Te ismered ezt a retró húsvéti finomságot? Így dobd össze a legegyszerűbben az isteni sárgatúrót

Szabó Eszter

A sárgatúró egy remek húsvéti étel, amit leginkább édesen, de akár sósan is fogyaszthatsz. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de már vallástól és országrésztől függetlenül készítik. Több néven ismert: sárga- vagy édes túró, túrócska, szirikk és szirka.

A húsvétot megelőző nagyböjtöt lezárandó a vasárnapi asztalra már bőségesen kerülhetett étel nagyanyáink idejében is. Ezeket az ételeket mind a római katolikusok, mind a görögkatolikusok vasárnap délelőtt a templomba vitték, hogy felszenteljék - közülük a sárgatúró sem maradhatott ki. 

A sárgatúrót akár 25-30 tojásból is készíthette annak idején egy-egy család. Ehhez a mennyiségű tojáshoz 3 liter tejet is elhasználtak, a forró tejhez adták, majd cukorral ízesítették, és addig kevergették, amíg túró állagú nem lett a keverék. Olyasmi, mintha egy főzött krémet szándékosan elrontanál azért, hogy a végeredmény valami egészen más, de nagyon finom húsvéti fogás legyen. A végén egy kendőben csepegtették le, majd a levét összegyűjtötték, és húsvét reggelén megitták. Magát a sárgatúrót a sonkához és a kalácshoz ették régen és mai is. Itt az ideje, hogy te is kipróbáld!

Sonkával és kaláccsal a legfinomabb
Sonkával és kaláccsal a legfinomabbKatuci / Katuci

Hozzávalók:

1 liter tej
10 tojás
½ vaníliarúd
10 dkg cukor
egy nagy csipet só
ízlés szerint mazsola

  1. A tejet a vanília kikapart magjaival, a sóval és a cukorral tedd fel melegedni.
  2. Közben törd fel a tojásokat, és keverd néhány percig. 
  3. Ha felforrt a tej, lassan, habverővel való folyamatos keverés mellett öntsd bele a tojást. A lángot mérsékelve főzd, kevergesd addig, amíg kicsapódik a savó, és túrós állagúvá válik a tojásos tej. Ez néhány perc alatt meglesz. Közben add hozzá a mazsolát is. 
  4. Egy szűrőt bélelj ki tiszta konyharuhával, és öntsd bele a masszát. A textil széleit fogd össze, csavard meg, és kösd is össze jó szorosan.
  5. Hagyd a szűrőben egy tál felett lecsepegni és összeállni egy éjszaka alatt. Másnap csomagold ki, és már szeletelheted is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek