A tiltott kapcsolatok miatt veszik el a mobilt az indiai nőktől

Egy indiai faluban úgy döntöttek az öregek, hogy a hajadon nők nem használhatnak mobilt. Döntésüket azzal magyarázzák, hogy a telefon miatt sokkal könnyebben szervezhetnek tiltott esküvőket. Amit egyébként leggyakrabban halállal büntetnek.

Lank falu öregei a nőtlen férfiakra nem terjesztették ki a tilalmat, de ők is csak szülői felügyelettel használhatják mobiltelefonjukat. A nők körében felháborodást keltett a döntést, de ahogy abba, hogy kivel házasodhatnak össze, ebbe sincs igazán beleszólásuk.

India északi részein a szokások szerint nem házasodhatnak a törzsükből származó férfiakkal, de sok szerelmes próbál szembemenni az ősi tabukkal. Ilyenkor általában az öregek tanácsa dönt sorsukról, és gyakran a rendőrség sem tudja megállítani őket, amikor - a család becsületét visszaállítandó - kivégzik a fiatalokat, sőt gyakran csak a nőket.

Indiában rendkívül gyakori a családon belüli erőszak is, és hiába hoznak újabb és újabb törvényeket a nők védelmében, az apró falvakban élő emberek erről általában nem is értesülnek, és a saját szokásjoguk alapján ítélkeznek. Válás esetén szinte kivétel nélkül a férfinak ítélik gyerekeket, akkor is, ha bebizonyosodik, hogy a nőt a férj folyamatosan bántalmazta. Az alkotmányban is rögzített egyenlőség a gyakorlatban sajnos általában nem érvényesül.

Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek