KOFFEIN, A TERMÉSZETES FÁJDALOMCSILLAPÍTÓ

Ami a hétköznapi fogyasztók számára élvezeti cikk, a gyógyászatban hasznos anyag is lehet

Sokan fogyasztanak napi rendszerességgel koffein-tartalmú élelmiszereket. Bár a vegyület önmagában nem okoz függőséget, a koffeint tartalmazó italokhoz, desszertekhez rendszerint kellemes érzések és kedvező élettani hatások is társulnak, ezért része a mindennapjainknak. Egy csésze kávé, vagy bögre tea nélkül sokaknak nem indulhat el a nap, hogy ne is beszéljünk a munkahelyi pörgést könnyebbé tévő kávészünetekről. És mindez még a gyógyászatban is hasznos lehet.

Hogy a koffein mennyire fontos a magyarok életében, arról a Pulzus hiánypótló országos reprezentatív kutatása  árulkodik. Eszerint a kávé (76%), a tea (44%), a csokoládé (38%), a kóla (22%) és a kakaó (14%) a legkedveltebb koffeinforrás. A legtöbben az élénkítő hatásért és az ízéért fogyasztják az italokat, de a kreativitásra gyakorolt kedvező hatás, valamint az anyagcsere serkentése is fontos motiváció a fogyasztásban. Minden ötödik ember úgy gondolja, hogy az emésztés megindításában vezető szerepe van a reggeli kávénak. A nők esetében a hangulatra, a férfiaknál a kreativitásra gyakorolt pozitív hatásra utaló válaszok gyakoriak, és a megkérdezettek háromnegyede szerint megfelelő mennyiségben fogyasztva a koffein kimondottan egészséges.

A koffein fogyasztás vezető okai között van a koffeinnek tulajdonított fájdalomcsillapító hatás is, ezt az okot minden hetedik megkérdezett jelölte meg. Jellemzően fejfájás ellen vetjük be a koffeint – a megkérdezett nők közül például minden ötödik válaszolt így. A válaszokból kiderül, hogy fejfájáscsillapítási céllal előbb nyúlunk koffein-tartalmú italokhoz, minthogy szellőztessünk, növeljük a folyadékbevitelt, vagy pihenjünk. A középkorúak és a felsőfokú végzettségűek között kiemelkedő azok aránya, akik tisztában vannak egy jó kávé fájdalomcsökkentő hatásával.

A kedvező élettani hatások orvosilag is igazoltak: bizonyított, hogy a koffein kitűnő vízhajtó, javítja a keringést, serkentőleg hat az idegrendszere. A népgyógyászatban a gyenge alkoholmérgezés és a kimerültség kezelésére, valamint élénkítőszerként használják, a farmakológiában megfázás elleni gyógyszerek, valamint – visszaigazolva a lakossági tapasztalatokat – fájdalomcsillapítók hatásának fokozásához is használják. Gyorsabb és erősebb hatás érhető el, ha a fájdalomcsillapítók eredeti hatóanyagát a természetben is megtalálható, kis mennyiségű koffeinnel kombinálják.

MAT-HU-2100241 (2021.02.26.)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek