Kirándulás a purgatóriumba - Vegyük az adást!

asztro-altalanos-kicsiA november 15-én pontossá váló Szaturnusz–Plútó kvadrát elsősorban azokon az életterületeken tartogat kihívásokat, amelyeket elfoglal az egyéni horoszkópban, a legtöbb megoldandó feladatot pedig azokra rója, akik személyiségében hangsúlyos a Bak, a Skorpió, a Mérleg, a Rák, a Bika vagy a Kos.

cikk-tipus-altalanos

Persze nem biztos hogy azonnali és feltűnő változásokról van szó, hiszen a két őselv nem csupán a korábban bemutatott, látványos, drámai formákban fejtheti ki hatását, hanem a személyiség igen finom szintjein is. Ilyenkor csupán évek múlva derülhet ki, mi is történt valójában. Mégis érdemes figyelemmel kísérni az elkövetkező napok eseményeit. Az asztrológiai analógiák törvényei szerint ugyanis még az apró, látszólag jelentéktelen történések is hordozhatnak szimbolikus jelzéseket. 

eronovenyA nov 16–i Skorpió újhold, harmonikus kapcsolatba kerülve a látnoki Uránusszal tovább élesítheti tehát radarjainkat. Hasznos lehet odafigyelni álmainkra, komolyan venni megérzéseinket, hangulatainkat, valamilyen kreatív, művészi tevékenység, hobbi gyakorlásával előcsalogatni lelki képeinket. Jegyezzünk le mindent akkor is, ha látszólag értelmetlenségnek tűnik: ki tudja, talán pár hónap vagy év múlva értékes fogodzónak bizonyul. Figyeljünk oda az elkezdődő és a befejeződő dolgokra, ha lehet, váljunk meg önként kiselejtezésre váró darabjainktól. Az újhold egyébként is kitűnő alkalom a nagytakarításra, lomtalanításra és ennek belső megfelelőjére, a különböző méregtelenítő kúrák elkezdésére, az életmódváltásra.

Ugyanakkor tanácsos megőrizni kritikai érzékünket is, hiszen a Nap és a Merkúr diszharmonikus kapcsolata a Neptunnal és a Jupiterrel elhomályosíthatja tisztánlátásunkat. Nem csupán az fordulhat elő, hogy a fáktól nem vesszük észre az erdőt, de helyzetünket hajlamosak lehetünk túlságosan optimistán megítélni. A Vénusz és a Hold feszült kapcsolata a Marssal érzelmileg is sebezhetőkké tesz bennünket, mintegy garantálva, hogy valódi felismeréseink fájdalmasak legyenek. Ezt enyhítendő hajlamosak lehetünk különböző pótcselekvésekkel tompítani érzékelésünket: pl. túl sokat eszünk, iszunk, vásárolunk, túlpörgethetjük társasági életünket, „fülig szerelmesek leszünk” első látásra (csak épp nem a megfelelő személybe)...
 

A földrengés jelei

Bár egy bolygókapcsolat megnyilvánulási lehetőségeinek ismertetése több kötetnyire rúgna, azért van néhány általánosan jellemző sajátosság:

Egyfajta borongós életérzés, nyomott hangulat az ilyenkor szinte „kötelező” őszi melankóliától a totális depresszióig. Az idő előrehaladtával utóbbi akár krónikussá is válhat, szélsőséges eseteiben egész eddigi értékrendünket, teljesítményeinket, emberi viszonyainkat , sőt saját létjogosultságunkat is megkérdőjelezve. Fontos tudatosítanunk, hogy még a legsötétebb öngyilkossági fantáziák hátterében is a lélek megújulási törekvése áll, amelyet tudatos beállítottságunk hibásan értelmez.
 

Tiszta lappal

A bennünk munkáló Plútó-elv csupán azt mondja: a régi struktúráknak pusztulniuk kell, utunkat nem folytathatjuk tovább a szokásos kerékvágásban, totális megújulást viszont csak totálisan tiszta lappal tud elképzelni. Szimbolikus értelemben (és csakis így, hiszen ne felejtsük, a princípium valójában életpárti – lásd a korábbi részek) tehát valóban halálra kell ítélni korábbi önmagunkat: a javunkat már nem szolgáló kapcsolatokat, beidegződéseket, rutinokat, talán azt a sok- sok apró szokást is, amiből biztonságérzetünket merítettük. A kiürült életnek újra értelmet kell találni.

Ez persze nem  csak tudatos igyekezet kérdése. Ha több hónapos töprengést követően sem jut eszünkbe semmi, ami lángra lobbantaná lelkünket, legjobb megtisztítani az utat a mindannyiunkban ott munkáló vitális impulzusok számára. Ezek hatására előbb–utóbb életkedvünk is visszatér, idővel pedig körvonalazódni kezdenek újabb feladatköreink is.

Egy böjtkúra pl. egész más megélési szintre terelheti az önrombolásra is hajlamosító Szaturnusz–Plútó hatásokat. Már egy 2-3 napos, egy hetes méregtelenítés is jó hatású, a hosszabb (16–21 napos) léböjtök azonban sokkal mélyebb rétegeket érintenek. Külső táplálék híján ilyenkor a szervezet saját magát kezdi „enni”: lebontva a talán sok éve felhalmozódott salakanyagoka, mérgeket. Mindettől kedélyállapotunk is javul, energiacsatornáink szabadabbakká válnak, a depresszív hangulatok önmarcangolása  a Szaturnusz és Plútó jobbik természetére egyaránt jellemző befelé figyeléssé, koncentrációvá, komolysággá szelídül


Vigyázat, csak egészségesek vállalkozzanak hosszabb böjtkúrákra, de előtte feltétlenül kérjék ki a témában otthonos orvos, természetgyógyász véleményét, esetleg csatlakozzanak egy böjtölő csoporthoz. A témába vágó, magyarul is igen részletes irodalmat feltétlenül olvassák el, pl. Rüdiger Dahlke könyveit.

Folytatjuk

a szerző asztrológus

 

cikk-tipus-linkek

A Plútó és a Szaturnusz konfliktusai az egész társadalom életére kihatnak: szembenállásuk idején bukott el Róma 411-ben, egy későbbi pengeváltásukkor volt a mórok spanyolországi hadjárata, 1914-es találkozójukkor pedig kitört az első világháború. Egy kis áttekintés a korábbi találkozókról. | Nehézfiúk, ha összecsapnak

Oszd meg másokkal is!
Mustra