A genitális méret is befolyásolja a termékenységet

A végbélnyílás és a pénisz töve közti távolság mérete összefüggésben áll a férfi termékenységével.

A Rochesteri Egyetem orvosi központjának tanulmánya szerint azoknak a férfiaknak, akiknél az anogenitális távolság (AGD) 52 milliméternél kisebb, hétszer nagyobb a kockázatuk az alacsony termékenységre, mint azoknak, akiknél ez a távolság nagyobb.

Az AGD értékét a végbélnyílás és a pénisz töve közti távolság adja. A vizsgálatok során megállapították, hogy kisebb AGD értékhez alacsonyabb spermiumszám és csökkent termékenység társult.

A ftalát lehet a bűnös

A felmérésében 23 éves vagy annál 1-2 évvel fiatalabb férfiak, fiúk vettek részt, akiken egy egyszerű szűrővizsgálatot végeztek. A szűrővizsgálat mellé egy korábbi kutatás adatait is felhasználták. Utóbbiban azt vizsgálták, hogyan befolyásolja a megszületett fiúcsecsemőknél az AGD értékét, ha magzati korban ftalátoknak voltak kitéve. A két kutatás akkor találkozott, amikor kiderült, hogy tízszer nagyobb eséllyel volt kisebb az AGD értéke akkor, ha a várandós anya vizeletéből megelőzően ftalátot mutattak ki. Ezek a vegyületek egyes műanyagokban vannak jelen, a cumisüvegekben való használatukat, káros hatásuk miatt, már több országban betiltották.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek