Ripsz-ropsz karácsonyi menü - leves

sttkleves

A sütőtök reneszánszát éli, egyre többen hajlandóak megenni azután is, hogy kinőttek a bébipapi korszakból, és milyen jól teszik! Tele van vitaminnal, sok benne a rost, és a magja is finom, a magjából sajtolt olaj pedig egyenesen csodálatos!

cikk-tipus-recept

A karácsonyi asztalra is tökéletes, de télen bármikor megállja a helyét ez a gazdag, fűszeres leves.

Hozzávalók 6 személyre:

• 1,5 kg sonkatök
• 1 nagy fej hagyma
• 1 ujjnyi friss gyömbér
• 5 dkg vaj
• 2 dl édes tokaji furmint
• 2 nagy narancs leve
• 3 ek méz
• 1 kk curry por
• csipetnyi frissen őrölt szerecsendió
• 1 kk chili por
• só, bors ízlés szerint


A tököt vágd hosszában négyfelé. A magját kapard ki, alufóliával letakarva süsd puhára a sütőben 180 fokon. Kb. 40 perc alatt megsül.

Közben a hagymát kockázd fel, a gyömbért reszeld le a nagylyukú reszelőn, és vajon dinszteld meg mindkettőt. Ha a tök elkészült, kapard a húsát a hagymára, pár percig kevergesd, majd öntsd fel 1,5 liter vízzel, keverd hozzá a bort, narancslevet és a fűszereket, utána forrald fel.

Botmixerrel pépesítsd, és mielőtt tálalnád, szűrd át szitán az egészet. A tetejére szórhatsz pirított tökmagot vagy parmezán sajtforgácsokat, de meglocsolhatod fűszeres olívaolajjal vagy tökmagolajjal is.

 

cikk-tipus-linkek

Oszd meg másokkal is!
Mustra