Piacmustra 4. - Menő hentes vs. 2000 forintos biomangó

piacA negyedik héten két kultikus piacot látogattunk meg: a Fővám téri Vásárcsarnok a város tradicionális kereskedelmi központja, és egyben itt vár minket az ország legmenőbb hentese, a 12. kerületi Biopiac pedig radikális életmegváltó hangulattal és csodálatos zöldség-gyümölcs felhozatallal csalogat.

Sorozatunk korábbi részeiben a Fény utcai piacot és a Lehel Csarnokot, az Újpesti- és a Fehérvári úti Vásárcsarnokot, valamint a Garay- és a Kolosy téri piacot teszteltük

Fővám téri Vásárcsarnok- a Nagycsarnok

A Szabadság-híd pesti hídfőjénél található gyönyörű épület eredetileg is bevásárlócsarnok céljára épült. A második világháború előtt akkora kereskedelem folyt itt, hogy nem csak a csarnok minden szintjén, de a Duna parton, és a Közgáz melletti utcában is kofák tucatjai kínálták portékájukat. Ez volt a Nagycsarnok fénykora, azóta az üzletek száma folyamatosan csökken.

Sajnos a jobb oldali sorról, amit tíz éve még „drága sornak” hívtak, mára szinte teljesen eltűntek az igazi piaci árut kínáló üzletek, itt leginkább a turistákat várják mézzel, ál matyómintás zacskóba csomagolt paprikával, és fokhagymafüzérrel.
A középső soron még tartja magát jó pár hentes, és zöldséges is akad, de a választékuk bármelyik budapesti piacon megtalálható.

csarnok3

A bal oldali soron leginkább zöldségeseket találunk, csupán a sor végén van néhány hentes.
A Nagycsarnok mégis kötelező program párhavonta, ugyanis itt található Magyarország legjobb hentese, Gál József. Józsit a leghátsó sorban, jobbra kell keresni, és nem nehéz megismerni a választékról, amit a pultban láthatunk.
Természetesen nem hipermarket áron kínálja portékáját, de megbízhatóan jó minőségű nála a marha, a birka, a bárány, és a disznóhús is. Gyönyörű, zsírral erezett marha faszénre, vagy egy érlelet bélszín, rib eye steak, esetleg mangalica, mindegyik a legjobb minőség, de a gusztusosan papírtölcsérbe csomagolt ropogós tepertőt se szabad kihagyni. Ha biztosra akarunk menni, érdemes pár nappal előbb megrendelni az árut, akkor előkészítve vár ránk a hűtőben.
A csarnok galériája szinte teljesen halott, itt kéne, hogy helyet kapjanak a szuvenírt kínáló üzletek, de hónapok óta csak egy-két elszánt árus tart nyitva. Úgy tűnik, bezárt a lángosos is, pedig nemrég még minden német turista félórákat állt sorba egy fokhagymás lángosért. Egyedül egy kifőzdét találtunk a galérián, ahol előre kisütött, panírozott húsféléket és salátákat kínáltak, de az árakat nem láttuk kiírva, lehet, hogy korán mentünk.
Ha nagyon megéheznénk, talán a réteses bolt a legjobb választás a földszinten középen, ami nem olcsó, de mindig meleg, és húszféle rétesből válogathatunk.

csarnok2
A csarnok másik kincse az alagsorban található Ázsia bt. üzlete. Itt több ezer féle fűszer közül válogathatunk. Megtalálható minden egy indiai vagy kínai ételhez, de kapható wok, mozsár, fagyasztott tengeri herkentyű, különleges zöldség vagy gyümölcs is. Sok-sok tea, rizs, konzerv várja a különlegességeket kedvelő gasztrománokat, sőt egyszer a tulajdonossal készült interjúban azt olvastam, hogy kérésre cserebogarat is beszereznek, persze azt nem teszik ki a pultba. Köszönjük! A pénztárhoz közeli hűtőpultban pedig mindig friss zöldfűszerek találhatóak. Az üzlet a kiírás szerint reggel nyolckor nyit, de csak kilenc körül érdemes menni, mi már többször belefutottunk abba, hogy fél kilenckor még zárva az ajtó és sötétség honol odabent.


Szintén az alagsorban kaptak helyet a halasok és a savanyúságosok is, de vadat is itt lent kell keresni. Friss tengeri halért csütörtökön kell menni, akkor érkezik a friss szállítmány. Van lent egy közért, és egy olyan pavilon is, ahol a leginkább vásárokban kapható konyhaeszközöket: zománcos tepsi, pogácsaszaggató, lángelosztós, stb. érdemes keresni.
Az őstermelők a csarnok földszintjén, hátul találhatóak, ide hozzák az erdei gombákat, van itt jó tejes, finom vajjal és friss sajtokkal, de néha egész jó zöldségárut és tojást is ki lehet fogni. Ha valaki maga szedné a gombát, a gombavizsgálót is itt kell keresnie.

csarnok
Nagy sikere van  a bejárat melletti olcsó sajtosnak, de délután és hétvégén hatalmas sor kígyózik előtte.
Összességében a Nagycsarnokot nem napi bevásárlásra, inkább heti nagybeszerzésre ajánljuk, különösen a nehéz parkolás miatt, ugyanis a környéken autóval szinte lehetetlenség megállni, és pár évet a 4-es metró elkészültéig is várni kell.

