Rád is vár egy tökéletes pár, már dolgoznak az ügyön

Aki internetközelbe jutott már, nagy eséllyel elgondolkozott már rajta - legalább - egyszer, hogy ki kéne próbálni egy online társkeresőt. Ezeken egyébként az első benyomás ellenére tényleg lehet partnert találni, ráadásul a közösségi oldalak betörésével több alternatívája is van a szórakozóhelyeken elővezetett részeg ismerkedésnek.

"Nem az a számít, ki vagy, hanem hogy mit szeretsz" – mondta Rob Gordon a Pop, csajok satöbbiben, mielőtt összejött egy amerikai énekesnővel. Az állítás elég radikálisak tűnik, mert szó sincs benne semmiféle érzelmi töltetről, a szükséges pluszról, és egy csomó olyan dologról, amit sokak szerint amúgy is csak azok találtak ki, akik képtelenek magukhoz tényleg passzoló embert találni.

Az emberek komplexek, ezért nehéz jó társkeresőt létrehozni

Valami igazságtartalma lehet az állításnak, de az is igaz, hogy a vágyaink nem feltétlenül azonosak azzal, amik valójában boldoggá tesznek minket. Ezt tudjuk mi is, átlagemberek, és most már tudják a Match.com nevű online társkereső fejlesztői is. Ők ugyanis nemrég elárulták, hogy egy fejlesztett társkereső algoritmuson dolgoznak, amik az ízlésen túl egyéb szempontokat is figyelembe vesznek.

Mandy Ginsberg, a portál elnöke saját tapasztalatai miatt szánta el magát a fejlesztésre. Mikor kikerült a főiskoláról, úgy gondolta, a kifejezetten zsidóknak szóló JDate.com-on fog magának partnert találni. Ehhez képest egy korábbi munkatársával házasodott össze, aki olyannyira nem zsidó, hogy dél-indiai. "Ha tartottam volna magamat a kritériumokhoz, amiket lefektet az oldal, soha nem jöttem volna össze egy dél-indiai sráccal. Az emberek komplexebbek ennél" - mondta Ginsberg. Ezért is volt számára fontos, hogy az új algoritmus a felhasználó szokásait is figyelje.

Például ha a júzer kiköti, hogy nem érdeklik az idősebbek, de mégis megnézi a tőle korban eltérők profilját, akkor egy idő után több találatot fog kidobni ebből a korosztályból. A probléma ezzel csupán annyi, hogy bár úgy van beállítva, mintha a társkereső jobban ismerné a felhasználót saját magánál, valójában ráerőltethet típusokat a csupán nézelődőkre is, akik esetleg valójában nem akarnak egy náluk tízessel idősebb párt az ország másik feléről.

Egy átlagos magyar társkereső nem bonyolítja túl a dolgot

Magyarországon ettől a jelenségtől még annyira nem kell félni, valószínűleg még jó darabig az előzetes elvárásaink alapján kereshetünk magunknak partnert. Egy átlagos magyar társkereső igazán nem bonyolítja túl a dolgot: az életkor, a nemi identitás és a lakhely fontos. A Randi Online Internetes Társkereső vagy nagyon egyszerűnek, vagy nagyon bonyolultnak tartja a társkeresést, ugyanis semmiféle vallási kérdést nem tesz fel regisztrációkor, de még az érdeklődési kör sem fontos. Ezek alapján a jó kapcsolathoz elég, ha egy megyében laktok. Egyébként ennek lehet is haszna, többen is állítják, hogy mennyire jó dolog egy napra sorozatban több randevút is összehozni, maximum másfél órás váltásokkal, a komoly kapcsolatra való alkalmassága viszont erősen kérdéses.

Vannak helyek, ahol a származás az elsődleges. Például zsidó társkereső itthon is van. A legnagyobb a Szigetre is ki szokott költözni. Egyébként nemcsak ebben utazik a Jewish Meeting Pointé, a regisztrációnál ugyanis a bemutatkozáson kívül arra is kíváncsiak, milyen gyakran jár a júzer zsinagógába. További erre szakosodott portál nincs, de a cikk írásakor az amúgy mindenki előtt nyitva álló Randivonalon például 654 izraelita úriember vár rá, hogy megtalálja élete párját.

Szexcentrikusaknak sem reménytelen a párkeresés

A roma származásúak már nincsenek ennyire elkényeztetve, a Romantik névre hallgató oldal még mindig nem indult be, más kifejezetten romáknak szóló társkereső oldal pedig nem létezik. Az annyira nem meglepő, hogy van egy nemzeti társkereső oldal is. Itt annyira durvák a kritériumok, hogy regisztrálni is csak meghívóval lehet, amit természetesen nem kaphat meg bárki, így sajnos azt nem tudjuk bemutatni, mit kell tenni egy igazán hagyománytisztelő kapcsolatért.

Ha szexcentrikusak vagyunk, érdemes ránézni az Andi Társkeresőre. A szűrés nehéz a már említett professzionális lányokat hirdető oldalak miatt, de itt nagyon úgy tűnik, hogy valóban olyan emberek is keresnek partnert, akik már bevallották maguknak, hogy nem elégszenek meg a minden napos szexualitással. Ennek megfelelően külön menüpontot kaptak a homoszexuális hirdetések, de az igazi izgalom a fétis részlegben van, ahol találhatunk gumibugyikra izguló férfiakat, korbácsolásra vágyó magányos lelkeket, harisnya- és lábimádókat, de még domina párt is.

Valószínűleg a Match.com új algoritmusa sem lesz tökéletes. Az emberek sokkal válogatósabbak, mint gondolnák, és bár valóban nem csak attól függ egy kapcsolat, hogy ugyanazokat a filmeket szeretjük-e, azért baromi jó, ha nem kell összeveszni rajta, mit is nézzünk meg. Ameddig az internet nem találja ki helyettünk, kire vágyunk, addig maradnak a szokásos módszerek, amik közt mostanra épp úgy helyet foglal a kínos üzenetek küldözgetése Facebookon, mint a vadidegenek leszólítása a kedvenc klubunkban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra