Sajtra vágysz? - A legjobb sajtlelőhelyek

sajtleadTart még a Trappista egyeduralma a magyarországi sajtpiacon, de az egyre több helyen felbukkanó ínyenc boltok arra engednek következtetni, hogy van igény egyéb sajtféleségekre is. Kíváncsiak voltunk, hogy hogyan is fest valójában ez a kép, nyakunkba vettük a várost, egy kicsit az országot és felkutattuk a legtutibb sajtlelőhelyeket.

Előljáróban annyit elmondhatunk, hogy ennek a különleges ételfajtának - ami büdős, zsíros, gyakran penészes - egyre nagyobb a rajongótábora. A szakavatottak már tudják, hogy igazán jó sajtot az erre specializálódott üzletben kapnak. Tapasztalataink alapján felállítottunk egy ötös listát, amelyről azt gondoljuk, hogy kedvező képet ad az ittoni sajthelyzetről és bátran mernénk ajánlani bárkinek, aki tanácsért fordul hozzánk sajtügyben. A listát úgy állítottuk össze, hogy mindenki találjon számára megfelelőt, akármennyire is vastag a pénztárcája.

A dívány.hu/Gasztro Top 5 válogatása:

  1. Sarki fűszeres
  2. Culinaris
  3. SZEGA Camembert
  4. Bükki Kézműves sajtok
  5. Cora

Ínyenc boltok, specialisták:

Sarki Fűszeres
XIII. ker. Pozsonyi út 53-55.

Szerintünk Budapest legjobb sajtüzlete, ami nem is igazi sajtbolt. Legalábbis nem csak sajtbolt, ugyanis profik kávéban, borban, lekvárban, és még kitudja mi mindenben. A Sarki Fűszeresnél remek borokat, kávét, felvágottakat vásárolhatunk, reggelizhetünk, ebédelhetünk, vagy vacsorázhatunk. Szuper ropogós péksütemények, illatos kávék, és télen pl. sült gesztenye és sült tök hívogat minden arra járót.

Idénytől függően 60-80 féle sajt kapható, és a sajtokat rendszeresen kóstolhatjuk tematikus sajtkóstolók keretében is. De nem csak sajtkóstolót tartanak, érdemes kipróbálni a bor, vagy lekvárkóstolót is. Ami pedig igazán megkülönbözteti a konkurenciától, az a valódi hozzáértés, és a mindig kedves kiszolgálás!

SZEGA Camembert
A legszélesebb külföldi sajtválasztékkal a SZEGA Camembert Sajtüzletei kecsegtetnek. Igazi sajtfanatikusnak vagy vállalkozószelleműnek kell lenni ahhoz, hogy segítség nélkül eligazodjon az ember a rengeteg csodálatos sajt között, melyek a pultban sorakoznak. Sajonos segítségért, részletesebb eligazításért nem igazán érdemes az eladókhoz fordulni - a Fény utcai Piacon nem tudta megmondani az eladónő, hogy hány féle sajtot árusítanak, pedig a válszték zavarba ejtően nagy. Különleges sajtok után elsősorban itt szoktunk kezdeni a keresést, még nem volt, hogy üres kézzel kelljen hazatérnünk. Hétvégén a piacon található üzletben számolni kell a nagy forgalommal, de ez a többi üzletre kevésbé jellemző.

Kedvencünk a Fromagerie Soreda mazsolás és mogyorós kecskesajt golyócskái, de ez a preferencia akár naponta is változhat az éppen vásárolt szelekció alapján.

Üzletek:
Budagyöngye Bevásárlóközpont
Fény utcai Piac
Rózsakert Bevásárlóközpont
Diósd Szega Camembert Sajt- és Sonkakereskedés

A francia, holland, angol, olasz, spanyol sajtok mellett nagy a választék olajban pácolt sajtokból is, valamint az üzletek árusítanak francia és német pékárukat, francia eceteket, csokoládékat, dijoni mustárokat, spanyol olívaolajokat, olasz desszerteket is. Külön pultban húskészítményeket találunk: spanyol, olasz érlelt és főtt sonkákat, francia és belga pástétomokat.

Culinaris
III. Perc u. 8., V. ker Balassi Bálint u. 7,  VI. ker, Hunyadi tér 3.

A Culinaris üzeleteiben a sajtpultok is ugyanazt a profizmust képviselik, ami általában elmondgató a vállalkozásról. Az üzlet méretének megfelelően a sajtválaszték is kisebb vagy nagyobb, de minden esetben gondosan válogatott szelekcióval találkozhatunk. Elsősorban francia és olasz sajtok terén erősek, illetve mindig lehet számítani szezonális különlegességkere, esetenként tematikus válogatásokra.

A kiszolgálószemélyzet készséges és jól informált, érdemes tőlük kérdezni - ezt gyakran csak akkor, ha van elég időnk, mert valódi információdömpingre lehet számítani! Különlegesség: az üzletben kapható alapanyagokból kérésre szendvicset készítenek nekünk.

