Zanza!

costa_mHa kemény a cappuccino habja, akkor átvertek. A jó kávé lassítja az öregedést, védi a fogzománcot, segít felszabadítani a boldogsághormonokat és Orosz Barbara is el tudja készíteni. Emelkedett kávéház megnyitón jártunk.

„A kávé a drogom. Vág az agyam tőle, közben a végtagjaim zsibbadnak: szeretem az érzést. Nem akarom elképzelni a világot kávé nélkül" – válaszolta a 27 éves Anna a kétszintes Costa Coffee megnyitó partiján arra a kérdésemre, mit csinálna, ha egy nap eltűnne a kávé az életéből.

Emberkísérlet kávé nélkül

Az angol kávéházlánc már jelen van a magyar piacon, most a budapesti Eiffel irodaház földszintjén nyitotta meg a világ legnagyobb Costáját. Ez alkalomból a sajtóanyagban már megelőlegezték a „hömpölygő tömeget", amelynek a helyszínre érve részesei lehettünk. Az este programjáról is tájékoztatót kaptunk, ebben szerepelt, hogy később a kávézó főbaristája megtanítja a rendezvény háziasszonyának választott Orosz Barbara színésznőt kávét főzni. Azelőtt az óriástorta és pezsgőzés program kezdődött, ez idő alatt kérdezgettem a vendégeket arról, hogy mivel helyettesítenék a kávét, ha nem jutnának hozzá.

A kérdést egyébként a Dívány dietetikus szakértője inspirálta, aki nem egy addiktív alkat, de amikor az élvezeti cikkeiről egy hétre lemondott egy játékos emberkísérlet kedvéért, a kávé hiányát bírta a legnehezebben. Ezt a kávézó vendégei is megerősítették.

cfe

Esélytelen, hogy teázzak

„Örülnék, ha nem lenne a világon kávé, mert akkor ihatnék zöld teát, ami egészségesebb. Addig, amíg van, esélytelen, hogy teázzak. A gyerekeimnek példát mutatok kávézásból. Azt látták tőlem, hogy megadjuk a módját, otthon mindig latte macchiatót iszunk puha tejhabbal" – avatott be szokásaiba az ötvenes Jutka.

Emelkedett hangulatú megnyitó ünnepség kezdődött ezután – hogy a sajtóanyagból idézzek egy kifejezést róla, a „kávéműértők ajánlásával" zajlott. Olyan finomságok derültek ki, mint hogy „a tökéletes kávé elkészítésének a titka a 4M-ben rejlik." A Miscele a kávékeveréket jelenti, a Macinatura az őrlést. Nagy megnyugvást jelent, hogy mivel a légnyomás és levegő páratartalmának a változása befolyásolja a tökéletes őrlési állagot, a baristák a nap folyamán többször is ellenőrzik a gép beállításait. A Macchina a kávégépet, a Mano pedig a barista (a kávéfőzés és szervírozás mestere, hogy elég szépen fogalmazzunk) ügyességét jelenti.

Lassítja az öregedést, erősíti a fogzománcot

Orosz Barbara one woman show-ja előtt még volt alkalmam megosztani a rögtönzött felmérésem eredményét a kávéző főbaristájával, Molnár Attilával. „A kávézás nem egészségtelen, nagyon is jó élettani hatásai vannak: hat a keringésre, serkenti az agyat, és még a fogzománcot is erősíti." Ez utóbbira vonatkozó kutatást nem tudunk most idézni, akik szeretik a felméréseket, azoknak a kedvéért íme egy februári kutatás arról, hogy a tejeskávé lassítja az öregedést. A barista nagy lendülettel folytatta.

Kortárs kávéművészet

Ha egy barista már mindent megtanult a kávéfőzésről, akkor milyen ambíciói lehetnek még? – kérdeztem Molnár Attila főbaristát. „Nagyon sok lehetőség van még ebben a hivatásban. Azért járok barista versenyekre, mert az elért helyezések kvalifikációt jelentenek nemzeközi versenyeken. Aki ott jól teljesít, az előtt megnyílnak a határok, komoly pozíciókra tehet szert, lehet tréner, kávé konzulens, saját kávézót nyithat. Ezek az utak a szebb, jobb élet felé."

{gallery}cfe1{/gallery}

Molnár Attila 2009-ben részt vett egy nicaraguai barista valóságshow-n, a Seed to Cup Barista Challenge-en, ahol a versenyzők az ültetvények művelésétől a kávékóstolásig terjedő tehetségüket mutatták be. Mint a sajtóanyagból megtudtuk, a kávé kóstolása is nagy felkészülést és koncentrációt igénylő folyamat, a savasságot, a testességet, az édességet és a keserű ízek aromaprofilját viszgálják. A Costa angliai pörkölő üzemének a műszaki vezetője, Gennaro olyan értékes nyelvvel rendelkezik, amelyet több tízezer fontra biztosítottak.

8 eszpresszót iszom naponta

barista

„A magyar emberek évtizedekig keserű, kotyogós kávét ittak, annak a hatásaihoz vannak hozzászokva. A robusta hirtelen dob rajtad egyet, mert megjön az élénkítő hatása, aztán hirtelen alábbhagy. Az arabica hatása szépen felível, szépen lemegy. Átlagosan 8 eszpresszót iszom naponta, este 9-10 körül hagyom abba. Egy jól elkészített, jó minőségű arabica kávénak 40-45 perc az élénkítő hatása, a többi placebo. Tíz perc, amíg felszívódik a szervezetben, utána számítsuk a hatóidőt, majd azt követően tíz perc, amíg távozik." – mondta Molnár Attila (képünkön), majd rátértünk a magyarok kávézási szokásaira.

„Van, aki csak le akar ülni, és egyedül olvasgatni, még egy órán keresztül érezni a szájában a kávé ízét, és vannak, akik beszélgetni szeretnek egy kávé mellett hosszan, nyugiban. Akkor jönnek a boldogsághormonok."

Ha kemény a tejhab, küldjük vissza

Orosz Barbara amellett, hogy a kávéfőzés mesterségébe beavatást szerzett, a show-t arra használta, hogy hasznos információkat tudjunk meg a baristától. Mint kiderült, vétek a cappuccinót fahéjjal megszórni, mert egyrészt elfedi a kávé természetes ízét, másrészt pedig a kávé vízhajtó hatására ráerősít azzal, hogy izzaszt. A bemutató végén a közszolgálat nevében elkészítették a rossz cappuccinót, amelyről Molnár Attila azt javasolta, ha ilyet látunk, ne fizessük ki.

{gallery}cfe2{/gallery}

A cappuccinót a barista szerint a tejhabosítással lehet elrontani. Ha a pincér rángatja a fém edényt, mialatt a tejet gőzöli, akkor a tej megég, megkeseredik. Ha pedig azt látjuk, hogy a tejhabot a végén rátolja kanállal a kávéra, akkor szerinte küldjük vissza, mert a habnak nem szabad keménynek lennie. A jó cappuccino Molnár szerint megismerhető a krémes állagáról, és arról is, hogy cukor nélkül is édes, a kávé édessége és a tej édessége ugyanis összeadódik.

Fotó: Markovics Balázs

Blogmustra