Történelmi és vallási láncszemek összekapcsolása a kultúra városában

Pécs városa különleges hely, nemcsak klímája és az országon belüli speciális elhelyezkedése, hanem az elmúlt kétezer év során felmutatott egyedülálló kulturális együttélés miatt. A különböző szokások, hiedelmek, a sokszínűség békés egymás mellett élése is teszi Pécs városát egyedivé mondta Nagy Csaba Pécs Megye Jogú Város alpolgármestere.

A városvezető elmondta, hogy az Önkormányzat célja, a város történelmi, építészeti és vallási sokszínűségének komplex bemutatása a Pécsre érkező látogatók számára. Ennek a célnak és a turisztikai kínálat továbbfejlesztése érdekében kérte fel az Önkormányzat a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt.-t, hogy a városban fellelhető különleges vallási és történelmi értékekre támaszkodva nyújtson be projektjavaslatot a DDOP-2.1.1/AB-12 pályázati felhívásra.

Az Értékes Pécs projektben a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (helyszínek: Cella Septichora, Középkori Egyetem, Ókeresztény Mauzóleum), a Pécsi Zsidó Hitközség (Zsinagóga), Pécs-Belvárosi Református Egyházközség (Belvárosi Református Templom, Sztáray-terem), Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség (Kertvárosi Református Templom), Budai Szerb Ortodox Egyházmegye (Zrínyi utca 15.) kerültek bevonásra.

Nagy Csaba ismertette, hogy a pályázat mely a konzorciumi tagok épületeinek fejlesztését, restaurálást, interaktívvá tételét szolgálják összesen bruttó 407 590 950 Ft-ból valósulhat meg, melyhez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Széchenyi Terv keretein belül 394 357 693 forint támogatást biztosított.

Az alpolgármester kifejtette, hogy fejlesztés központi elemét a történelmi értékek attraktívvá tétele jelenti, ennek keretében megújításra kerül a Cella Septichora, az Ókeresztény Mauzóleum a Pécsi Zsinagóga belső tere és megépül a Középkori Egyetem kiállítása. Egy új, modern és a korábbiaknál strukturáltabb kiállítási koncepció valósul meg, amely számos innovatív elemmel is rendelkezik. A fejlesztés eredményeként a Zsinagóga évek óta használhatatlan, de jelentős vonzerővel bíró első Angster orgonája újra működőképes lesz. A pécsi Szerb-Ortodox Egyházközség részére egy olyan kápolna kerül megépítésre, amely nemcsak a jelentős számú térségi ortodox felekezetű polgár számára biztosítja a hitéleti tevékenységet, de a nem kevésbé jelentős számú és értékű (történelmi és vallási tradícióval egyaránt bíró) ikonok, ikonosztázok ideiglenes kiállítótereként is működik, valamint az egyházközség részére egy állandó kiállítótér kerül kialakításra, ahol helyet kap a „Baranya megyei Szerb Egyházművészet” című állandó kiállítás. A történelmi, vallási koherencia biztosítása érdekében a következő projektpillért a református értékek jelentik, ezen belül is a Pécs, Szabadság u. 33-35. épület átalakítása történik meg. A kapcsolódó feladatokat az épület akadálymentessé tétele (látogathatóság biztosítása), a templomkert megújítása és a belső terek kiállítótérré történő alkalmassá tétele jelentik. Ugyancsak a református értékekhez kapcsolódó projektelem a Pécs-Kertvárosi Református Egyházközség templomának (Pécs, Tildy Zoltán utca 12.) továbbfejlesztése, amelynek keretében a templom mennyezetén ornamentika mintázatú kazetták kerültek elhelyezésre, emellett a templomban egy új, mechanikus orgona kerül beszerzésre.

Nagy Csaba reményeit fejezete ki, hogy a történelmi és vallási elemek közös „láncra” történő felfűzése hozzájárul Pécs turisztikai potenciáljának növekedéséhez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek