A szexuálterápiánál a G pont felfedezése a cél

A fiatal nők legtöbbször hüvelygörcs miatt keresik fel a szexuálterapeutát, de gyakori az orgazmus zavar is. Sok női páciens panaszkodik arra, hogy hüvelyi orgazmusra képtelen, illetve, hogy csökken a szexuális vágya. A fiatal férfiak a korai magömlésre panaszkodnak, az idősebbeknél a lelki eredetű merevedési zavar a jellemző. Interjú a szexuálterápiáról Molnár Tamással.

A szexuálterapeuta hiánycikk ma Magyarországon. Mi ennek az oka?

Igen, valóban hiánycikk a szexuálterapeuta. Pedig igen sok embernek és párnak van szexuális problémája, mellyel önmaguk nem boldogulnak. A szexuálterapeuta olyan klinikai pszichológus vagy orvos, aki a szexuális működési zavarokkal küszködő embereknek, szexuálterápiás módszerekkel segít. Az alap a pszichoterápiás képzettség és a gyakorlat. Jó empátiás készség, emberismeret, jó kommunikációs készség és előítélet-mentesség kell ahhoz, hogy valaki ezen a területen hatékonyan tudjon segíteni. Kevés az ilyen szakember, mondhatnám ironikusan. De tudni kell, hogy nincs az egyetemeken ilyen képzés. A magyar szexológia nem egységes. A szemléletmódbeli eltérések akadályozzák az elfogadottságát. Előítéletek vannak az emberek és a pszichoterápiás szakmák felől is.

Miféle előítéletek ezek? Talán nincs egyetértés abban, hogy a nemi élet is javításra szorulhat?

Az átlagemberek, a laikusok félnek, hogy betegnek, idegbetegnek, vagy pszichiátriai esetnek bélyegzik őket. Pedig egészségesek, csak egy intiméleti problémájuk, egy szexuális tünetük van. A szakma épp azért megosztott, mert a szexuálterápia nem egyféle terápiás módszer, hanem több módszer és eszköz egymást váltva, illetve egymás mellett, maga a kifejezés nem egy terápiás módszerre utal, hanem egy tünetcsoportra.

Hol lehet megszerezni a szükséges szakképesítést?

Amíg  nincs az EÜ Minisztérium által elfogadott akkreditáció, hivatalosan senki sem használhatja a szexuálterapeuta címet. A médiában, a köznyelvben mégis így nevezik, így nevezzük magunkat a közérthetőség miatt.

Nincs egy olyan magasan képzett, koherens szemléletet képviselő elméleti-gyakorlati szakembercsoport, amely ezt az akkreditációs csomagot kidolgozná. A gyakorlatban tehát a szakképesítést nem lehet megszerezni. Csak az válhat pszichoterapeutává, akinek megvan a tudása, a felkészültsége és a gyakorlata, hogy a szexuális zavarokat kezelni tudja.

Mire számíthat az, aki a terápia mellett dönt?

A szexuálterápia nem olyan, mint a gyógyszer, amit csak be kell kapnom és hozza a hatását. Aki a terápia mellett dönt, annak komoly erőfeszítéseket kell tennie, hogy együtt dolgozzon a szexuálterapeutával. Senki nem kap egy konkrét viselkedési módszert, melyet csak végre kell hajtania, és megoldódik az orgazmus problémája vagy éppen a merevedési zavara. A munkánkban ugyanis sokszor tudattalan összefüggéseket, okokat, elfojtott emlékeket kell feltárni. A gondolkodásbeli hozzáállást kell együtt megváltoztatni. Néha persze nagyon nehéz szembenézni a szorongásokkal, önértékelési hiányosságokkal.

Vagyis ki kell adnia magát az embernek.

A kliensnek csak őszinteségre kell törekednie, mivel ő sem tud mindent saját magáról. Igen, ki kell adnia magát, de a szexuálterapeuta nem fogja fölöslegesen megsebezni. A terápiás helyzet kívülről egy négyszemközti - vagy hatszemközti - beszélgetésre hasonlít. Lazítani kell és mondani a gondolatokat, érzéseket, emlékeket.

Mennyire beszélnek, nyílnak meg könnyen az emberek? Mennyire okoz gondot, hogy egy szextémában adják ki magukat?

Csak azt tudom mondani azoknak, akik emiatt aggódnak, hogy ez egy folyamat, ami párhuzamosan jön a bizalom kiépítésével. A terapeuta feladata, hogy segítsen abban, hogy természetes legyen a szexről, intimitásról, érzelmekről beszélni. A  cél eléréséhez szembe kell nézni az esetleges bűntudatunkkal, szorongásainkkal, fájdalmas emlékeinkkel, de a terapeuta egyben véd is, biztonságot is ad az úton.

A terápia során házi feladatokat is ad?

Igen, azok is vannak. Például tréningek, gyakorlatok, naplóírás vagy álmok lejegyzése.

Milyen problémákkal keresik fel a leggyakrabban? Vannak tipikus zavarok?

A fiatalabb hölgyeknél leggyakoribb a vaginizmus, vagy hüvelygörcs. Az orgazmus zavar is gyakori, ami minden női korosztályt érinthet, különösen a hüvelyi orgazmus elégtelensége vagy a szexuális vágy hiánya, annak csökkenése. Sokszor cél azonban a G pont felfedezése, általa az orgazmus elérése, de gyakran keressük a választ a fájdalmas közösülés okára is – ez utóbbi például a tudattalan hárítás egyik testi tünete.

Mi a helyzet az erősebbik nemmel?

A fiatalabb férfiaknál a korai magömlés, az idősebbeknél egyre inkább a lelki eredetű merevedési probléma tipikus. Persze sok esetben nem is olyan bonyolult a probléma feloldása, ha csökken a vágy a partner iránt. Arról nagyon gyakran a fantáziátlanság, megszokás, lustaság tehet, egyszerűen csak hiányzik az új inger.

Egy komolyabb szexuális zavar feloldása mennyi időbe telhet? Legyen például szó a teljesítménykényszerről, szexfüggőségről vagy éppen a frigiditásról.

Heti egyszeri foglalkozások mellett ez eltarthat akár 4-5 hónapig is. A javulás viszont okot megszüntető, tehát stabil lesz.

Párban vagy inkább egyedül érkeznek a terápiára a páciensek? Melyik szerencsésebb?

Szerencsésebb, hatékonyabb, ha együtt keresnek fel, de legtöbbször párban gondolkodunk még akkor is, ha egyedül jön el a tünetére panaszkodó fél. Egy idő után ugyanis építenünk kell a pár együttműködésére is.

Milyen különbségeket lát a mai szexuális zavarok és azok között, amikkel mondjuk pályakezdőként találkozott? Van változás? Vagy a problémák mindig ugyanazok?

A nők határozottabban kiállnak azért, hogy élvezzék a szexet. Fontosabb lett számukra is az orgazmus. Viszont ezért a férfiak teljesítményhelyzetnek élhetik meg a szexet. Az elvárásokra pedig leblokkolnak. Gyakoribban felvállalt probléma lett a szexuális temperamentumbeli eltérés is. Leginkább a csökkent szexuális vágy és aktivitás okozhat itt problémát.

Találkozik újszerű, modern kori problémákkal? Gondolok itt a cyberszex útvesztőire, netán a parafíliákra....

A parafíliákban vagy perverziókban kissé elfogadottabb lett a kultúránk, egy kis eltévelyedés mindenkiben lehet, ha ezzel nem okoz kárt. Sokszor már csak kisebbségi irányultságokról beszélünk, viszont a függőségek kialakulása egyre gyakoribb. Pornó-, szex- önkielégítés-, cybersex-addikciókkal egyre gyakrabban találkoznak a szexuálpszichológusok. Szerencsére ezeknek a pszichoterápiás kezelési hatékonysága is fejlődött 5-10 év alatt.

Köszönjük a cikkhez nyújtott segítséget Molnár Tamás szexuálpszichlógusnak!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek