Sloppy_Joe_szendvicsSzendvicskészítésben mindenki otthon van, nem kell hozzá nagy tudomány, csak néhány szelet kenyér és közé  egy-két valami.  Szinte minden nap fogyasztjuk, a nagy klasszikusokat mégis ritkán készítjük el otthon. Pedig érdemes.

Amerikában, Massachusetts államban, bírói rendelet szabályozza, hogy mit nevezhetnek szenvicsnek: 2 szelet kenyér kell hozzá, 1 szelettel nem szendvics. A viccesnek tűnő döntést egy vita váltotta ki, melyben egy pékség meg kívánta akadályozni egy taco üzlet nyitását egy bevásárlóközpontban, a bérleti szerződősében ugyanis az állt, hogy versenytárs nem nyithat üzletet a közvetlen közelében.

Nevét a nagyszerű étek John Montagunak köszönheti, aki Sandwich 4. lordja volt a 18. században. A lord kártyaparti közben két szelet kenyér közé szorított hússzeletet rendelt, így nem kellett abbahagynia a játékot evés közben, és a kártylapokat sem zsírozta össze a kezével. Partnerei ezután egyszerűen ugyanazt rendelték „mint Sandwich”.

A világ számos pontján ezernyi változatban készítenek szendvicset. Vietnámban például a franciák hagyatékaként remek baguette-be tömködött finomságokta találunk, de élen járnak az angolok, az amerikaiak, és természetesen a franciák is saját receptjeikkel. A nagy klasszikusok közül mutatunk be néhányat.


Sloppy_Joe_szendvics_nagy

1. Sloppy Joe szendvics

Izgalmas szendvics egy nagyon híres floridai büféből. A Sloppy Joe büfé legnagyobb mecénásai ugyanis Ernest Hemingway és Habana Joe voltak. Nem véletlen, hogy a Sloppy Joe’s-ban tartják mind a mai napig a legnagyobb Hemingway-hasonmás versenyeket.

Hozzávalók 4 személyre:

4 édeskés zsemle (legjobb a hagyományos hamburger zsemle)
50 dkg darált marhahús
1 nagy fej hagyma
olívaolaj
1 dl ketchup
2 ek paradicsompüré
1 dl mustár
4 ek worcestershire szósz
4 db zöld chili paprika
só, bors


A hagymát vágd apró kockákra, majd fonnyaszd meg az olajon. Süsd rajta fehérdésig a marhahúst, majd add hozzá a többi hozzávalót is és főzd puhára.
Gyakran eszik majonézes káposztasalátával, én most grillezett paprikát készítettem mellé.

cikk-tipus-ajanlo

Melegszendvics francia módra

Jamie walesi szendvicse

Mustra