A rettegés foka

Szorongás, bűntudat, rögeszmék és megszállott kapcsolatok, vagy a nyers energiák alkotó mederbe terelése, út a Boldogok Szigetére – a Plútó-Szaturnusz kvadrát finomságai, második rész.

cikk-tipus-altalanos

A november 15-én pontossá váló Szaturnusz–Plútó kvadrát elsősorban azokon az életterületeken tartogat kihívásokat, amelyeket elfoglal az egyéni horoszkópban, a legtöbb megoldandó feladatot pedig azokra rója, akik személyiségében hangsúlyos a Bak, a Skorpió, a Mérleg, a Rák, a Bika vagy a Kos. Az elemzés első része itt olvasható.


k-pajzsAz időszak segíthet annak eldöntésében, hogy a bolygókapcsolatra szintén annyira jellemző szorongás, bűntudat, önvád indokolt-e, vagy csupán mindennapi gyarlóságainkat duzzasztottuk fel ennyire, olyan helyzetet elemzünk már sokadjára, amelyben semmit sem tehettünk volna, esetleg egy túlságosan sötét jövő rémképeivel riogatjuk magunkat.

Ez a konstelláció ugyanis legmélyebb, akár gyerekkori félelmeinket is képes lehet előcsalogatni. Bár reggelente még a legizzasztóbb lidércnyomásokat is hajlamosak lehetünk elbagatellizálni, most ne fukarkodjunk a tárgyilagos önvizsgálattal és az azt követő gyakorlati változtatásokkal.

A görög mitológia egyik változata szerint Jupiter Tartaroszba, Hádész birodalmának legsötétebb bugyrába száműzte a legyőzött Szaturnuszt. Ez a hely az ég és föld között lebegett, és olyanok kerültek ide, akik megsértették az isteneket vagy nagy elvetemültségeket követtek el embertársaik ellen. A büntetés személyre szabott volt: Thantaloszt, aki saját megölt fiát tálalta fel az isteneknek szánt lakomán, folyamatosan elérhetetlen ételek–italok veszik körül, Sziszüphosz egy követ görget felfelé egy hegyen, de mielőtt a csúcsra érne, amaz folyamatosan visszagurul – sziszifuszi tevékenységek, az elvarratlan szálak, teljesítetlen kötelességek, immár jóvátehetetlen mulasztások tehát mi magunknak is tantaloszi kínokat okozhatnak.

Út a Boldogok Szigetére

A Hésziodosznál olvasható mítosz változat szerint azonban a legyőzött Kronosz–Szaturnusz az Elüszioni Mezőkre, a béke és boldogság tartományába került. Ide, a „Föld Sarkára” térnek vissza a hősök és a tiszta lelkek is megpihenni.

Bár az Uránusz, Neptun és a Plútó hatásait elsősorban külső események formájában éljük meg, a mi magatartásunkon is sok múlik: saját személyes poklunkban, tartaroszunkban vagy inkább pszichénk elüszioni mezőin töltjük ezt az időszakot. Még ha az utóbbi lehetőség nem is túl könnyű, a földi halandók előtt is nyitva áll.

Az ehhez szükséges belépő jelen esetben a nyers plútói energiák finom alkotó erővé alakítása, értékes mederbe terelése lenne. Ez azonban még oldottabb Szaturnusz kapcsolatok esetén sem egyszerű és nem is veszélytelen.

A Naprendszer utolsó, szabad szemmel látható bolygójaként a Szaturnusz egónk határait, a személyiségünket összetartó erőket, belső vázunkat is jelképezi. Szaturnikus belső struktúráink felbomlása tehát nagyjából azt jelentené, hogy a tudattalan hatásoktól elárasztva akár ép elménket is elveszíthetjük. Ebből a szempontból immár nem is olyan haszontalanok azok a szaturnuszi önvédelmi mechanizmusok, amelyek automatikusan bekapcsolnak, amikor a Plútó torpedózni kezdi biztonsági rendszerünket.

Diszharmonikus kapcsolódásnál azonban a jó öreg kapuőr túlzásokba esik, és tökéletesen elszigetel pszichénk mélyebb rétegeitől. Ilyenkor nem hallgatunk megérzéseinkre, elnyomjuk szívünk vágyait, érzelmeinket, kreativitásunkat, nem emlékszünk álmainkra, aztán fokozatosan mi is elszáradunk. Egyre többet aggódunk, kegyetlenek vagyunk magunkkal és másokkal, miközben ennek talán nem is vagyunk tudatában, érzéketlenekké válunk (nem csupán lelki értelemben, hanem fizikai érzékelésünk is tompulhat), viselkedésünk kényszeressé, gépiessé válik, mindent ellenőrzésünk alá vonnánk csak épp a valóságos élet csúszik ki a kezünk közül.

Mindennapi megszállottságaink

Különféle megszállottságok, rögeszmék is elhatalmasodhatnak fölöttünk: ezek hatják át párkapcsolatainkat, társadalmi szerep vállalásainkat, vallási nézeteinket. Immunitásunkat testi és lelki értelemben is elveszíthetjük.

(Utóbbi társadalmi szinten is igaz, ez áll például a különböző járványok lelki hátterében. A H1N1 fertőzés ellen talán immunisabbá válhatunk, ha lelkünk képeivel is gondoskodunk védelmünkről..)

Bizonyos fokú, pozitív megszállottság harmonikus Plútó-Szaturnusz kapcsolatok esetén is fennáll, de azokat inkább az jellemzi, hogy nagy kitartással, önfegyelemmel, elmélyülten követjük célunkat. Életfeladatunk betöltésére irányuló törekvéseink közepette érzelmi gubancaink lekerülnek a napirendről.

Ezzel ellentétben az erőpróbáló Plútó–Szaturnusz hatások megszállott kapcsolatokat vonzhatnak életünkbe. Ezekben az érzelmi viszonyokban a szexualitás határterületei, titkok, tabuk, fixációk, a hatalom és kiszolgáltatottság, manipuláció és kényszer témái is szerepelnek.

A tranzit pozitív, bár fájdalmas hozadéka, hogy ha máris egy ilyen viszony csapdájában vergődünk, most visszanyerhetjük szabadságunkat. A Plútóról és Szaturnuszról lévén szó, persze valamilyen értelemben nagy árat kell fizetnünk érte: vagy lelkünk fontos, de „elrákosodott” darabját amputáljuk, esetleg anyagi/egzisztenciális biztonságunkat kell feladnunk, válás esetén pedig az övön aluli húzások vagy az istenhozzád tragikus formái sem ritkák.

Bár folyamatosan és tudatosan kell törekednünk a két ellentétes hatás kiegyensúlyozására, a gyakorlatban inkább végleteikben éljük meg őket, egyszer a plútói egyszer a szaturnuszi oldal kerül előtérbe . Beteg viselkedésminták sokkal könnyebben jönnek most létre, mint egészségesek, és ezek aztán rosszul beforrott csont módjára rögzülnek. Ha most alakul ki pl. valamilyen szenvedélybetegség, függőség, a későbbiekben sokkal nehezebb lesz kilábalni belőle. Ugyanakkor érdemes megpróbálkozni már meglévő rossz szokások átalakításával is.

 

Folytatjuk

a szerző asztrológus

« előző | következő »

 

cikk-tipus-linkek

A Plútó és a Szaturnusz konfliktusai az egész társadalom életére kihatnak: szembenállásuk idején bukott el Róma 411-ben, egy későbbi pengeváltásukkor volt a mórok spanyolországi hadjárata, 1914-es találkozójukkor pedig kitört az első világháború. Egy kis áttekintés a korábbi találkozókról. | Nehézfiúk, ha összecsapnak

Oszd meg másokkal is!
Mustra