12. kerületi Biopiac

A budai biopiac a főváros legnagyobb és legszigorúbban ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó termékeit árusító piaca. Átlagosan 50-80 termelő kínálja itt áruját, mellettük kapnak helyet a kereskedők és egyéb bio termékeket árusító üzletek. A piac néhány hónapja a MOM Művelődési Központ felújítása miatt leköltözött a Kongresszusi Központ parkolójába, de ez működésében semmilyen zavart nem okozott. Fából-nádból készült pavilonokban és fedetlen standokon folyik a kereskedés minden szombaton 6:30-13 óráig.


biopiac

A biopiacnak sajátos hangulata van, ami az idelátogatók piacélményének fontos része. Áthatja a piacot egyfajta bensőséges légkör, ami cseppet sem mentes a politikától és a világmegváltó hangulattól. Lelassul itt minden, valahogy jobban ráérnek az emberek, beszélgetnek egymással, szinte mindenki ismer mindenkit, van egymáshoz egy-két jó szava az erre járóknak. Itt vásárló és vevő összetartozik, hasonlóan gondolkodik, összekacsint. Azoknak, akik ebben a nagy kultikus együttlélegzésben nem akarnak vagy nem tudnak részt venni az élmény visszataszító lehet. Javaslom a zenelejátszó használatát, a fülemben tomboló Coldplay sok mindentől megóv. Engem nem próbál senki megtéríteni/meggyógyítani és közben hozzájutok a kiszemelt zöldséghez, gyümölcshöz vagy éppen tejtermékhez. Mert azért, még ha drágábban is adják, érdemes idelátogatni szombatonként.

biopiac2
A vásárlóközönség vegyes, a kerületi lakosok és a megrögzött egészségtudatosak mellett sok a fiatal, kisgyerekes család, az egy fej salátát és pár szem krumplit vásárló nyugdíjas és persze a biotrendet csak divatból követő übertrendszetter újgazdag is, akik óriási terepjárókkal vagy amerikai autócirkálókkal a Jagelló út közepén parkolnak le vészvillogóval.

A piac kínálata idényzöldség és gyümölcs terén verhetetlen, de megtalálható itt minden, ami a bio/ökouniverzum és az egészségtudatos mindennapi élet fontos részét képezi: tejtermékek, ezüstszálas pamutzokni, búzafűprés, környezetkímélő tisztítószerek, gabonafélék, olajos magok, száraztészta, kézműves termékek, lekvárok, gyümölcslevek, kávé, tea, húskészítmények, füstölt hús, füstölt szalonna, zsír hazai és külföldi biogazdaságokból. Tőkehúst és halat egyelőre nem árusítanak, mert nincsenek meg hozzá a megfelelő feltételek. Ha megéheznénk vásárolhatunk tönkölybúzából vagy teljes kiörlésű lisztből készült pékárut, pogácsát, télen ugyanilyen alapanyagokból kürtőskalácsot sütnek. Szinte minden standon adnak kóstolót, a legtöbb helyen már kistányérra készítve vár a ropogtatni való alma, körte, zöldfűszerkrémmel megkent kenyér.

biopiac5

A bejárattól jobbra eső részen találhatók a termelők, ezek közül két kedvencem a főleg almákat és krumplit árusító/termelő házaspár és a salátákra, zöldfűszerekre és egyéb zöldségfélékre specializálódott gazdaság standja, ahol a legosszabb szokott lenni a sor. Drágán adják áruikat, az alma 600-1000 forintos kilónkénti áron mozog, de a választék lenyűgöző: 4-8 féle alma mindig kapható, fajtánként 2-3 minőség- és árkategóriában. A gazdaházaspár kedvesen, készségesen segít, hogy milyen célra milyen almát, krumpli válasszunk. Innen kapta a kisfiam az első almákat, és ezek valóban a legédesebbek, legjobban reszelhetőek és nagyon finomak voltak. Krumpliból is van sütni-, főzni való, és kifejezetten püréburgonya is.

biopiac6

A kereskedőknél még mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ha bio avokádóra, kivire vagy datolyára vágyunk. A mangó akár 2000 forint/db áron is polcra kerül, ami már erősen megközelíti az észszerűtlenség határát. A külföldről importált bio zöldségeket, gyümölcsöket a kinti ellenőrző szervezet igazolja, efelett nincs a piacot működtető és a termelőket szigorúan ellenőrző Biokultúra Szövetségnek kontrollja.

Sokan megkérdőjelezik a biotermékek valódiságát, vagy nem szeretik a piacon tagadhatatlanul jelenlévő áhitatos hangulatot, pedig az itt kapható termékek minősége, különösen a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében egyedülálló. Kicsit kisebb, kinézetre kevésbé tökéletes, itt-ott hibás lehet az alma vagy az eper, de az íze pont olyan, mint gyerekkorunkban volt. Nem lehet télen paradicsomot kapni, sőt még most sem, de amikor árulják, akkor nem azért piros, mert befújták valamivel, az íze pedig őrzi a napsütést, amitől zamatosra érett.

A 12. Kerületi biopic BKV-val jól megközelíthető, több busz is a bejáratánál áll meg. Parkolni a piac melletti parkolóban vagy a környező utcákban nehézkesen lehet, itt gyakran büntetik a tilosban parkolókat.

biopiac3

Oszd meg másokkal is!
Mustra