Ma változtass! – Az átmenetek konstellációi

A közeljövőben lehet részünk lidércnyomásban, a világosság tudatállapotai mellett pedig az őrületig fokozódó dionüszoszi extázisét is megtapasztalhatjuk – ezért kár lenne kihagyni a mai délutánt, amely viszont kiválóan alkalmas arra, hogy belevágj a rég halogatott változtatásokba.

cikk-tipus-altalanos


A vallásos meggyőződések, hiedelmek és istenkép jelölőjeként a Jupiter vándorlásának állomásai hatással vannak spirituális fejlődésünkre. Az elkövetkező hónapok e szempontból is óriási jelentőséggel bírnak. Azonban jobb, hamegszabadulunk illúzióinktól: mint az előző részekben már szó volt róla, a Naprendszer főpapjától az isteni túlzások sem idegenek.

foldistenkeA Halak jegyében áthaladó bolygó önmagában is a vallásos képek, képzetek, érzelmek egész áradatát kelti életre, de a korszellemet, az egyéni és közösségi sorsot formáló többi planétával, a Szaturnusszal, az Uránusszal és a Plútóval alkotott kapcsolatai hatására ezek az élmények idén és a következő egy-két évben még intenzívebbé válnak. Az Uránusszal képzett együttállása, majd szembenállásuk a Szaturnusszal április közepétől, nyári kvadrátjuk a Plútóval nehezen kezelhető lelki állapotokat eredményezhet egyéni és közösségi szinten egyaránt.

Erőálmok mellett tehát bőven lehet részünk lidércnyomásban, a világosság tudatállapotai mellett pedig az őrületig fokozódó dionüszoszi extázisét is megtapasztalhatjuk.

Az átmenetek tudatállapotai

Történelmi koroktól, kultúráktól függetlenül a változás időszakait nagyjából ugyanazok a lelkiállapotok jellemezték. Az ókori Egyiptomban a történelmi dinasztiák közötti átmeneti korszakok idejéből fennmaradt írásos emlékekből és a két világháború előestéjének sajtótermékeiből, irodalmi alkotásaiból ugyanaz az életérzés köszön vissza, bár a kollektív eufóriától a kollektív pszichózisig meglehetősen széles a skála.

Ugyanezek a tudatállapotok, személyektől és helyzetektől függő intenzitással az egyéni sorsfordulók (pl. gyerekkorból kamaszkorba, a fiatal felnőtt életszakaszából a 30-35 évesek érettebb világába, majd az élet delelője és az öregkorba való átmenetek) idején is azonosíthatók. Rüdiger Dahlke, német orvos asztrológus összefoglalója a változás tünet együtteséről egyaránt jellemzi az egyéni és közösségi életút sorsfordulóit:


• hirtelen, váratlanul fellépő feszültségek, belső nyugtalanság, az egyébként hatékony szellemi gyakorlatok sem csillapítják
• az az érzés, hogy az ember puskaporos hordón ül, mintha szakító próba előtt állna
• valami ismeretlen kiszámíthatatlanság fellépése
• hajszoltság konkrét életcél nélkül
• az egykoron fontos dolgok nem érdeklik az embert
• sok éves partnerségek, barátságok szakadnak meg, az embereknek már nincs mondanivalójuk egymás számára
• a korábban örömmel végzett munka már nem hoz beteljesülést
• belső és külső ellenállás olyan struktúráknak, amelyek eddig nem zavartak
• lázadás a lázadás kedvéért
• öröm, hogy az eddig elfogadott normákkal szakít, tilalmakat nem vesz figyelembe
• meglepetések, őrültségek lépnek életébe
• az az érzés, hogy nem tudja, mit kezdjen magával és az energiájával.

(Rüdiger Dahlke: Sorsfordulók, 281.old, 2004. Bioenergetic)

A jelenlegi időszak asztrológiai minősége nem sok fogódzót kínál az átmenetek e testileg-lelkileg, érzelmileg megterhelő hónapjaiban. A már most is érzékelhető, február 4-8 között a legerősebben ható, de a hónap közepéig még kiaknázható Jupiter - Plútó szextil energiái a kevés, de annál hatékonyabb segítő erő közé sorolhatók.

Jóllehet a Szaturnusz - Jupiter 150 fokos fényszöge mindvégig arra hajlamosít, hogy túlevéssel, túlivással tompítsuk nyugtalanságunkat, a január 31-én újra egzakttá váló Szaturnusz Plútó kvadrát remélhetőleg elegendő elrettentő erővel bír ahhoz, hogy az egészségesebb megoldásokat részesítsük előnyben. A január 30-i Marstól támadott Oroszlán telehold hatása pedig még inkább arra ösztönöz, hogy talán már vasárnap délután, amikor a Hold a Szűz jegyébe lép és harmonikus kapcsolatba kerül a Plútóval, testi-lelki állóképességünket növelő regenerációs programba kezdjünk.

Bár a Hold-Jupiter szembenállás meglehetősen törékennyé teszi az egyensúlyt, a Hold és a Plútó között kialakuló föld trigon megfelelő légkört teremt annak belátásához: miért is olyan fontos későbbi, testi-lelki egészségünk szempontjából, hogy megfelelőképpen leföldeljük magunkat. Ez utóbbi egyébként, mint a későbbiekben látni fogjuk, minden hiteles szellemi út alapfeltétele.

Folytatjuk

A szerző asztrológus

cikk-tipus-linkek

Zabolázatlan, kreatív jupiteri alkatok, figyelem!

Eljött a ti időtök, fogadjátok hálásan Jupiter ajándékát, lubickoljatok, utazzatok, épüljetek, szépüljetek! Mi történt? Csak annyi, hogy Jupiter a Halakba lépett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra