Biztosíts kölyökkutyádnak egészséges életkezdést.

Egészség most és mindenkor

Milyen gyakran kell etetni a kölyökkutyát?

A kölyökkutya fejlődésének minden szakaszában az általa fogyasztott táplálék befolyásolja, milyen erős, egészséges és boldog lesz felnőtt kutyaként. Talán komplikáltnak tűnik, hogy pontosan tudd, hol, mikor és hogyan etesd kölyökkutyádat, de itt van néhány egyszerű tanács, melyek segítségével a lehető legjobbat adhatod neki.

Milyen gyakran és mennyit?

A kutyáknak általában érzékeny az emésztőrendszerük, amely nem reagál jól a túl nagy mennyiségű vagy a teljesen új táplálékra. Amikor kölyökkutyádat eteted, jobb, ha az ajánlott napi adagot több kisebb részre osztod, hogy emésztő rendszere ne terhelődjön túl. Íme egy egyszerű útmutató:

• Elválasztás (minden testméret): 4x naponta

• 4 hónapos korig (kistestű fajták) vagy 6 hónapos korig (nagyobb testű fajták): 3x naponta

4-10 hónapos korig (kistestű fajták) vagy 6-12 hónapos korig (nagyobb testű fajták): 2x naponta

Az egyes etetések alkalmával adott mennyiség függ kölyökkutyád fajtájától és  majdani felnőttkori testméretétől: nagyon kistestű, kistestű, közepes testű, nagytestű vagy óriástestű. Tekintsd iránymutatónak a kölyökkutya eledel gyártójának utasításait, vagy kérj segítséget állatorvosodtól, ha nem vagy biztos benne. Ne aggódj, ha a kölyökkutya nem eszi meg az összes eledelt, ha rendszeresen biztosítod számára a táplálást, akkor a következő alkalommal csillapíthatja éhségét.

A kölyökkutyáknak gyors növekedésük miatt olyan táplálékra van szükségük, amelynek energiatartalma magasabb a felnőtt kutyákénál. Elengedhetetlen, hogy mindig ellenőrizd az adag nagyságát, hogy elkerülhető legyen a túlzott súlygyarapodás. Ez különösen fontos a nagyobb testű kutyák esetében, mivel a túlzott táplálékfelvétel miatt lehetséges, hogy túl gyorsan növekednek, ami csontrendszeri problémákhoz vezethet.

Mi a legjobb módja a kölyökkutyám táplálásának?

A legjobb, ha kialakítasz egy rutint, majd ahhoz ragaszkodsz. Az etetés mindig ugyanakkor, ugyanazon a helyen, ugyanannak a tálnak a használatával történjen, így a kölyökkutya pontosan megérti, mikor és hol kap enni. Nekik nincs szükségük az emberekéhez hasonló változatosságra, sőt a gyakran változtatott eleség akár emésztőszervi panaszokat is okozhat! Ezért ragaszkodj ugyanahhoz a táplálékhoz.

Ha másik táplálékra kell átállni pl. amikor a kölyökkutya felnőtté válik –, azt körülbelül egy hét alatt, fokozatosan tedd meg úgy, hogy az új és régi tápot keverve eteted, lassan növelve az új táp százalékos arányát. Amikor elkezd enni, mindenképpen figyelj arra, hogy evés közben ne zavard, mert az védekező, agresszív viselkedést válthat ki. Hagyd előtte az ennivalót 15–20 percig, majd azt akkor is vedd el, ha még nem ette meg az egészet. Ez segít abban, hogy a kutya megtanulja: akkor kell ennie, amikor Te akarod. Érdemes a kutyakölyöknek csak azt követően enni adni, miután Ti már ettetek. Ezzel a családi hierarchiát is megérteted a kutyával. Mindig győződj meg arról is, hogy elég ivóvíz áll a rendelkezésére, és rendszeresen cseréld azt.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek