Újra és újra érdemes Pécsre látogatni

Felújított zsinagóga, időutazás a római korba, élmény- és látványelemekkel dúsított világörökségi helyszínek – csak néhány példa, mely az elmúlt évek legnagyobb turisztikai fejlesztésének keretében valósul meg Pécsett, a kultúra városában.

Májustól különösen érdemes lesz újra a baranyai megyeszékhelyre látogatni: az Értékes Pécs projekt keretében olyan fejlesztéseken mennek keresztül a város turisztikai és szakrális látványosságai, amelyek ezeket az egyébként is vonzó célpontokat minden ízében az európai múzeumi elit élvonalába emelik.

Az eredményeit tekintve rendkívüli turisztikai vállalkozás már maga is egy példaértékű együttműködésből született. Ennek keretében a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. új vallási és történelmi emlékláncot alakít ki négy egyházi szervezettel együttműködve. Pécs kétezer éves történelmi múlttal rendelkező épített örökségének sokszínűsége, a történelmi korok egymásba fonódásának hangulata, a sokszínű kulturális és vallási összefonódás ma is kézzelfogható a városban.

Múltidézés, időutazás csúcstechnológiával

Jelentős látogatóbarát fejlesztéseket kapnak az UNESCO Világörökség részét képező helyszínek Pécsett. Az ókeresztény síremlékeket a földfelszín alatt bemutató Cella Septichora Látogatóközpont eddig is a városba látogatók egyik kedvelt célpontja volt, de tavasztól várhatóan még vonzóbb lesz, ahogy az első magyar egyetemet bemutató Középkor Egyetem is.

Interaktív táblák, a római és a középkort felidéző multimédiás programok, időfal, makettek, római jelmezek, izgalmas múzeumpedagógiai foglalkozások várják majd a látogatókat.

Újra megszólal az első gyártási számú Angster orgona

A projekt kiemelt részét képezi, hogy megvalósul négy felekezet szakrális helyszínének felújítása is: tavasztól ide is várják majd az érdeklődőket.

Budai Szerb Ortodox Egyházmegye - Az évszázadok alatt a város életében kiemelkedő szerep jutott a szerb ortodoxoknak, akik most nagy álmukat váltják valóra az újonnan épülő kápolna és a Baranya megyei szerb egyházművészetet bemutató kiállítás megvalósításával.

Pécs-Belvárosi Református Egyházközségben megszépül a gyülekezeti terem, amiben interaktív reformációtörténeti kiállítás kap helyet. A Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség felekezeti templomának mennyezetét ormánsági, ornamentikás mintákat ábrázoló fakazettákkal díszítik, és egy különleges orgonát is beépítenek.

Pécsi Zsidó Hitközségnél több évtized után felújítják a Zsinagóga belterét, restaurálják a tóraszekrény körüli részt, kitisztítják az első gyártási számú Angster orgonát, a karzatokon pedig kialakítják a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató interaktív kiállítást.

Minderről bővebben a www.ertekespecs.hu oldalon talál érdekességeket, fotógalériát, információkat.

Az Értékes Pécs projekt a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával 452 062 169 forintból valósul meg.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek