Spárgakrémleves őszies tavaszra

Nem gondoltuk, hogy a spárgaszezon közepén arra kell majd figyelnünk, hogy valami szívet és testet melengető recepttel rukkoljunk elő, de az időjárás gondoskodott a kihívásról. Melegedjetek este egy jó spárgakrémlevessel!


spargakremleves2A leveshez kevés hozzávalóra lesz szükség, és gyorsan el is készül, mert a zsenge spárgát nem kell hosszan főzni. Ízesítheted kedved szerint pirított pisztáciával, mandulával vagy akár parmezán forgácsokkal is. A lényeg, hogy ne legyen túl karakteres a levesbetét, hogy ne nyomja el a spárga lágy ízét.

Hozzávalók:

1/2 kg spárga (1 csomag)
1 csomag újhagyma fehér részei
1+1 ek vaj
1 l zöldségalaplé
1 dl tejszín

frissen őrölt fehérbors


Egy nagy lábosban olvassz fel 1 ek vajat, és fonnyaszd meg rajta a felkarikázott újhagymát. Add hozzá az alaposan megpucolt spárga 2-3 cm-es darabokra vágott szárát. Öntsd fel maradék húslevessel, zöldségalaplével vagy vízzel. Tegyél bele egy kevés sót (1 tk), fedő alatt 15-20 percig főzd, amíg a spárga teljesen megpuhul.

Turmixold le a levest, szűrd le, tedd vissza a lábosba, és újra melegítsd fel. Tedd bele a spárgafejeket és egy kevés őrölt fehérborsot. Főzd 2 percig fedő alatt, add hozzá a tejszínt, és fedő nélkül főzd 1-2 percig, de ne forrald fel. A végén  húzd le a tűzről, keverd hozzá a maradék vajat – ettől kissé besűrűsödik és szép fénye lesz. Azonnal tálald.

sparga

Mustra