel kéne újítanunk a lakást és beköltözni. Évek óta vártam erre, de akkor az első gondolataim a következők voltak: ezentúl vajon lesz külön konyhapénzünk? Mi lesz, ha el szeretnék menni este valahova? Mi lesz, ha ő szeretne elmenni és haza sem jön, csak részegen, reggel? Én fogom mosni a ruháit? Megosztjuk majd a házimunkát? Milyen színű legyen a fal?

"Aztán minden alakult természetesen, eleinte nagyon sokat ittunk együtt, tele volt a lakás üres üvegekkel, nem volt nehéz együtt élni. Ha el akart menni, elment, ha én szerettem volna elmenni, elmentem, minden sokkal könnyebb volt, mint képzeltem. Igazából még mindig sajnálom, hogy nem korábban költöztünk össze.”

A lakberendezés jelentette a legnagyobb problémát

„Két éve költöztünk össze a barátnőmmel, 4 hónap együtt járást követően” – emlékezett vissza Péter. "Mivel eltérő az érdeklődésünk, stílusunk, kicsit féltem attól, hogy a különbségek hamar kiütköznek és mindketten visszasírjuk a függetlenségünket. De ez nem következett be, és ez alatt a két év alatt nem is azon vitáztunk, hogy ki, hova és kivel, hanem azon, hogy ki milyen mértékben járul hozzá a lakás fenntartásához és berendezéséhez. Ez utóbbi téma volt a meglepőbb, ugyanis én a modern, minimalista stílust szeretem, ő pedig a rockosabb cuccokat szereti. Végül ötvöztük a kettőt... hát, elég bizarrul fest most a lakás, de a vendégeinket mindig lenyűgözi a kialakított enteriőr. De sosem agyaltunk azon, hogy külön ágyban, vagy külön lakásban kéne aludnunk.”

Ami pillanatnyilag kényelmes, nem biztos, hogy hosszútávon is működik

Ebben az életformában az a vonzó, hogy mindkét fél megőrizheti függetlenségét, és nem kell olyan elkötelezettséget vállalniuk, ami egy házassággal, vagy komolyabb kapcsolattal járna. A komoly, összebútorozott kapcsolatban élőknek számos problémával kell megküzdeniük, melyek egy húszas éveiben járó fiatalnak nem hiányzik az életéből. Ezek a fiatalok saját útjukat járják, az együttélést inkább csak eljátsszák, és nem alkalmazkodnak a társadalmi normákhoz.

Fotó: Frederick Trinidad
Fotó: Frederick Trinidad

A heti háromszori ütközés a partnerrel számos előnnyel jár, melyek kényelmesek ugyan, de egyetlen kapcsolatot sem fognak elmélyíteni. Aztán majd kiderül, ha mégis.

Oszd meg másokkal is!
Mustra