Aranytálca Gourmandéria
XII. ker. Kiss J. altábornagy u. 54.

Hangulatos kis gourmet bolt várja a 12. kerület ínyenceit a Kiss János altábornagy utcában. Az üzlet berendezéséből is azonnal nyilvánvaló, hogy erőssége a sajtok és a felvágottak: szinte az egész teret betölti a hatalmas hűtőpult. A hétköznapi ínyencek boltja angol, francia, olasz, holland, német, spanyol sajtokat egyaránt kínál, az alapvető fajtákat mindenképpen, de néhány különlegesség is kellemes meglepetést okoz.

Csokoládék, fűszerek, száraztészták és ínyenc konzerv termékek mellett Cserpes tejtermékeket és Jókenyér pékárut tartanak. Kérésre itt is készítenek szendvicset, amit akár helyben el is fogyaszthatunk.

T. Nagy Tamás Sajtkereskedése
V. ker. Gerlóczy u. 3.

Budapesten a külföldi ínyenc boltok nagyörgeje a Gerlóczy utcai Sajtkereskedés. Nem igényel bemutatást: széles és nagyon igényes választéka közel 300 féle sajtot kínál. Ha sajttal kapcsolatos kérdésünk van T. Nagy Tamás bizonyára tudja a választ. Vele nem valószínű, hogy összefutunk a kereskedésben, az pedig a kiszolgálón múlik, hogy éppen milyen kedvvel válaszol kérdéseinkre. Sajnos ezen a téren elég sok rossz tapasztalatról számolhatuk be.

Sajtkészítő mesterek:

Sándor Tamás, Bükki Kézműves Sajtjai
Fantasztikus minőségben készíti Sándor Tamás a sajtjait, amiket hozzáértéssel, szeretettel kóstoltat. Szerencsére egyre több helyen lehet hozzájutni ezekhez a sajtokhoz (pl. Sarki Fűszeres). Sándor úr nem csak készíti a sajtokat, de a magyar sajtkultúra felvirágoztatását is a szívügyének érzi. Rendszeresen szervez tanfolyamokat, sajtkurzusokat, de csak egy egyszerű negyedórás beszélgetés is élmény vele.

Egyik kedvencünk a Faszenes tufapincében érlelt félpuha sajt, és a Bükkfán füstölt félkemény sajt.

A Bükki kézműves sajtmanufaktúra tagja a Magyar sajtkészítők céhének. A céh tagjaira érdemes odafigyelni, sajtjaikat megkóstolni. Sajnos mi még csak a Bükki sajtokat tesztelhettük. A céh tagjai:
Kiss Ferenc - Kiss Házi Sajt Manufaktúra, Körösladány
Sándor Tamás - Bükki kézműves Sajt és gasztronómia, Eger
Hortig Rezső és Bertók Zsuzsa - Házisajt Sajtműhely, Lajosmizse
Mircz Nárcisz - Nárcisz Birtok, Debrecen
Földi László - Gyomai Bethlen Sajt Kft., Gyomaendrőd

Mint írják: „2009. július 4-én Körösladányban megalakult a Magyar Sajtkészítők Kézműves Céhe, mely szervezet célja hazánk sajtkultúrájának megalapozása, többszintes szakmai képzési rendszer létrehozása, védjegy és a speciális termékek eredetvédelme. Céljaink között szerepel még a magyar gomolya védett termékké nyilvánítása. Ezen törekvésekkel stabilizálódhat a mezőgazdaság tejtermelő ága, javulhat a magyar gasztronómia minősége, a fogyasztók folyamatosan hozzájuthatnak a céh által előállított termékekhez, speciális sajtszaküzletekben. Ezen közös példamutató összefogás eredménye lehet, az ország különböző pontjain a minőségi termelés megkezdése, különleges termékek előállítása, a megfelelő értékesítési csatornák kialakításával.”
A célkitűzéssel csak egyetérteni tudunk, és sok sikert kívánunk!

Őrségi Ínyes sajtmanufaktúra
Magyarszombatfa Gödörházi u 55/a

Magyarszombatfán bújik megy Búzás Attila sajtkészítő mester kecskefarmja és sajtüzeme. Egy kellemes őrségi hétvége alkalmával nem szabad kihagyni a meglátogatását!
Búzás úr, csakúgy mint minden becsületes sajtkészítő, szívesen kalauzolja a vendéget, mesél a kecskékről, a sajtokról, sőt az Őrségről is. A sajtokat vásárlás előtt meg is lehet kóstolni, sőt hasznos recepteket is kapunk hozzá. Tehénsajtokat is vásárolhatunk itt.

Izgalmas kísérletként szinte üzlettársává is válhatunk Búzás Attilának. Ha ugyanis vásárolunk egy általa pontosan meghatározott kecskét, amit „bérbe” adunk a mesternek, akkor nem csak elnevezhetjük saját kecskénket, és látogathatjuk, hanem sajtban érkezik a fizetség. Amikor a kecske ára sajtban törlesztve lett, tulajdonjoga átszáll a manufaktúrára. Szerintünk ez jópofa módja pár hónapra egy haszonállat hasznos birtoklásának, és a kecskeólat se nekünk kell takarítani.

Nem véletlen, hogy sokan a francia sajtok minőségét vélik felfedezni az Ínyes sajtokban, és nem tévednek: a mester Franciaországban tanulta a mesterséget. Kedvencük a kecsketejből készült Chevrofort és a tehéntejes Őrségi mamuttalp.

Balla Enikő
Balla Enikő kecskefarmja Károlyfalván Sátoraljaújhely mellett található. Aki ide látogat ne egy gyors sajtvásárlásra számítson. Enikő szinte gyerekeinek tekinti a kecskéit, mindegyiket nevén szólítja, szinte olvas a gondolataikban, és tapasztalatát, a kecskékért és a kecskesajtért való rajongását meg is osztja a látogatóval.

Azoknak akik az erős kecskeszag miatt nem szeretik a kecskesajtokat, ajánljuk Károlyfalván kezdeni az ismerkedést, hatalmas élményben és meglepetésben lesz részük! Mivel Balla Enikő kecske farmja nem nagy, ezért mindig azt érdemes megvenni, amit éppen kapni nála.

Cserpes

Az utóbbi évek nagy slágere a Cserpes sajtok, és tejtermékek. Valóban korrekt minőségűek, de azt gondoljuk, hogy ez az a minőség, amit mindenhol el kéne érni, ez alatt egyszerűen nem szabadna se gyümölcsjoghurtot, se sajtot, se túrót piacra dobni. Mégis sokan, akik az utóbbi években csak a hipermarketek olcsóbb silány termékeihez jutottak hozzá, csúcsminőségnek érzik a Cserpes sajtműhely valóban finom tartósítószer, és adalékanyag-mentes készítményeit.
A termékekhez sok helyen hozzá lehet jutni piacokon, pékboltokban, és kisebb üzletekben.

Piac, áruház, hipermarket:

Lidl és Aldi
A két német üzletláncban érdemes a sajtokat kipróbálni, 20-30%-al is olcsóbbak, mint egy átlagos üzletben, és egyformán megfelelő minőségűek. Mivel nevük és csomagolásuk is meglehetősen hasonló, azt gondoljuk, hogy egy helyen gyártják őket.

A Lidl-ben kéksajt vagy parmezán féle csak idényjelleggel kapható, az Aldiban jóval nagyobb a választék, de természetesen se sajtpult, se képzett sajt-eladót nem találni. Ha nem valamilyen extra különleges sajtra vágyunk, akkor mindenképp érdemes  számon tartani a két szupermarketet.

Tesco
A Tesco sajnos a legolcsóbb trappista és a legolcsóbb növényi zsiradékból készült „sajt” versenyben szeretne győzni, legalábbis sajtpultjuk erről tanúskodik. Ritkán találni eladót a pultban, ha éppen áll ott valaki, az is trappistát darabol és csomagol, a sajtokhoz sajnos nem ért. Ez alól talán egyedül a budaörsi Tesco a kivétel, ott korrekt a választék és a kiszolgálás is.
A hűtőpultban viszont rendszeresen találni egész megfizethető áron, jó minőségű cheddart.

Cora
A hipermarketek közül a legtisztességesebb sajtválszatékot a Corában találtuk. A sajtpult berendezése önmagában is hívogató, nem csak előre kimért és fóliázott sajtokat találunk mint az többi szuper-és hipermarketben általában, hanem fajtánként rendszerezett igényes kínálatot. Elsősorban francia sajtokban erős az áruház, de országonként az alapvető sajtfajtákat is megtaláljuk itt. Friss sajtokat és sajtkészítményeket is érdemes vásárolni, a teszt során nagyon finom, friss juhtúrót kaptunk. Az árak a belvárosi ínyencboltokhoz képest kedvezőbbek, kb. 10%-al alacsonyabbak. A heti/havi nagybevásárlás során mindenképpen érdemes a Cora sajtpuljában is körülnézni.

Nagycsarnok a bejárattól jobbra lévő sajtbolt
Olcsó sajtok, nagy választék, hosszú sor.
Ha valódi Roquefortra vágysz, vagy valamilyen különleges camembertet szeretnél, ne ide menj vásárolni, de ha csak a reggelihez kell kéksajt vagy füstölt lengyel vagy szlovák sajtféle, akkor ez a legjobb választás.

Mivel sokan szeretnének itt sajtot vásárolni, gyakori, hogy az éppen elfogyott amit kinéztünk a listából, amikor beálltunk a sorba, de mindig van valami, amit nagyon megéri megvenni. Hasonló sajtbolt található a Lehel csarnokban középen és a Fény utcai piacon a felső szinten is, azonos árakkal.

cikk-tipus-ajanlo

Nagy Trappista teszt

Fehérboros sajtleves

Melegszendvics francia módra

Sajtos makaróni

Oszd meg másokkal is!
Mustra