A világ legfurább cukrai

Émelyítően édes, embert próbálóan melós, vagy éppen kellemetlenül sós-savanyú-csípős - cukorkaválogatás a föld minden tájáról. Te melyiket kóstolnád meg mindenképpen? Szavazz.

Ibolya cukorka

Származási hely: Madrid

1915 óta kapható az ibolyaesszenciával ízesített cukor, amit egy helyi édességárus fejlesztett ki. Mariano Gil valószínűleg a Madridtól északra fekvő hatalmas ibolyamezőkből merítette az ihletet, és alapította meg a La Violeta nevű boltot is, ahol exkluzív, üveg és porcelántartókban árulják a méregdrága, hatvan dollár körüli doboz áron.

Khanom Luk Chup

Származási hely: Thaiföld

A mandula alapú marcipán egyik rokona a muingóbab pasztából, kókusztej segítségével készített édesség, amit hasonló állagúra főznek, mint az Európában népszerű marcipánt. A Khanom Luk Chupot aztán kis gyümölcs és zöldség formájúra gyúrják, színezik, jázminos-cukros sziruppal fényezik, aztán Bangkok utcáin árulják három dollárért.

Medvecukor

Származási hely: Finnország

A cukrok Marmite-ja, amit valaki vagy annyira gyűlöl, hogy már a szagától is rosszul van, vagy a függőségig elmenően imád, tertium non datur. A szalmiákkal készülő, sós, északi változat (a Salmiakki) még rátesz egy lapáttal, ha valakinek az ánizs önmagában nem elég, akkor próbálja meg a sós változatot, de lehet egy életre megutálja a kísérletezést a cukorkával.

Salsagheti

Származási hely: Mexikó

Noha Mexikóban nem nehéz furcsa édességbe botlani, hiszen általában arról sem sajnálják a csilit, most nem a csili miatt említjük meg a Salsaghetit, hanem a tamarind miatt. A spagetti alakú, dinnyeízű cukorhoz ugyanis jár egy tasak tamarind szósz, ami az egyébként is egzotikus ízű cukrot egészen más szintre emeli. Akik először kóstolják, azok szerint ez a szint jóval az alatt van, mint amit egy ízlelni képes ember hajlandó elfogyasztani, de később mindenki megszereti.

Sárkányszakáll

Származási hely: Hongkong

Maga a cukor nem olyan érdekes, mint a készítése: a szuper nevű sárkányszakállat ugyanis kézzel húzkodják vékony szálakra a mai napig (az eljárás nehézkességét mutatja a török Pismaniye elnevezés, ami megbánást jelent). A szálakra húzott, vattacukorhoz hasonló állagú édességbe pisztáciát vagy valami ilyesmit tekernek, majd hagyják megszilárdulni. Hongkongban húszdolláros dobozáron már hozzájuthatunk.

Vagasi (Wagashi)

Származási hely: Japán

Yam, gyökérből és babból készül az édesség, ami annyira tradicionális, hogy még echte öngyilkosos sztori van hozzá, amit a szégyen miatt követett el a császár egyik alattvalója, amikor nem tudta időben leszállítani a csemegét. Az enyhén édes, zselés állagú vagasit szépen formázott nassként árulják, ha valaki szeretné megkóstolni, elég, ha Párizsig megy, ott már kapható néhány helyen.

Mustra