Ha félsz, hogy rosszul teljesítesz az ágyban, félre fogsz lépni

A kihívásokat kedvelő és könnyen szexuális izgalomba jövő férfiak könnyebben félrelépnek. A nőknél a hűtlenség előjele inkább a rossz kapcsolatban kereshető – foglalja össze egy nemrég megjelent kutatás eredményeit a Science Daily. A témával kapcsolatban kikértük egy hazai szexológus véleményét is.

Ez az első olyan kutatás, amely a demográfiai, perszonális és interperszonális tényezőket figyelembe véve vizsgálja a félrelépés okait. A felmérés kimutatta, hogy ha a hűtlenség megtörténik, a demográfiai változóknál - iskolázottság, vallási nézet, házassági állapot - sokkal többet számít az illető személyisége, és ez kiváltképp igaz a férfiakra - állítja Robin Milhausen, a kanadai Guelphi Egyetem oktatója és a kutatás vezetője.

A vizsgálatban 506 férfi és 412 nő vett részt, akik hosszabb-rövidebb ideje monogám kapcsolatban élnek. A résztvevőket arra kérték, hogy válaszoljanak a vallásukkal, végzettségükkel, bevételükkel kapcsolatos kérdésekre. A kutatók ezen kívül felmérték a személyiségjegyeiket és a kapcsolatuk minőségét. A bevallott félrelépések arányában a tudósok nem találtak jelentős különbséget: a férfiak 23 százaléka ismerte be, hogy már megcsalta párját, míg a nőknél ez 19 százalék volt. Viszont a kiértékelt kérdőívek alapján a megcsalás oka nemenként nagyon eltérő volt.

Akik könnyedén szexuális izgalomra gerjednek, hamarabb elcsábulnak

A félrelépést a férfiaknál inkább a személyiségi jegyek határozzák meg: azok a férfiak, akik könnyedén szexuális izgalomra gerjednek, és aggódnak a saját szexuális teljesítményük miatt, bizony könnyebben elcsábulnak. Ez utóbbi látszólagos ellentmondás azért lehetséges, mert az emberek gyakran keresnek kockázatos helyzeteket, ami izgalmassá teszi a kapcsolatot. A megszokott partnerük helyett mást választanak, mert úgy érzik, ha az együttlét nem sikerül az alkalmi partnerrel, a kapcsolatból könnyen kiléphetnek, és nem kell újra találkozniuk.

Füredi Krisztián szexuálpszichológus hasonló véleményen van. "Az a szituáció, amikor valaki nem bírja kihagyni a kínálkozó alkalmat a szexuális együttlétre, általában nem kockáztatja a párkapcsolatot, tehát ilyen hűtlenség miatt általában nem szeretne kilépni a kapcsolatából. Ugyanakkor előfordul, hogy a kizárólag szexuális célú találkozások is elmélyülnek, és végül az eredeti kapcsolat felbomlásához vezet a felszínes testi kapcsolatnak induló kaland."

A férfiaknak egotuning miatt lépnek félre

Judit (29) nem hisz abban, hogy van összefüggés a férfiak vélt vagy valós aggodalma és a félrelépés között, de úgy gondolja, sok férfiaknak szüksége van pozitív megerősítésre. „Semmi összefüggést nem látok a két dolog között, az ember azért lép félre, mert otthon nem kapja meg azt, amire vágyik, unatkozik vagy hangyák ficeregnek a gatyájában.... Amit viszont el tudok képzelni, és saját bőrömön is tapasztalom, egyre több férfi csapja a szelet csak azért, hogy valamiféle megerősítést kapjon, hogy mint férfi, még mindig hatással van a nőkre. Nem a szex a cél, hanem az egotuning, a visszacsatolás. A volt volt volt volt volt pasim például már nős, van két gyereke, de igényli, hogy találkozzunk, és akkor nagyon keményen udvarol, de szexről szó sem lehet."

A párkapcsolati hűtlenségnek számos oka lehet, tévedés azt gondolni, hogy csak akkor fordul elő, amikor a kapcsolatban valamilyen komoly probléma van. A párkapcsolati problémák valóban gyakran teremtik meg az alapot a hűtlenséghez, de nem csak ez az egyetlen ok.

Köztudott, hogy a gyermek-szülő kapcsolat minősége közvetlen hatással van arra, hogy felnőttkorban képesek vagyunk-e bensőséges kapcsolatot kialakítani másokkal, főként a partnerünkkel. A lélektan különböző kötődési módot különböztet meg. Ezek közül az egyik, az elkerülő típusba tartozó személyeket az jellemzi, hogy érzelmi közelséget nem engednek meg, feszültté válnak, ha mások közelednek feléjük. A partnerükkel nem érzik jól magukat, inkább egyedül vannak, szex közben másról fantáziálnak. Ezek a személyek valóban gyakrabban csalják meg a partnerüket, mert úgy érzik, hogy a félrelépés segít elkerülni az elkötelezettségből fakadó szorongást.

Az elkerülő típus

"Nekem valóban elég sok rövid kapcsolatom volt annak idején, és tényleg bizonytalan voltam az ágyban. Nem akartam senkinél sem leragadni, mert mindenkiben találtam valamilyen hibát. Mára kevesebb a parám, és ezek a hálószobát nem érintik. De hogy ez az oka annak, hogy anno végigmentem a fél egyetemen, és annak, hogy most nem csalom meg a nőmet, azt kétlem" - mondja Dávid (33).

"Amikor valami hiányzik, és azt keresi a személy egy külső kapcsolatban, akkor sokkal nagyobb az esélye a párkapcsolat megszakításának, hiszen nagy mértékben felértékelődhet az a személy, akitől ezt meg lehet kapni, szemben a jelenlegi párkapcsolattal. Természetesen ez általában torz észlelés, hiszen nagyon beszűkült módon a néhány hiányzó dolog lesz kiemelten fontos, és a személy ilyenkor nem veszi azt figyelembe, hogy sok más szempontból jó neki a jelenlegi kapcsolat, amelyet nem biztos, hogy megtalál az új kapcsolatában" - mondta Füredi Krisztián szexológus.

A nők a rossz kapcsolatból menekülnek

Ha a nő lép félre, annak oka valószínűleg a kapcsolat minősége. Ha a nő nem elégedett a párkapcsolatával, akkor kétszer nagyobb eséllyel csalja meg a párját, mint a boldog kapcsolatban élő nők. Azok, akik úgy érzik, szexuálisan nem illenek össze a párjukkal, háromszor nagyobb eséllyel lépnek félre azoknál, akiknél minden rendben működik az ágyban.

"Rengeteg dolog okozhatja a hűtlenséget" - mondta Milhausen. "Amit a tanulmányunk megállapított, az az, hogy ha ezt a sok változót együtt értékeljük, akkor az egyén személyes karaktere minden mást kiüt a modellből, és ez kiváltképp igaz a férfiakra. A nőknél kicsit más a helyzet, itt inkább a kapcsolat minősége a mérvadó."

A tanulmány szerzői nem kívánják a férfiakról és nőkről kialakult sztereotip képet tovább erősíteni, miszerint a nőt csak a kapcsolata minősége érdekli, és az a férfi, aki már egyszer félrelépett, mindig hűtlen marad. Azonban úgy gondolják, ha elfogadjuk a személyiség meghatározó szerepét, a terápiás beavatkozás is sikeresebb lehet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra