Szex és iskola: A tanár-diák viszonyt elfogadják a tinédzserek

Pornó, szexkapcsolat, egyéjszakás kaland, nemi extremitások: egy osztálynyi tinédzser négy felnőtt társaságában arra vállalkozott, hogy érdemi vitát folytat a szexualitás meredek, olykor provokatív és nem könnyű témáiról. A kívülálló számára egyértelmű; lehetetlen a vállalkozás, a fiatalok és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ munkatársai azonban rácáfoltak erre, egy nyilvános vitafórumon bebizonyították: a tinédzserekkel igenis lehet és érdemes vitatkozni.

„A fiatalok körében eltérő álláspontok vannak, a vita azonban jótékony hatású lehet. Nem a meggyőzés a lényeg, hanem a véleménycsere. Fontos, hogy a fiatalok ezekről beszéljenek, ebben a beszélgetésben pedig felnőttként, egyenrangú félként kezeljék őket. Ha megfelelő komolysággal állunk a dologhoz, ha hiteles légkört teremtünk, akkor előállhat az állapot, ami a ma este folyamán is érezhető volt: sok esetben olyan véleményeket mondanak, amik az én véleményemet, érdeklődésemet is alakíthatják."

"A cél, hogy folytatódjanak ezek a beszélgetések, hogy minél több helyre eljussunk. A beszélgetéseknek nem az a feladata, hogy megoldást találjunk, sokkal inkább az, hogy a vitaest után ezek a beszélgetések folytatódjanak a fiatalok között. A legnagyobb siker, hogy jobbikosok és romák, heteroszexuálisok és homoszexuálisok normálisan vitatkoznak egymással egy-két pogácsa mellett. Ha ez a beszélgetés tovább gyűrűzik, akkor az már siker. A társadalmi felelősségvállalás számomra erről szól." - mondja Nyári Arnold a Vitaszínház munkatársa.

Ezek olyan témák, amikkel sokan próbálkoztak már a fiataloknál

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ a djuice-szal karöltve tavaly indította el az U26 Vitaszínházat, ahol húsz-harminc fiatal, a színházi társulat elkötelezett tagjainak segítségével, egy szórakoztató, tanulságos és véleményformáló vita keretei között boncolgat egy-egy meredek témát.

A beszélgetést a moderátorok rövid színházi jelenetei szakítják meg, a jelenetek árnyalják a beszélgetést, segítenek a kliséket, sztereotípiákat, szélsőséges hangokat megkérdőjelezni. A jelenetek olyan élethelyzetekben mutatják az embert, amikor tenni kell valamit, dönteni kell, akkor is, ha nincs jó megoldás. Így talán elindulhat egy-egy gondolat, egy-egy kétkedő hang bárki fejében a járható útról.

A vitasorozat talán legkényesebb témaköre, az 'Iskolai pornó és a szexualitás' sem okozott gondot: a fiatalok - a felnőttek tapasztalatát, prüdériáját, erkölcsi akadályait meghazudtolva - összeszedett, átgondolt és nyelvi bravúrokkal fűszerezett mondatokkal fejtették ki véleményüket.

Egyéjszakás kaland - Szex és szerelem két különböző dolog?

A moderátorok által eljátszott egyik jelenet az egyéjszakás szexről szólt: férfi és nő gyorsan egymásnak estek, majd a nő, mint, aki jól végezte dolgát, lekoptatta a fiút és odébbállt. A pár perces jelenet után jöhettek a kérdések. "Szex és szerelem: lehet a kettő egymás nélkül?" - tették fel a kérdést a moderátorok, majd a mikrofon kézről-kézre járt.

"A szex sokkal jobb szerelemmel" - vallotta egy tizenéves fiú, míg egy kortársa a humoros oldaláról közelítette meg a dolgot. "Lehet, hogy nincs benne szerelem, de azért jobb, mint egyedül." Egy szőke lány szerint a szerelem kötöttséggel jár, de ha nincs szerelem, nincs kötöttség sem. De hasonlatokkal is bőven szolgáltak. "A szex olyan, mint a habostorta, a hab nem túl jó a torta nélkül." Aztán egy másik fiú azt kérdezte: "Mi van akkor, ha valakinek nem adatik meg a szerelem?" Valaki pedig bevallotta, ha csak egy másodpercre is, de ő bizony minden lányba belezúg, akivel lefekszik. A kívülálló számára egészen váratlan és meglepő volt, ahogy fiúk és lányok teljesen nyitottan és őszintén vallottak nézeteikről.

A szex megújulása = kapcsolat megújulása

A moderátorok az egyéjszakás kaland után egy másik, kicsit meredekebb jelenetre vállalkoztak, a szexuális extremitások felé vették az irányt. A pár kikötözésről és anális szexről vitatkozott. A fiú szeretett volna új dolgokat kipróbálni, a nő azonban ódzkodott. Vajon mit gondolnak erről a fiatalok?

A szex megújulása vajon egyet jelent a kapcsolat megújulásával? "Kellenek az ilyen kalandok, mert ha nincsenek, megcsalás lesz a vége"- vallotta egy fiú. Vele ellentétben egy lány szerint a kikötözés egészen abnormális dolog, míg egy másik kortársuk humorosan azt bizonyította, nem kell feltétlenül a szex szótárából venni a kifejezések ahhoz, hogy a szexről beszéljünk, véleményét egy éttermi példán keresztül mutatta be: senki nem jár ugyanabba az étterembe huszonöt éven keresztül.

Az utolsó és talán legérdekesebb jelenet egy tanár-diák viszonyról szólt. Kérdés: Nem számít, hogy kivel, csak szeresd, és érezd vele jól magad? A fiatalok meglepő módon, toleránsan nyilatkoztak a kérdésről, a többség szerint van néhány tabu, amit átlépni nem lehet, de alapvetően megértőek azokkal a kapcsolatokkal szemben, ahol nagy a korkülönbség. Az se váltott ki felháborodást, ha a diák, a kapcsolat miatt előnyökhöz jut - például nem vágják meg érettségin. Egy lány azonban azt tartotta ideális megoldásnak, ha működik a kapcsolat, valamelyik félnek el kell hagynia az iskolát.

Nem a meggyőzés a lényeg

A kezdeményezés célcsoportja a középiskolás korosztály, egészen a 25 évesekig, a program azonban minden korosztály számára nyitott, és ha vitázni nincs is kedve valakinek, nézőként egy tanulságos és kellemes előadás szem-és fültanúja lehet, ami megmutatja, a tiniket megszólítani igenis érdemes.

A kéthetente megrendezett vitaestek tematikája

2011. január 26. - Jogodban áll hallgatni! - Lopásról, önbíráskodásról, a rendőrség szerepéről

2011. február 9. - Politicus Hungaricus - Kié a valódi felelősség a politikában?

2011. február 23. - Ki az úr a háznál?- Nemi szerepek 2011-ben

2011. március 9. - Pénzt vagy életet! - A tudás hatalma

2011. március 23. - Ó...ió...ció...áció...globalizáció – magyarságtudat léte, nem léte

Bővebb információkért kattints ide!

Fotó: Kováts Dániel

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek