Ha kedvem tartja, kuplerájt hagyok napokig – az élet mingliként

Külön lakás, külön tévé, és szabadság. Ezek a mingli életforma kulcsszavai. A legújabb trendi kapcsolati formát idősebbek és fiatalok is gyakorolják, de egy mingli csak egy másik mingliben találhatja meg a boldogságát. A szerelem és a párkapcsolat adott, a kuplerájt viszont csak a saját lakásunkban kell takarítanunk!

Két év után költöztünk külön, de nem szakítottunk

A legtöbb ember szeret a szerelme mellett ébredni, élvezni a meleg otthont, a családi nyugalmat, és eszébe sem jut külön élni a másiktól. Ám vannak olyanok, akikben fel sem merül a házasság vagy az együttélés gondolata, lehetősége. Nekik sokkal fontosabb a saját szabadságuk és életük. A huszonkét éves Nikolett másfél éve éli mingliként az életét párjával, akivel korábban együtt is laktak.

„Két év után úgy éreztük, nincs elég tér számunkra a kapcsolatunkban, ezért külön költöztünk. Nem arról van szó, hogy bárki szakítani akart, csupán kellett a szabadság mindkettőnknek. Azóta is jól funkcionál a kapcsolatunk, hetente többször is randizunk, együtt alszunk, de vannak napok, amikor mindenki a saját lakásában van. Ha épp nincs kedvem takarítani az se baj, mert senki sem kéri rajtam számon. Cserében nekem sem kell a párom koszos zoknijait mosnom, és ha kedvem tartja, kuplerájt hagyok napokig. Szerintem ezzel az életformával tovább fenntartható a vágy is a párok között” – vélekedik az eladóként dolgozó fiatal lány.

A mingli szó eredete

A mingles elnevezés a „mixed singles”-ből ered. A mingli életformában a szinglik és a párkapcsolatok sajátosságai keverednek. Az úgynevezett minglik ugyanis a szerelemben és a párkapcsolatban is nagy szabadságot adnak egymásnak, szívesen vállalják, hogy mindig másik lakásba vagy városba kell utazniuk, hogy a szabadságuk, függetlenségük is megmaradjon. Együtt vannak tehát, de külön-külön laknak.

Kikből lesz mingli?

Nagyanyáinktól nem ritkán hallhatta az ember, hogy a régiek hittek a külön hálószobában. Nos, talán igazuk volt, hiszen ma is akadnak olyan párok, akik éjszakánként nem alszanak együtt, sőt Amerikában nem ritka, hogy egy házban két fürdőszoba és hálószoba áll a házastársak rendelkezésére. Ehhez közelít a mingli párkapcsolati forma, amikor a másikból csak annyit és akkor kapjuk, amikor mi akarjuk, így ha épp semmit sincs kedvünk kezdeni magunkkal, nem kell megfelelnünk senkinek. A szakemberek szerint a fiatalok között is sok mingli akad, akik ebben az életformában találják meg boldogságukat, de leginkább a negyven körüliek döntenek úgy, hogy mingliként élnek tovább. Ők ugyanis általában már voltak házasok, kipróbálták milyen házasságban élni, és az nem vált be nekik.

Minden este elindul a kezem, hogy megsimogassam

Egy negyvenhez közelítő hölgy így ír blogján a mingliségéről. „Mingli lettem. Van pasim, és a csaja vagyok valakinek, még inkább szerelmei vagyunk egymásnak, egyetlenjei a másiknak, de ez időben és módjaiban korlátozott, mert egyébként éljük a saját életünket. Ezt a mingliséget nem szeretem. Pedig valószínűleg az állapot tartós lesz. A kedvesem annyiszor kifejtette már, hogy soha többé nem óhajt együtt élni senkivel (hogy azokról a bizonyos „igen”-es ceremóniáról már ne is beszéljünk), hogy akárhányszor szóba kerül a téma, már csak legyintek, „tudom, ne is mondd”. Különben is tudom, hogy csak kívülről gyönyörű az együttélős párkapcsolatosdi. Amint benne vagyunk, kezdünk szépen egymás agyára mászni az idegesítő szokásainkkal. Mondjuk azzal, hogy időnként úgy néz ki a szobám, mintha a Katrina nevű hurrikánnal osztanám meg, és elől hagyom a koszos kávéscsészémet, és esténként szeretek kinézni a fejemből. Akkor lábujjhegyen kéne készülődnöm, amikor hajnalos vagyok, esélyem sem lenne 1-2-3 kávét 2-3-4-5-6 szál cigivel elfogyasztani, és újsággal vagy könyvvel a kezemben ébredezni. Másrészről viszont minden este elindul a kezem, hogy megsimogassam a kedvesemet, reggelente az Ő hátát keresem, hogy még egy pár puszit elszórhassak rajta, és számtalanszor azon kapom magam, hogy szeretnék neki megmutatni egy épp akkor látott jó jelenetet, felolvasni egy jó, vagy épp bosszantó mondatot. Szeretnék vele együtt főzni, kibeszélve a napot, kisimogatni belőle a bosszúságot, nézni ahogy fogat mos, sőt néha kimosni a zokniját. Szóval bonyolult ez a dolog akárhonnan nézzük is. Úgy vagyunk most, hogy van nála fogkefém, dezodorom, és parfümöm, van hova raknom a kontaktlencsémet a fürdőszobájában, és néha nem tudom, melyik lakásban van a kedvenc cipőm. Vagyis nem élünk együtt, de részei vagyunk egymás életének, van kulcsunk egymás lakásához. Halkan teszem hozzá, nehogy elkiabáljam, sokkal fontosabb, hogy van kulcsunk egymáshoz is."

Vajon jó így a gyereknek?

A mingli lét nem zárja ki, hogy a pároknak gyerekük is legyen. Az azonban nyilvánvaló, hogy az anyára nagyobb teher hárul, pláne az első időszakban, a férfi pedig élheti ugyanúgy az életét. Az viszont biztos, hogy a gyereknek mindenképpen jobb egy így megszokott életforma, mint egy rossz családban élni, ahol a szülők folyton marják egymást. A www.onmegvalositas.hu nevű fórumon Hédi a következőket írja:

„Nekem két ismerősöm is ilyen kapcsolatba szült gyereket. Persze mind a kettő magára maradt, de ezt be is kalkulálták. Valóban nem ez a legtökéletesebb gyerekfejlődési környezet, de azt látom, hogy még mindig harmonikusabban fejlődnek, mint azok a csemeték, akik olyan házasságban vagy volt házasságban cseperednek fel, ahol már pokol mindkét ember élete, és arra használják a gyerekeket, hogy egymást csinálják ki. És azt előre nem lehet tudni, hogy mivé fejlődik egy egykoron ideális családi fészek. Úgyhogy "lutri" mind a kettő."

Híres minglik

Állítólag Monica Bellucci és férje, Vincent Cassel mingliként tengetik hétköznapjaikat. A színészek tíz éve házasok, ám Mónika javarészt  londoni lakásában él, férje Vincent pedig Párizsban. Tim Burton és Helena Bonham Carter úgy él külön lakásban, hogy azt egy közös folyosó köti össze, és híres különélő volt Woody Allen és Mia Farrow is. A hollywoodi színészházaspárok közül sokan tartanak fent több lakást is, ahová a felek elvonulhatnak, sőt. A házassághoz sem ragaszkodnak feltétlenül, hisz nem csak abban látják a boldogság lehetőségét.

Kit választ egy mingli?

Nyilván egy másik minglit. Ők ugyanis csak egy olyan társsal lehetnek boldogok, aki hasonlóan vágyja a szabadságot. Ráadásul a mingliknek legalább olyan fontos a karrierjük, mint a párkapcsolatuk, és ezt csak egy ugyanilyen gondolkodású ember értheti meg. A mingliknek szükségük van a szabadságra, de ezt partnerüknek is megadják. Sokan például direkt távkapcsolatot választanak maguknak. Az újságíróként dolgozó, elvált Kata egyedül neveli gyermekét, és két éve él távkapcsolatban olasz szerelmével.

„Kezdetben csak kalandnak indult az egész, aztán szép lassan egymásba szerettünk Ginoval. Havonta találkozunk, hol ő jön, hol én. Nagyon harmonikus, romantikus a kapcsolatunk, de néha hiányzik egy igazi társ, aki mindig mellettem van és segít. De a gyerekemet nem akarom elszakítani az apjától, aki itt él Magyarországon, és rendszeresen látogatja a fiamat. Én is sokat dolgozom, Gino is, épp mostanában kezdtünk el tanakodni azon, hogy hol, melyik országban költözzünk össze. Szeretnénk, ha fejlődne valahová a kapcsolatunk, attól függetlenül, hogy ez így nagyon kényelmes. Picit félek is újra elköteleződni, de azt hiszem, megpróbálom.” – meséli a 34 éves édesanya.

A szakemberek állítása szerint a mingli kapcsolatok hamarabb felbomlanak, hiszen a függetlenségük miatt könnyebben szakítanak a párok. Addig azonban, amíg tart a szerelem, ugyanolyan boldogok ők is, mint klasszikus kapcsolatban élő társaik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek