Hozzávalók
• ½ kg mángold (vagy spenót)
• 2 dl tejföl
• negyed kg túró
• 30 dkg gouda sajt
• 3-4 gerezd fokhagyma
• ½ dl olívaolaj
• só, bors, fűszerek
Vegyünk fél kiló spenótot, vagy ha kapunk, a mángold még jobb. Alaposan mossuk, pucoljuk meg (szerencsére a mángoldot nem kell pucolni, szárastul, mindenestül ehető). Hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni.
Egy tálkában keverjünk össze negyed kiló túrót 2 deci tejföllel. Nyomjunk bele fokhagymanyomóval 3 nagy vagy 4 kissebb gerezd fokhagymát, sózzuk meg alaposan (egy csapott teéskanál), öntsünk bele kb. fél deci olívaolajat, és jól keverjük el.
Bontsuk ki a réteslapot (amit készen lehet kapni), enyhén olajozzunk ki egy nagyméretű tepsit, és kezdődhet a rétegezés.
Alulra két réteslap, rászórjuk a spenót (vagy mángold) harmadát, és szépen elrendezgetjük. Erre ismét két réteslap, amire aztán rákenjük a kikevert túró harmadát. Megint két réteslap következik, arra még egyharmad zöldség. Ismét két réteslap, rákenjük a túró újabb harmadát. Megint két réteslap, a maradék mángold vagy spenót, aztán még két réteslap és a maradék túró a tetejére. Ha kevesebb réteslap van a csomagban, a felső rétegek közé elég egy lap is. Végül a tetejére reszeljünk kb. 30 deka gouda sajtot, és mehet be a sütőbe.
A sütőt érdemes bekapcsolni kicsit hamarabb. 180 fokon sütjük addig, míg a sajt megpirul a tetején.
Hosszúkás csíkokra vagy kockákra vágva tálaljuk.