Hozzávalók
• 1 csokor új retek a levelével együtt (ha van, bio)
• 3 szál zsenge sárgarépa
• 1 csomag madársaláta
• 3 szál újhagyma
A pestóhoz
• 1 csomag retek zöld levele
• 10 dkg mogyoró (barna héja nélkül)
• 20 dkg frissen reszelt paremzán
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 dl mandulaolaj
A retekről válaszd le a leveleket, ezeket tedd félre a pestóhoz. A retkeket tisztítsd és mosd meg. Tégy ugyanígy a sárgarépákkal is (ezeknek nem kell a levele). A répát és a retket uborkaszeletelőn vágd nagyon vékony szeletekre. Az újhagymát tisztítsd meg és vágd vékony karikákra.
A madársalátát mosd meg, tedd egy nagy salátástálba, és keverd hozzá a szeletelt retket, répát, hagymát.
A pestóhoz a retekleveleket válogasd át, és csak a harsány, ép leveleket használd, a fonnyadtakat dobd ki. Mosd meg a leveleket, a vastag szárakat távolítsd el. Tedd aprítógépbe, add hozzá a mogyorót, a reszelt parmezánt és a fokhagymát. Öntsd hozzá az olaj felét, és aprítsd a kívánt állagúra – folyamatosan adagolva a maradék olajat. A hagyományos pestónál egy kicsit hígabbat készíts, mert most salátaöntetként is funkcionál.
Keverd a pestót a salátához. Jó étvágyat!