Az elnyelt vitalitás és visszaszerzése

szaturnuszA diszharmonikus Plútó – Szaturnusz kapcsolatok egyik legfontosabb problémája a vitális impulzusok, az egyéni életerő elnyelődése, a blokkolt életenergia pedig egy sor komoly tünetet okozhat: egészségügyi panaszokat, magatartászavarokat, kedélybetegségeket, teljesítménygátlást.

cikk-tipus-altalanos

Hasonló problémák merülnek fel erőpróbáló Nap – Szaturnusz, Mars – Szaturnusz kölcsönhatások esetén, a Bak – Kos princípiumok konfliktusa során, illetve a diszharmonikus Skorpió karakterek esetén. 
 

kislany-sarkannyal


A Plútó (Mars, Skorpió, Kos) vitalitása, asszertivitása folytán nehezen viseli az életszerűtlenséget.  (Alkattól függően változik a toleranciaküszöb is. A Marsnak és a Kosnak hamarabb szakad el a cérnája, mint a Plútónak és a Skorpiónak. Utóbbiak, ha valamilyen „küldetés” úgy kívánja, a hosszú menetelésre is be vannak rendezkedve.) Egyébként azonban amilyen gyorsan csak lehet konkrét megoldást akarnak találni a probléma orvoslására, nem érik be azzal, hogy kibeszélik, elesztétizálják vagy más absztrakt tartományokba emelik, hanem igen gyakorlatiasan és hatékonyan látnak hozzá megoldásához.
 

Krízishelyzetben: tehetetlenség

Kedvezőtlen Szaturnusz hatásra  ezek a vitális impulzusok még megnyilvánulásuk előtt elnyelődnek, elfojtódnak - és ez krízishelyzetben egyfajta tehetetlenséget eredményez. (A jelenlegi időszak különösen kedvez az effajta energiablokkok kialakításának. A jelenség minden szinten megfigyelhető: a tömegközlekedési eszközök sztrájkjaitól az anyagcsere, élettani folyamtok lelassulásáig. Decemberberben,amikor a Bak jegyében álló Merkúr is a Plútó – Szaturnusz kvadrát vonzáskörébe lép, 21-én meg, amikor az Oroszlánban államásozó Mars hátraarot vág, végzetes leállásokat – az élő szervezetek szintjén pl. keringési rendellenességek, bénulások - is okozhat . Jobb tehát minél előbb tudatosítani a folyamat kockázatait és a megoldási lehetőségeket). 

A dologra rátesz egy lapáttal, hogy ezekben az életszakaszokban, részben a bennünk munkáló feszültséget enyhítendő, részben a közelgő ünnepi szezon, rossz idő hatására  hajlamosak lehetünk a szokásosnál is többet majszolgatni, dohányozni, inni valamit. Az alkoholfogyasztás azonban, még társaságban elfogadott, ártalmatlan mennyiségben is nagy károkat okozhat ilyenkor, ugyanis képes lecsiszolni a jéghegy vízből kiálló csúcsát.
 

Megmagyarázhatatlan indulatok 

Hasonló dolog játszódik le a nem megfelelő élelmiszerek fogyasztásakor, illetve azoknál az étkezési zavaroknál, amikor stresszoldásként, bánatunkban majszolunk, nem pedig azért, mert valóban éhesek lennénk. Látszólag oldódik a feszültség, de a reflexek is eltompulnak, “eltömődünk” és a Plútó (Skorpió, Mars, Kos) karakter egyik legszerencsésebb vonása, a  spontán, zsigeri, „meggondolatlan” reakciók sem állnak többé rendelkezésre, amelyek, anélkül hogy a tudat, a racionális logika tisztában lenne működési mechanizmusukkal, már röpítenek is a megoldás irányába.

Az alkohol vagy a nikotin  egyben idegméreg is, a toleranciát már biokémiai szinten is növeli, így egyre nagyobb dózisú tarthatatlansághoz alkalmazkodunk. Eközben a felszín alatti feszültség növekszik, és hol indokolatlan dühkitörésekben, hol totális depresszióban, semminek nincs értelme- kommentárokban, önbecsmérlésben, öngyilkos gondolatokban nyilvánul meg, illetve valamiféle körülírhatatlan, nehezen értelmezehtő zaklatottságban, elégedetlenségben.

Utóbbi okozhat egy fajta általános nyugtalanságot, alvásszavarokat, rémálmokat- vagy az álmok teljes hiányát mikor mégis, valahogy összetörten, kimerülten ébredünk. Felmerülhetnek megmagyarázhatatlan indulatok, „üldözési mániák”, hiszen érzezzük a zavart- de nem tudjuk megnevezni, sem ösztönösen, célirányosan, jól időzítve reagálni rá, hanem össze vissza vagdalkozunk, még jobban kimerítve energiatartalékainkat.)

Folytatjuk
 

a szerző asztrológus

cikk-tipus-linkek

A plútói túlélőkészletek mozgósítása

A Szaturnusz – Plútó kvadráttal nem leányálom együtt élni, az a tény azonban, hogy ezekben az időszakokban is születtek emberek, és sokan közülük értékes, alkotó életet éltek, elegendő okot ad az optimizmusra.

 

Mustra