Tegyél te is a családon belüli erőszak ügyéért!

A Dívány.hu szerkesztősége is csatlakozott ahhoz az aláírásgyűjtő akcióhoz, amelynek a célja a családon belüli erőszak – mint külön büntetőjogi tényállás megteremtésére Magyarországon.

Halász Pálma kezdeményezésére aláírásgyűjtő akció kezdődött a családon belüli erőszak – mint külön büntetőjogi tényállás megteremtésére Magyarországon. Augusztus 3-ig 50.000 aláírásnak kell összegyűlnie ahhoz, hogy az Országgyűlés napirendre tűzze a javaslatot, ehhez azonban a társadalomnak végre összefogva kellene felemelnie a szavát egy valóban fontos ügyért. A médiában is egyre hangsúlyosabban megjelenő kezdeményezéshez csatlakozott a Dívány szerkesztősége is. Szerkesztőink és szerzőink az akció mellé állva aláírták a petíciót.

Ha vér folyik

Miről is szól ez a kezdeményezés, amelynek sorsa a becslések szerint egymillió nőt és gyermeket érint hazánkban? A jelenség talán leginkább ahhoz hasonlítható, mint amikor egy hegymászó elkezd lefelé csúszni a jeges lejtőn. Egy idő után képtelen lesz jégcsákányával megfékezni a mozgását. Sorsát ilyenkor már nem saját maga, hanem csupán a szerencse befolyásolja. Életben maradási esélye attól is függ, hogy milyen a terep, és hogy mennyi ideje marad a cselekvésre, mielőtt lezuhanna.

Felvetődik a kérdés, hogy milyen terepet nyújt a magyar társadalom a családon belüli erőszak esetében. Napjaink jogrendszere szerint a bajba jutott, csak akkor remélhet segítséget, ha már tettlegességre is sor kerül, vagyis ha „vér folyik”. A fenyegetés – legyen akár szó halálos fenyegetésről is, amelyben a gyermekek is érintettek - tehát a törvény előtt önmagában nem szolgáltat elég okot a beavatkozásra. Sokan hangoztatják az egyén felelősségét, erről is érdemes néhány szót ejteni. Természetesen mindenkinek a saját döntése, hogy milyen párt választ magának. Azonban ugyanígy magától értetődőnek kellene lennie annak is, hogy mindenki saját belátása szerint vethessen véget egy rosszul működő kapcsolatnak. Ha ezt a másik fél erőszakos úton, vagy fenyegetéssel megpróbálja megakadályozni, akkor ott a társadalom beavatkozására van szükség.

Ezen a linken elérhető a szükséges formanyomtatvány, amelynek beküldési határideje augusztus 3.

Oszd meg másokkal is!
Mustra