Miért ne lehetne gyerekem, ha más a szexuális beállítottságom?

Itthon sajnos általános az intolerancia a melegekkel szemben, de még a semleges vagy jóindulatú kívülállók köreiben is sok sztereotípia kering. Ezért örültem a két meleg sráccal folytatott nyílt beszélgetésnek olyan témákról, mint kapuzárási pánik, gyerekvállalás. Egyikük 35 éves, és többéves tapasztalattal rendelkezik szociális munkásként, a barátja fiatalabb. X és Y egy friss pár, akik sem a nevüket, sem az arcukat nem szerették volna adni az interjúhoz, de gondolataikat őszintén kiadták. 1. rész.

Az egyik elterjedt vélekedés szerint a melegek gyors egymásutánban cserélgetik partnereiket. Igaz ez?

Fotó: Fernando Otero Perandones
Fotó: Fernando Otero Perandones

X: A hetero kapcsolatoknál talán jobban jellemző a monogámia, de éppen ezért lehet rugalmasabb egy meleg kapcsolat. Egyfelől el tudják fogadni, hogy mindketten férfiak, ami egy tök más mechanizmus, hiszen a férfiak vadásztípusok. Ezt nem szabad elfelejteni, és éppen ezért tudom jobban elképzelni egy meleg kapcsolatban, hogy elfogadnak ilyen kapuzárási pánikból adódó kalandokat. Nem azt mondom, hogy ez az általános, de talán sokkal könnyebben átvihető. A pasik vadásznak.

Életem során a legerősebb tapasztalat, hogy a melegek nem különböznek a heteroszexuálisoktól. Ha mégis el akarunk indulni egy szálon, akkor beszélhetnénk a kapuzárási pánikról. Számos példát tudnék megnevezni heterok és melegek közül, akik egyszercsak elkezdenek csajozni, pasizni, úgy, hogy közben van párjuk, vagy akár családjuk. Ez szerintem félelemből ered, azzal szembesülünk, hogy vénülünk és nem arról van szó, hogy nem szeretjük a párunkat. Egy egészséges párkapcsolaton belül ez megbeszélhető, elő kell állni vele, hogy figyelj, ki szeretném próbálni magam, flörtölni szeretnék, stb. Vagy csináljuk úgy, hogy a másik ne tudjon róla.

A biológiai óra másképp ketyeg a melegeknél, leszbikusoknál?

Y: A biológiai óra alatt a gyerekvállalás igényét érted? Mert az nem annyira korfüggő. Én inkább úgy osztanám le férfiaknál, hogy van, aki akar gyereket, és van, aki nem. Ismerek egy olyan meleg srácot, aki például egy közös cégben látta a megoldást, gyerek helyett. Olyan, mint amikor egy hetero pár a gyerekkel akarja a kapcsolatot túllendíteni a mélyponton- érvelt, ő inkább egy közös vállalkozást javasolna. Kikerekedett szemmel hallgattam, hiszen én gyerekpárti vagyok. Ha nem is vér szerint, de szeretnék átörökíteni bizonyos dolgokat valakinek.

X: Lehetek őszinte? Sok meleg és sok szakértő nem értene velem egyet, tehát most nem a tudományos maszlag következik, hanem a saját véleményem. Nagyon sok leszbikus ismerősöm is van, és úgy gondolom, rájuk is jellemző az, ami a melegekre általában. Én azt tapasztalom, hogy a homoszexuális emberek túlnyomó része nagyon önző. Pont a napokban beszéltem egy barátnőmmel, aki nemrég “váltott”; heteroból melegre, és mesélte nekem, hogy egyszerűen nem hiszi el, mi megy a leszbikus lányoknál, folyton cserélik a partnereiket. Mondtam neki, hogy de igen, sok ilyen is van. És ez szerintem arról szól, hogy megy a skalpgyűjtés.

A tudományos magyarázata, ha jól tudom az, hogy a homoszexualitás, mint tiltott gyümölcs, vonzó, és ennek van egy érdekes levetülése a szexuális önzésre. Nem a párkapcsolatról beszélek, az más tészta. A csajoknál is ezt látom, hogy szeretnek sokat játszani, mielőtt megállapodnak. Persze tudok olyan leszbikus lányokról is, akik pusztán a gyereknemzés érdekében létesítenek kapcsolatot férfiakkal. Talán mostanában a leggyakoribb az, hogy meleg fiú és egy meleg lány összehoz egy gyereket, majd közösen nevelik, páronként.

Y: Jó, de nincs nagyon más mód. Az örökbefogadás, ugye, nem engedélyezett, van ugye a béranya súlyos összegekért, illetve a közös nevelés.

X: Ismerőseim éppen most fogadnak örökbe egy gyereket Spanyolországban, ott ugyanis engedi ezt az alkotmány. Ez persze nem váltja ki a reprodukciós késztetést, hiszen emberek vagyunk. Én is sokszor elgondolkodom, hogy vajon, hogy nézne ki az én kisfiam, milyen cuki lenne, elvinném focizni vagy csajozni, stb.

Rózsaszín pénz

A melegek vásárlóerejét, és a melegek által igénybevett szolgáltatásokat összefogó üzletágat is jelenti. Az Egyesült Királyságban 6 milliárd font az éves értéke. Külön leszbikusokra vonatkozóan használatos még a kék font elnevezés. A zenei piactól a taxiszolgáltatásokig, vízvezetékszerelőtől étteremig sokféle szolgáltatás számíthat rózsaszínnek. Kritikusok a meleg közösség szegregálását látják a rózsaszín pénzben, de sokan a közösség öntudatát és önállóságát erősítő eszközeként tekintenek rá.

De van itt még egy tényező. Hallottál már a pink pound-ról? Angol bankok külön meleg klienseik számára felállított számláit nevezik így. A melegek ugyanis szeretik a pénzt, mert szeretnek jól élni. Törekszenek arra, hogy minél jobb állásokat keressenek, minél nagyobb fizetéssel. Ehhez hozzátartozik egy kissé költségesebb életstílus is. Persze a meleg kultúrán belül is van sok eltérő szubkultúra, de nagy általánosságban jellemző ez a “fancy” életmód. Ahhoz, hogy így tudjanak élni, pedig sok esetben inkább lemondanak a gyerekről.

Y: Ez fordítva van szerintem, nem lemond a gyerekről azért, hogy így élhessen, hanem Ibizáról kellene lemondania, ha gyereke lenne.

X: És természetesen a rendszer sem olyan, hogy a melegek gyerekvállalását engedélyezné.

Fotó: Amelia Beamish
Fotó: Amelia Beamish

D: Túl a személyes beállítottságon, mit gondoltok a melegek gyerekvállalása elé gördített akadályokról?

X: Amit most mondani fogok, azért sokan megköveznének: nem vagyok a melegek gyerekvállalásának a híve. Én szerencsés vagyok, egy boldog családba születtem, volt anyukám és apukám, akik haláluk napjáig szerették egymást, és szerintem ennek köszönhetem, hogy van tartásom, és ott tartok, ahol tartok.

Y: Hát, szerintem nem ezen múlik. Én biztos vagyok benne, hogy az államnál jobb szülő lehetnék. Számomra érthetetlen, hogy ha meg van az egzisztenciám, ha átmennék mindazon a szigorú vizsgán, amin amúgy itthon a heteró örökbefogadók is át kell essenek, akkor miért nem fogadhatnék örökbe én is, pusztán mert akármilyen a szexuális beállítottságom?

X: Félreértesz, én csakis a gyerek pszichoszociális fejlődését tartom szem előtt. Akkor engedném meg, hogy egy meleg pár örökbe fogadjon egy gyereket, amikor ő már elég idős ahhoz, hogy erről maga dönthessen. Hiszen a korai fejlődési szakaszban még rengeteget számítanak a szocializációs minták.

Y: Szerintem egy gyereknek elsősorban az kell, hogy szeressék, és gondoskodjanak róla. Csúfolhatják sok mindenért, hogy szemüveges, vagy szeplős. Az számít, ha hazamegy, akkor egy szerető közeg fogadja-e.

X: Az én törvényem szerint azonos nemű párok akkor fogadhatnának örökbe gyereket, ha adottak az anyagi és pszichológiai körülmények, a gyerek túl van az alap fejlődési szakaszon, és belemegy ebbe az úgymond szerződésbe. Természetesen ezt követné egy beszoktatási szakasz, és ennek a végén kimondaná, hogy igen, akarom.

A mai szociokulturális helyzetben ez az egész egyszerűen nem elfogadott dolog sehol a világon, sajnos nem csak Magyarországon. Vannak ebben eltérések, törekvések az elfogadtatásra más helyeken, de azt nem tudom elképzelni, hogy akár 20 év múlva, amikor már itthon nem lesz akkora szám, hogy jé, vannak melegek is, ne okozna traumát egy gyereknek meleg szülőknél felnőni.

Y: Dehát a törvény is tiltja, azaz nem vagyok ebből a szempontból egyenrangú állampolgár. Egy nőt elvehetnék, de azt, akit szeretek, azt nem.

X: Nyilván tiltja a törvény, de ami sokkal rosszabb, hogy a társadalmi normák olyanok, hogy a gyerek nem tudna egészségesen felnőni.

Szombat este folytatjuk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra