Holnap minden elsötétül – a napfogyatkozás a férfiakat érinti

napfogyatkozas-leadÚj fejlődési szakasz kezdődhet, akár pozitív sorsfordulatok is várhatóak - vagy látványos felemelkedést követő botrányos bukás. Az idei év első napfogyatkozására meglehetősen korán, január 15-én kerül sor – asztrológusunk elmondja, milyen fordulatokat tartogat.

cikk-tipus-altalanos

Az idei év teljes napfogyatkozására (Kelet-Afrikától Indiáig lesz látható, hazánkból csak a Nap kis csorbulása lesz észlelhető) már meglehetősen korán, január 15-én sor kerül, a Bak jegyében. Az eklipszeket a legrégebbi időktől kezdve a változások előhírnökeként tartották számon, bár a klasszikus asztrológia megfigyelései szerint ezek inkább megpróbáltatásokat tartogattak – pl. járványokat, háborúkat, természeti csapásokat – semmint kedvező sorsfordulatokat.

A modern asztrológiai irányzatok e tekintetben is megengedőbbek, bár nem feltétlenül helytállóbbak. Elődeikkel egyetértenek ugyan abban, hogy a Nap- és Holdfogyatkozások különböző változásokat vonnak maguk után: régi ügyek befejezését, immár elavult, javunkat többé nem szolgáló fejlődési szakaszok lezárulását, de ezzel egy időben az új fejlődési szakaszok kezdeteinek is jelképei. Ebben a minőségben pedig akár pozitív sorsfordulatokra is utalhatnak.

Az eklipsz jelezte változások többnyire nem érzékelhetők azonnal, hanem meglehetősen hosszú, heteken, hónapokon, vagy akár éveken át zajló folyamatok. A jelenlegi, az elkövetkező fél évre nyomja rá bélyegét, az általa jelzett események – az Éves asztrológiai körkép-ben leírt módon – júniusban kulminálódnak, majd a július 11-i újabb napfogyatkozás csoportosítja át a kozmikus erőviszonyokat. A közelebbi és távolabbi jövőben mindenkinek elegendő alkalma lesz tehát a gyakorlatban is ellenőrizni, melyik irányzatnak van igaza.

Gyors emelkedés – látványos bukás

A fogyatkozás a Bak 25 fokán megy végbe és együtt áll a Terebellummal, a Nyilas csillagkép egyik állócsillagával. Ez a pozíció támogatja a természet, az élővilág, elsősorban az állatok iránt érzett felelősségünket, mély gondolatokat, szellemi élénkséget kölcsönöz, egyszersmind kicsapongásra, szenvedélybetegségekre is hajlamosít.

Az állócsillag látványos felemelkedést, majd botrányos bukást ígér: új projektjeink elindítását, tárgyalások, szerződések időpontját tehát szerencsésebb elhalasztani. A konstelláció természetéből adódóan kevés garancia van arra is, hogy az elmúlt időszak feszültségei egy hétvégi buli formájában épp a megfelelő mederbe terelődhetnek – de ha mégis, a macskajaj kellemetlenebb lehet, mint hinnénk.

Tisztánlátás helyett vakság

A jelenség orvosi–asztrológiai vonatkozásai is megfontolandók. A középkori asztrológia vaksággal, megvakulással, látási zavarokkal hozza kapcsolatba az eklipszeket. Ha a szó fizikai értelmében talán nem is, szimbolikusan elveszíthetjük tisztánlátásunkat, vakok lehetünk helyzetünkre. Éppen ezért kerülendők a gyors problémafelismerő készséget, összpontosítást igénylő helyzetek, kockázatos döntések. Terapeutákat, segítő foglalkozásúakat is valószínűbb, hogy inkább elvakítanak pácienseik problémái, semmint hogy észre tudnák vétetni velük a fényt az alagút végén.

Keringési zavarokban szenvedőknek, szívbetegeknek akkor is érdemes jobban odafigyelni magukra a szokásosnál, ha látszólag panaszmentesek. Bár a műtétekre sokkal veszélyesebb a holdfogyatkozás, ha egy mód van rá, napfogyatkozáskor is kerülendők, akárcsak más orvosi beavatkozások vagy terápiák elkezdése. Az ítélőképesség már említett elhomályosulása miatt a most felállított diagnózis sem feltétlenül megbízható.

nap
A 2010 jan. 15 napfogyatkozás hatásait ellensúlyozó sigillum

Személyes vonatkozások

Személyi horoszkópban a fogyatkozások elsősorban ahhoz az asztrológiai házhoz tartozó életterületeket, sorstémákat befolyásolják, amelyek fölött lezajlanak. Kiemelkedő jelentőségük van, ha kapcsolatban állnak a képlet tulajdonosának Napjával (a jelenlegi tehát főleg a Bak havában születetteket, másodlagosan pedig a Rákokat, Kosokat és Mérlegeket érinti) , Holdjával vagy aszcendensével, ill. a képlet más, jelentős pontjaival. A szülött éves horoszkópjának – szolárjának – a fogyatkozás által érintett területei szintén fontos információkkal szolgálnak, a hagyomány szerint pedig a holdfogyatkozások a nőket, a napfogyatkozások pedig a férfiakat érintik jobban.

Folytatjuk. Mi van a napkirályok napfoltjaival, miért veszélyes a helyzet Obamának, és hogyan készülnek a napfogyatkozás negatív hatásaira az indiaiak?


A szerző asztrológus


cikk-tipus-linkek

Mit igér 2010? Június: a pokol

A júniusi, robbanásveszélyes konstelláció energiáit konstruktív módon is felhasználhatjuk, de ez egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak – a csillagállás emberi eszközökkel kezelhetetlen, elsöprő erejű kollektív folyamatokat sejtet. A Dívány asztrológiai előrejelzése 2010-re, negyedik rész: június.

Blogmustra