Komfortot adó forró csokoládé

forro_csokiősz/komfortkaja

Heti fókusztémánk a komfortkaja, hogy elűzzük a ködöt és a közelgő hideg idő gondoltatát. Nem karadhat ki valami nagyon nagyon csokoládés finomság, hiszen egy egészen picinyke darab csokoládé is képes arra, hogy megváltoztassa hangulatunkat.

 

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen az a durván csokis recept, ami megfelelő lenne mára és egyszercsak beugrott: nem étel lesz, hanem a folyékony csoda – forró csokoládé! Ebből a sűrű, selymes, szinte fullasztóan édes italból már 1 dl is majdnem sok. Benne van minden, ami a komfortérzetemen óriásít lendít, ha éppen arra van szükség.

Szerencsére egyre több kifejezetten csokoládét árusító boltban lehet már itthon is valódi forró csokit kapni és a Budai Szamosban kapható csokoládéban is szinte megáll a kanál, ami igazán jó jel. Ha valaki éppen Párizsban jár, forró csokoládé szezonban kötelező ellátogatni az Angelina Café-ba, de addig is érdemes otthon próbálkozni az alábbi recepttel.

Recept (4 adag csokoládéhoz)

20 dkg jó minőségű csokoládé (keserű vagy félédes, legalább 60% kakaótartalmú)
1 dl víz
4 ek forró víz
3 dl tej
2 ek sötét barnacukor (vagy ízlés szerint)


A csokoládét törd apró darabokra. Egy kis lábosba tegyél vizet, erre helyezz egy másik ugyanakkora lábost és közepes lángon forrald fel a vizet.

A csokoládét 1 dl vízzel tedd a felső lábosba és a gőz fölött olvaszd fel. Amikor a massza teljesen homogén lesz, vedd le a tűzről, keverj hozzá 4 ek forró vizet és barnacukrot. Ez a forró csoki alapja, ezt lehet tejjel higítani. Ehhez a mennyiséghez kb. 3 dl forró tejet keverj, de ezt ízlés szerint változtathatod.

Forrón fogyasszátok.

Ezt a csokoládé alapot lehet tovább fokozni, többféle ízesítéssel készíteni: készülhet belőle chilis; fahéjas-szerecsendiós; de akár vaníliás változat is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra