Bak: a gazdaságos aggresszió

horo-ikon-bakAz egyik legfegyelmezettebb típusként nála nem okoz problémát, hogy jegelje indulatait. Persze esze ágában sincs megfeledkezni sérelmeiről, ő aztán soha semmit nem felejt el.


De a gazdaságosság jegyében előbb meg kell vizsgálnia, hogyan is élhetné ki őket a legproduktívabban. Ideje bőven van, hiszen született hosszútávfutó. És egyébként is zsigerből érzi, hogy úgyis ő fogja tovább bírni.

Ahogy telik az idő, úgy válik egyre távolságtartóbbá, hajthatatlanabbá, személytelenebbé. Végül teljesen megkeményedik, ilyenkor dühe is jéggé fagyaszt. Mozdulatlanul figyel, összegyűjti a teljes kontroll megszerzéséhez szükséges részleteket, akár éveken át. Magánéletében és munkájában egyaránt tekintélyével, a megállapodások betű szerinti betartásával büntet, tilalomfákat állít, lelassít, lefojt, vagy remek időzítéssel, pont a megfelelő pillanatban ökleli a mélybe azokat, akik méltóságában megalázták, bizonytalanságban tartották vagy pozíciójára törtek. Ilyenkor könyörtelen, megállíthatatlan,  s bár agressziója elsősorban lelki-szellemi, esetenként  fizikailag is  kényszerhelyzetbe hoz.

Ugyanezeket a módszereket saját maga ellen is fordíthatja. Nem csupán mások egyéniségét „szüntetheti meg” azzal, hogy valamilyen célnak rendeli alá, kategóriákba kényszeríti őket, hanem a sajátját is hajlamos lehet figyelmen kívül hagyni. Puritanizmusa, kötelességek iránti megszállottsága oda vezethet, hogy szabad lábon is úgy viselkedik, mintha életfogytiglani börtönbüntetését töltené. Teljesítménycentrikus szemlélete pedig testi-lelki tartalékai kisajtolását okozhatja. Esetleges kudarcait, vélt vagy valós improduktivitását ugyanolyan könyörtelenül kéri számon magán, mint másokon. Depressziója, életútján való elakadása, bizonyos autoimmun betegségei mögott sok esetben állhatnak ilyen túl fegyelmezett indulatok.

A hegymászás, gyalogtúrák, maratoni futás, síelés egészséges mederben tarthatják energiáit. A vállalkozóbb szellemű Bakok túlélő túrákon vagy veszélyes szakmákban (például rendőr) tesztelhetik állóképességüket. A hatha jóga gyakorlatok fizikai szinten is rugalmasabbá teszik őket, a rendszeres böjtkúrák pedig fegyelem, aszkézis, tisztulás iránti igényeiket elégíthetik ki.

a szerző asztrológus

cikk-tipus-linkek

Asztrológiai sorozatunk a négy alapjegy (Tűz jegy, Víz jegy, Föld jegy és Levegő jegy) valamint az agresszió viszonyáról:

Tüzes jegyek: az éltető konfliktus
A Nagy Kiborulás – a Víz jegyek és az agresszió
A föld jegyek és az agresszió: a nagy földindulás
• A Levegő jegyek és az agresszió (hamarosan)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.