Piacmustra 6. - Átlagos áru drágán, szuper választék olcsón

bosnyktr_015 A Csepeli piacon húshoz és felfújható játékokhoz is  juthatunk, a Bosnyák téri piac pedig  igazi meglepetés: hatalmas a készlet és minden eladó mosolyog.

Lassan minden valamire való budapesti piacot végigjártunk - Fény utca, Lehel Csarnok, Újpesti- és a Fehérvári úti Vásárcsarnokok, Garay-, Kolosy téri piac, Nagycsarnok, Biopiac, vásárcsarnokok - közeledünk a sorozat végéhez, de előtte még kielemezzük a Csepeli és Bosnyák téri piacokat. A jövő héten a szombati piacokról lesz szó. Kihagytunk valamit?

Csepeli piac

A Csepeli piac nem fog szerepelni egyetlen gourmand listáján sem, mert semmilyen különleges alapanyagot nem kínál. Ellenben korrekt módon ellátja a környék piacra járó háziasszonyait hússal, zöldséggel és gyümölccsel.

csepeli_piac

Az egyetlen komoly gond vele, hogy termelőtől hétközben nem tudunk vásárolni, esetleg a hétvégén találkozhatunk egy-két saját portákáját kínáló árussal. A csarnok első ránézésre nem túl nagy, de valójában két részből áll, egy nagyképűen Őstermelői csarnoknak nevezett, elsősorban zöldség-gyümölcsös-, és egy Húsos csarnokból. Az őstermelői rész legnagyobb, középső részét a zöldség-gyümölcs árusok foglalják el, tarkítva néhány ruhát, virágot vagy felfújható gyerekjátékokat árusító standdal.

Árak tekintetében nagy az eltérés a csarnokon belül, pedig nem beszélhetünk nagyon nagy számú elárusító helyről – kb 40 zöldséges pult üzemel egy átlagos hétköznapon. Eheti ármércéink a cseresznye, a meggy és a kovászolni való uborka, ezek árai a széles sávon belül mozognak Csepelen: cseresznye: 550-880 Ft/kg, meggy: 450-600 Ft/kg, kovászolni való uborka: 199-260 Ft/kg. Találtunk még epret is 680 forintos kilónkénti áron, néhány helyen árultak már egrest, sárga-és görögdinnyét és ribizlit is.

csepeli_piac_3


A zöldségeseken kívül minden egyéb élelmiszerfajtát árusító egységből egyetlen egyet az Őstermelői csarnokban is nyitottak: van egy pék, egy hentes, egy baromfira szakosodott üzlet, egy halbolt, ahol előre panírozott halrudakon, élő és szeletelt pontyon, valamint afrikai harcsán kívül mást nem árusítanak, egy felvágottas, egy termelői mézet kínáló vállakozás, és egy házi tejbolt. Vegyeskereskedésből kettő is van, a bejárattól jobbra pedig üzemel egy lángosos is, amit betudtunk a valódi piaci hangulatra való törekvés első csírájának. A Húsos csarnok az átrium után kapott helyet. Itt 10-15 különböző húskészítményekre és húsfajtákra szakosodott húsboltot, hentesüzletet találunk. És lehet kapni savanyúságot is.

csepeli_piac_2
A csepeli csarnok nem több és nem is akar több lenni, mint egy egyszerű helyi piac, a helyi igényekhez igazítva és ez így rendben is van, nincs miért bántan, de kitérőt semmiképpen sem érdemes érte tenni. A piac 1 km-es körzetén belül megtalálható szinte minden Magyarországon üzemelő áruházlánc egy kisebb vagy nagyobb üzlete, így egészen biztos, hogy a csepeiek nem szenvednek hiányt semmiben. Ha különlegességre vágynak a Fővám téri csarnokban megkapják, nincs messze. Ami hiányzik a piacról, az az igazi piaci hangulat, amin egy italozó, egy-két kifőzde  és néhány virágcsokrok árusító néni tudna segíteni.

Nyitva tartás: H: 7- 16, K-P: 7 – 17, Sz: 6 – 14

Bosnyák téri vásárcsarnok és piac

A 7-es busz végállomásánál található piac igazi meglepetés volt. Csütörtök délben közvetlen a piac mellett is találni parkolóhelyet, gondolom szombatonként azért ez nem ennyire egyszerű, de még ezen a hétköznapon is meglepően sokan tolongtak a Bosnyákon. Nem véletlenül.

bosnyktr_001

Ami először feltűnt, hogy ez a piac hatalmas. Sokkal nagyobb, mint amit eddig előtte elhaladva az úton gondoltam. Minden eladó mosolygott, kedvesen kínálta portékáját, de a vevők is mások voltak, mint a belvárosi rohanásban. Miközben a rókagombát nézegettük, egy kedves hölgy megszólít, hogy meg merem-e venni ezt a gombát, mert nagyon szép, de ő fél tőle. "Minden piacon árusított gombát gomba-szakellenőr ellenőriz, mielőtt kitehetnék a standra, és a rókagombát én is pont ismerem"- válaszolom. Nem győzőm meg, de ajánl egy másik gombást, ahol mindig szép a termesztett laska és csiperke. A rókagomba ára meglehetősen rugalmas, onnan indulunk, hogy mi mennyit gondolunk érte. Végül 1700 forintért kapjuk kilóját, éreztetve, hogy most nagyon jót tett velünk az árus. Jó mulatság alkudozni rá, és most jó pozícióból indulhatunk, tele a piac erdei gombákkal, úgy tűnik nem csak a szúnyogok szaporodnak.

bosnyktr_005

A piacon minden van: rengeteg zöldséges, sok-sok hentes, több pék, és savanyúságos, lacikonyha hurkával és sült oldalassal, önkiszolgáló étterem, házi tejes, több kisközért és vegyiárus, de rengeteg virágot, vagy palántát is kínálnak. Sokan választják ebéd célpontnak a piacot, egy adag ételt 500-800 forint között kínálnak kenyérrel. Most nem ebédelünk, de a gulyásnak isteni az illata, és ahogy megfigyeltük, a húst se sajnálják belőle. Van két kínai stand is, egyik édességet és borokat kínál, a másik papucsokat, sapkát és otthonkát, de még egyáltalán nem kínai piac hangulat uralkodik errefelé.

A hentesáruk átlagosak, több, mint tizenöt helyen kínálnak húst. Grillezni való csirkét 780 forint/kg áron, csirkemellet már 950-ért, sertéscomb 1200, karaj 1300 forint, marhafelsál 1750, de egy helyen gyönyörű füstölt libacomb és kacsamell kínálta magát hízott libamájak között.

bosnyktr_009

Lassan beindul a kovászos uborka szezon, hat helyen is láttunk már uborkát elég megfizethető áron: 140-180 forintig, hozzá kapor 20-80 forintig. Ami nézelődés közben feltűnt, hogy a Bosnyákra bizony törzsvásárlók járnak: keresztnevén szólítják egymást az emberek, a kofa odakiabál a vásárlónak, hogy milyen volt a múltheti spenót, vagy érdeklődik, hogy megvan-e már az unoka.

A piac belső részén a csarnokban hosszú sor kígyózik a réteses előtt, 125 forint mindegyik, forrón illatozó sütemény, mi is megszavazunk egy meggyeset, nem is csalódunk. Mellettünk egy kocsma, ahol meglepően jólszituált, kellemes emberek iszogatják a fröccsüket és kávéznak. Egy üzlet kínál gusztusos, frissnek kinéző halakat: csillogó szilvásváradi pisztrángot, harcsát, pontyot, de szép lazacot is látunk. A tejesnél veszünk friss gomolyát, és egy darab jó illatú vajat. Közben megérkezik egy füstölt szalonnát és szalámit kínáló bácsi is, addig nem mehetünk tovább, amíg nem eszünk egy katonát a szalonnából újhagymával.

bosnyktr_019
Az igazi kincs a csarnoképületből kilépve tárul elénk: végre igazi kofák! Nem állítjuk, hogy mindegyik csak a saját kertjében termett zöldséget és gyümölcsöt árulja, több helyen találkozunk csak egy-egy levesre való zöldborsóval, vagy egy pohárka málnával, pici csokorba összekötött zöldfűszerrel. Tudjuk, hogy ők is permeteznek, de ennek ellenére ezeknek a gyümölcsöknek még van ízük.

Itt már egész franciás a hangulat: receptek cserélnek gazdát, aztán megérkezik a körzetiorvos, próbál inkognitóban maradni, de a szemfüles bácsi már zúdítja is rá a panaszait, aztán egy zacskó cseresznyével fizet a jótanácsért. Cseresznye 360-600 forintig, meggy 250-400 forintig, egres pedig egységesen 400 forintért kapható. Érdemes az első igazi gyümölcslevest megfőzni.

Összességében a piac nem csak az alapterületével, hanem a színes zsongásával, és az eladók kedvességével emelkedik ki a budapesti átlagból. Nem utolsó sorban meglehetősen olcsón vásárolhatunk meg mindent, amire egy hétvégén szükségünk lehet.

Nyitva tartás: H: 6-17, KP: 6-18, Sz: 6-14.

cikk-tipus-ajanlo

Piacmustra 1.

Piacmustra 2.

Piacmustra 3.

Piacmustra 4.

Piacmustra 5.

Oszd meg másokkal is!
Mustra