Amit a spárgáról tudni kell

Zanza!

Spárgaügyben különösen fontos a megbízható forrás: a spárga csak frissen finom, és ahhoz túl költséges, hogy ne a legjobbat vegyük belőle.

sparga2Április közepétől június végéig szép spárgát kaphatunk a piacon vagy kedvenc zöldségesünknél. De a spárga frissességével együtt élvezeti értékéből is gyorsan veszít. Jó minél hamarabb elkészíteni, hűtőben sem igazán szeret sokat várakozni, mert hamar kiszárad.

A zöld és a fehér spárga között az a különbség, hogy a fehértől megvonják a természetes napfényt fejlődése közben, így nem zöldül meg, és kevésbé keserű az íze. A fehér fajta számít igazi ínyenc falatnak, de ez egyedi ízlés kérdése is.

Néhány hasznos tanács spárgaügyben:
arrow_greenAhogy azt már írtuk, csak a friss spárga a nyerő! Az egyenletesen szép, fényes fehér, vagy az élénkzöld zöldséget válaszd, a sárga foltok nem jelentenek jót. Mivel ez egy lédús zöldség, a legkönnyebben úgy állapíthatod meg, hogy friss-e, ha meghajlítod. Ha hajlik, nem friss.
arrow_green
A zöld spárgát nem kell hámozni, elég a fás végeit levágni. Ennek legegyszerűbb módja, hogy elhajlítod a növényt: ahol elpattan, onnan lefelé fás. Ezt a részt felhasználhatod leves készítéséhez (de a végén ki kell majd dobni), vagy hámozd meg, és csak a végét vágd le. A fehér spárgát minden esetben hámozni kell, mert kevésbé zsenge. A feje alatt kezdd éles késsel vagy zöldséghámozóval, a végét vágd le.
arrow_green
A spárga hagyományos elkészítési módja a gőzben párolás, de párolhatod annyi vízben, amennyi épp ellepi, fogyaszthatod nyersen – sonkába tekerve, grillezve vagy akár sütve is.

 

További spárgás infók és ínyencségek


Sült spárgasaláta

Spárgás rizottó

Spárga sonkaköntösben

Spárgakrémleves

Blogmustra