A zűrzavar ciklusai

A Szaturnusz–Uránusz szembenállások 45,4 évente követik egymást, kötélhúzásukat elgondolkodtató társadalmi változások kísérik: Obama megválasztása, peresztrojka – unatkozni most sem fogunk...


A Szaturnusz a mundán (azaz az országok, városok, intézmények, társadalmak, szervezetek sorsával foglalkozó) asztrológiában többek között a korlátozó, konzervatív erőket, hagyományőrzést jelképezi. Az Uránusz pedig a lázadó, újító mozgalmakat, forradalmi változást, tudományos-technikai fejlődést.

Szaturnusz és Uránusz esküdt ellenségek a görög mitológiában. Uranosz, a titánok apja, nem volt különösebben családcentrikus: csemetéit fölfalta, alaposan megríkatva ezzel feleségét, Gaiát. Fia, Kronosz (Szaturnusz) egy sarlóval kasztrálta apját, megfosztva hatalmától. A tengerbe csöppent vérből született Aphrodité (Vénusz), a szerelem istennője és az Erinnüszek, a viszályt megszemélyesítő mitológiai alakok.

Kronosz uralkodása az aranykor: az élőlények békében és boldogságban éltek, nem volt szükség büntetésre. Sajnos Kronosz szintén felfalta gyerekeit, mígnem egyikük, Zeusz (Jupiter) besokallt és megfosztotta férfiasságától és száműzte. Két, az atyai bendőből kiszabadított testvérével, Plutóval (Hádész) és Neptunusszal (Poszeidon) megosztozott a hatalmon. Az Olümposz tetejéről irányította az isteneket és halandókat, Plútó az alvilágot, Neptunusz pedig a tengerek, óceánok birodalmát kormányozta.

Egyik princípium sem jobb vagy rosszabb a másiknál, a kulcsszót ebben az esetben is a megfelelő arányok jelentik. A „haladó” Uránusz is lehet cinikus és destruktív, a „megcsontosodott” Szaturnusz pedig megbízható hátteret teremthet ahhoz, hogy valós értékeket hozhassunk létre.

Spanyolnátha, peresztrojka, Obama

A Szaturnusz és az Uránusz a jelen ciklus során során első ízben 2008. november 4-én, az amerikai elnökválasztások napján került egzakt szembenállásba egymással. Az idős, fehér, konzervatív Mc Cain és a fiatal, fekete, liberális Obama könnyen Szaturnusz illetve Uránusz játékosnak címkézhető. Az analógiákat mégsem lehet ennyire leegyszerűsíteni. Hiszen a választásokat megnyerő Obamának mégis képviselnie kell a szaturnikus elemeket, hogy egy olyan fontos tisztséget betölthessen mint amilyen az Egyesült Államok első embere.

Meglepetésekben és felfordulásban a korábbi szembenállások (1965–1967, 1918–1920) sem szűkölködtek. A spanyolnátha járvány több áldozatot követelt, mint ahányan a háborúban meghaltak, az addig merev társadalmi struktúrák fellazultak. A ’60-as években, első ízben a történelem folyamán, fiatalok tömege tiltakozott az életszerútlenné váló társadalmi berendezkedés ellen. Ugyanebben az időszakban gyökeres banki, pénzügyi változások is kezdődtek, biztonságról alkotott fogalmaink is nagy változásokon mentek keresztül.

A jelenlegi szembenállási ciklus voltaképpen sokkal régebben, az Uránusz és a Szaturnusz 1988–1989 közötti találkozójával kezdődött. A két bolygó a Nyilas jegyében futott össze, majd áthaladtak a Bakba, hatalmas változásokat katalizálva a földi viágban is. A peresztrojka néven ismert szovjet gazdasági reformokat még néhány évvel ezelőtt is felfoghatatlan méretű és intenzitású változások követték világszerte.

Mivel a „legfrissebb” Uránusz–Szaturnusz ciklus egzakt szembenállásának öt megismétlődéséből még csak kettőt tudtunk le (2008. nov.4, 2009.február 5), annyi bizonyos, hogy unatkozni most sem fogunk.

Mi jöhet még ezután?

A szeptember 15-én egzakttá váló szembenállás egyébként sem rózsás összképét tovább rontja az idén augusztus 22-én bekövetkezett teljes napfogyatkozás. Az eddig csendben hátráló Plútó még szeptember folyamán direktbe fordul, közvetlenebb módon hozva tudomásunkra „szándékait”. Minden okunk megvan hát feltételezni, hogy intenzív kozmikus hatásokra számíthatunk.

2010 április 26-án kerül sor a negyedik pontos szembenállásra. Ekkorra már remélhetőleg nem csupán levontuk a szeptemberi bolygóformáció tanulságait, de integrálnunk is sikerült őket. Ebben az esetben is át kell lépnünk korlátainkat, életünket valószínűleg spirituálisabb szintre kell emelnünk, nem feledkezve meg az anyagi világ törvényszerűségeiről és itteni felelősségeinkről. Ez a gyakorlatban bármi lehet: fegyelmezett keretek közt végzett lelki gyakorlatok, fantáziáink, álmaink megvalósítása a gyakorlatban - ennek minden erőfesztésével, az ismert, a biztonságos, megszokott, és az álomszerű, abszurd, látomásos ötvözése.

A pszichedelikus élményekkel felérő hullámvasutazást elsősorban a rugalmasabb, vállalkozó szelleműbb alkatok értékelik. Az állandóságra, biztonságra törekvők számára azonban sok megpróbáltatást tartogat.

Az utolsó szembenállás

A ciklus ötödik, egyben utolsó szembenállására 2010. július 26-án kerül sor, immár a Kos (Uránusz) és a Mérleg (Szaturnusz) jegyében. Egy ismétlődő konstelláció utolsó darabja rendszerint könnyebben kezelhető, hiszen elég hosszú idő állt rendelkezésünkbe, hogy magunkévá tegyük a  tapasztalatokat.

Jelen esetben azonban az akkor még mindig a Bak elején tartózkodó Plútó feszültségektől, diszharmóniától terhes kölcsönhatása tovább súlyosítja a helyzetet. A társadalmi méretű és egyéni léptékű átalakulások egyre sürgetőbben nehezednek ránk, az ismert helyzeteket ( pl. párkapcsolat, társadalmi viszonyok) új utakon kell megközelíteni.

Az erőpróbáló kölcsönhatás miatt elkerülhetetlen bizonyos szintű frusztráció. Talán társadalmi–környezeti feltételeink válnak korlátozóvá, talán nagyobb terhet kell cipelnünk, mint a korábbi években. Bármennyire nem vagyunk is közösségi alkatok, most egy nagyobb csoportért is felelősséggel tartozunk.

a szerző asztrológus

Ha ez bejött, nézz rá ezekre is:

Szeptember 15-én pontos szembenállásba került a Szaturnusz és az Uránusz – bár a két ellentétes princípium összecsapásából fakadó feszültségeket eddig is észlelhettük életünkben, most esély nyílik e jelek tudatosítására is. Ideje van a számvetésnek. | Titánok harca őszi számvetéssel

Szembenállásba került a Szaturnusz és az Uránusz, a feszültség tapintható – aktuális túlélési tippek csillagjegyek szerint, a titánok csatájához. | Túlélési tippek a titánok harcához

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra