Extrémgasztronómia - grillrács a hóban

extremgasztro-leadKi mondta, hogy csak nyáron lehet grillezni? És miért? Mert a sör tíz perc alatt langyos lesz és ihatatlan? Vagy mert 30 fokban senki nem akar a parázs közelébe menni? A téli grill fortélyai és egy tuti recept.

cikk-tipus-altalanos

Mi télen is grillezünk, hiszen pont tíz perc meggyújtani a szenet és a kis grill nagyon jól megfér a szánkó mellett a csomagtartóban, ráadásul télen ritkán van tűzgyújtási tilalom.
 

Néhány dologra kell csupán készülni:

1. Legyen nálunk több pokróc, amit a hideg padokra teríthetünk, hogy az ebédhez le tudjunk ülni.

2. Inkább grillezésre készüljünk, otthonról vitt faszénnel, mint bográcsolásra. A bográcsételek lassan készülnek el, és télen ritkán találni száraz fát. Egy parázson sült hús tűzgyújtással együtt is megvan maximum negyven perc alatt. Nem csak húst, de almát, krumplit vagy kenyeret is lehet a grillrácsra tenni.

3. Vigyünk egy kanna forró vizet a kézmosáshoz. Hamar langyosra hűl, de a hógolyózás után nagyon jól esik vele kezet mosni.

4. Gyereknek tea, felnőtteknek forralt bor kerüljön a termoszba.

5. Nagy segítség egy cirokseprű, ha esett a hó, sokkal gyorsabban le lehet seperni vele a havat az asztalról és a padról.

6. A gyerekeknek nem árt csomagolni egy váltás száraz ruhát, sőt cipőt is, hiszen olyan hívogató a hó melletti pocsolya.

Ha esett az eső, vagy nulla fok fölött van a hőmérséklet és sok hó olvadt el, akkor nem érdemes elindulni, mert csak elsüllyedünk a sárban.

Jó lenne, ha nem kéne leírnom, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokaknak még mindig nem jut eszébe, hogy a tüzet télen is el kell oltani és a szemetet haza kell vinni.

 

cikk-tipus-recept

husgolyoEz egy olyan recept, amit elő tudsz otthon készíteni és a grillen pillanatok alatt megsül – vigyetek mellé jóféle fehérkenyeret és egy kis mustárszószt.


Hozzávalók:

25 dkg sovány borjúhús
25 dkg sovány sertéshús
1 citrom reszelt héja és leve
1 ek friss kakukkfű, vagy menta
1 kk apróra vágott, friss rozmaring
1 kk szódabikarbóna
2 ek extraszűz olívaolaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
20 dkg fetasajt
só, bors

 

A sajt kivételével keverd össze a hozzávalókat és vizes kézzel formázz diónyi gombócokat belőle. Vágd a sajtot apró kockákra, és nyomd a húsgolyók közepébe.

Faszénparázs felett készítve a legfinomabb. Ha így csinálod, fűzz fel néhány gombócot egy előzőleg vízbe áztatott bambusz nyársra, így nem potyog le a parázsba.

Ha éppen latyakos kint az idő, megsütheted serpenyőben is kevés olajon, folyamatosan rázogatva, hogy minden oldala szép piros legyen. De ne feledd, grillezni télen is lehet!

Mustra