Titánok őszi harca

uranusSzeptember 15-én pontos szembenállásba került a Szaturnusz és az Uránusz – bár a két ellentétes princípium összecsapásából fakadó feszültségeket eddig is észlelhettük életünkben, most esély nyílik e jelek tudatosítására is. Ideje van a számvetésnek.


Szeptember 15-én, szembenállásuk 2008. november 4-én kezdődött ciklusában immár harmadszor kerül pontos (azaz 180 fokos) szembenállásba a Szaturnusz és az Uránusz. Bár a rend, a hagyomány, a struktúrák (Szaturnusz), valamint az új, meglepetésszerű, nonkonvencionális (Uránusz) princípiumának összecsapásai az elmúlt egy év alatt sem zajlottak feltűnésmentesen, eddig inkább éreztük, mint értettük a felszín alatt munkáló feszültségeket. Szeptember 16-17-én a Nap – többek között a tudatosság, a szellem princípiuma az asztrológiában - csatlakozik a Szaturnuszhoz, és ez az együttállás segíthet jobban tudatosítanunk az idők jeleit. A felismerést praktikus változásoknak kell követniük.

A szeptember 18-i újhold a gyakorlatias Szűz jegyében hasznos tippeket adhat: mit is követel tőlünk egyéni és közösségi szinten az időszak. A Merkúr és a Plútó feszült kapcsolata eközben hatalmi harcokra, a kimondott és elhallgatott dolgokban rejlő esélyekre és veszélyekre figyelmeztet, és egy, a következő egy évben sorsdöntő változásokat hozó, erőpróbáló Szaturnusz – Plútó kölcsönhatás is előrevetíti árnyékát.

De ennek pontos bekövetkezte előtt még számvetést kell készítenünk. A Nap és Hold találkozása a Szaturnusszal, a karma urával ideális alkalom erre, az Arató Szűz jegye pedig, amelyben a bolygóformáció létrejön, arra figyelmeztet: ki mint vet, úgy arat. Bármilyen frusztráló legyen is tehát az elkövetkező időszak, ne feledjük: annál hamarabb léphetünk tovább, minél gyorsabban tanulunk hibáinkból.

Leblokkolt ritmusok

A változást a szó szoros értelmében zsigereinkben is érezhetjük. A Szűzben álló Szaturnusz hatással van beleinkre, gyomrunkra, az egész emésztő szervrendszerre. A Halak Uránusz folyamatosan borzolja idegrendszerünket, felborítja alvásritmusunkat, zavarokat okoz endokrin mirigyeink működésében. A Szaturnusz – Uránusz szembenállás előidézte blokkok, ritmuszavarok azonban nem csak testi állapotunkra hatnak.

Munkánkban, párkapcsolatainkban is kifordulhatunk magunkból, az Uránusz hatása alá tartozó műszaki cikkek, elektronikus berendezések szintén meghibásodhatnak. A bolygó energiái minden területen fokozzák az instabilitást: gondoljunk csak a gazdaságban, banki szférában bekövetkező változásokra. Derült égből villámcsapásként olyan meglepetések érhetnek, amelyek arra kényszerítenek, hogy új szempontokból vizsgáljuk meg az unalomig ismert dolgokat is.

A régi struktúrákon (Szaturnusz), kapcsolatrendszereken keletkezett rések azonban egyszersmind remek alkalmat jelentenek arra, hogy új, eredeti elemekkel javítsunk a korábban bevált modelleken: ebben az értelemben tehát kimondottan előnyös, ha a szembenállás energiái kipöccentenek komfortzónánkból és új utak keresésére sarkallnak.

Összhangban a változás ciklusaival

A változás asztrológiai ciklusait nem azért kell napirenden tartanunk, hogy halálra riogassuk magunkat vagy környezetünket. Sokkal hasznosabb, ha kozmikus távlatból is rálátást nyerünk helyzetünkre. Ha nem is tudjuk megváltoztatni a kozmikus erők működését, ráérezhetünk, hogyan működhetnénk együtt az energiáikkal ahelyett, hogy szembeszegülve pszichés és fizikai épségünket kockázatjuk.

Most túlléphetünk korlátainkon, ledönthetjük a falakat. Ragaszkodásunk azokhoz az élethelyzetekhez, kapcsolatokhoz, amelyek már nem szolgálják javunkat azonban ugyanúgy szétzilálhatják életünket, mintha teljes mértékben meg akarnánk szabadulni a szaturnikus struktúráktól. Ehelyett inkább töltsük meg őket új tartalommal.

Megváltozhat a hatalomhoz való viszonyulásunk is. Ez legdurvábban a világon fellángoló lázadások és a velük szemben tapasztalható intézkedések szintjén valósul meg. Családokban az idősebb és a fiatalabb generációk közötti ellentétek élesedhetnek. A párkapcsolatokban pedig az önállóság és elkötelezettség, egyéni szabadság és társas egység vívja csatáját.

Ideális esetben akkor kerülhetünk ki győztesen a titánok harcából, ha megnöveljük kompetenciánkat, megszabadulunk gyerekes félelmeinktől, egyszersmind tudatosítjuk és elfogadjuk korlátainkat. Ez természetesen nem jelent elvtelen megalkuvást, hiszen jó adag bátorságot igényel szembeszállni az igazságtalansággal, meggyőződéssel képviselni érdekeinket, összeegyeztetni egyéni vágyainkat, utunkat családi és más természetű kötelezettségeinkkel.

 

a szerző asztrológus

 

Oszd meg másokkal is!
15%
4490 Ft
3817 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft
Mustra