Fagyigép nélkül is készíthetsz fagyit, mert igenis nyár van!

Fagyizni minden évszakban lehet. Ezt fontos megjegyeznünk most, amikor az évszakok egy kicsit összekeveredtek. Jó, ha van hozzá meleg, de ha nincs, akkor is nagyon jól tud esni egy kis jeges édesség. Ilyesmiket fagyigép nélkül, otthon is készíthetünk.

Krémes, gombócozható fagylatot, olyat, amit a cukrászdákban kapni, otthon csak kifejezetten erre a célra kitalált géppel lehet. Ha a gombócokhoz nem ragaszkodunk, több lehetőségünk is van, hogy hálókészítésű jeges desszerttel hűtsük magunkat. Ezek előnye amellett, hogy pénzünket nem elektromos berendezésre költjük, az, hogy az édességek elkészítése nem annyira időigényes, mint a házi fagylalté, csak a fagyasztási időt kell kivárnunk.

Granita

A granita a legkönnyebb nyári édesség, nem tartalmaz mást, csak vizet és valamilyen ízesítőt, ami lehet kávé vagy gyümölcs. Állaga a jégkásához hasonlít, de jégszemcséi nagyobbak, nem folyékony, ezért kanállal, és nem szívószállal fogyasztjuk. Dél-Olaszországban nagyon népszerű, kis üveg kávéspoharakban kínálják, a tetején tejszínhabbal, ha kérünk rá. Szicíliában közkedvelt a kávés granita, ami jó erős eszpresszóból és vízből készül. Különleges reggeli, ha briósba töltve fogyasztjuk, mint a helyiek. A granita elkészítése nagyon egyszerű, de időigényes folyamat: a tetszés szerint elkészített szirupot lapos tálba töltjük (pl. jénai), és a mélyhűtőbe tesszük. Amikor elkezd megfagyni, villával kásásra keverjük, ezt fél óránként megismételjük. A műveletnek akkor van vége (másfél-két óra), amikor az egész teljesen megfagyott és jégkristályos lett a villával kaparászástól. Fontos, hogy ne hagyjuk a jégkristályokat összefagyni, mert a granita fogyaszthatatlanná válik. Ha ez mégis megtörténne, egy kicsit engedjük fel, villával tördeljük szemcsésre a jeget, és újra fagyasszuk le. Frissen érdemes fogyasztani, nem tesz jót neki a többszöri visszafagyasztás.

Feketeribizli granita

2,5 dl forró víz
8 dkg cukor
1/2 citrom frissen facsart leve
1/2 kg feketeribizli

Egy közepes lábosban forrald fel a vizet, a citrom levét és a cukrot. Addig hagyd forrni, amíg a cukor teljesen felolvad. A ribizlit turmixold le, add hozzá a szirupot és azzal is turmixold tovább. Passzírozd át egy sűrű lyukú szűrőn, és töltsd egy közepes tálba, amibe 2-3 cm magasan terül szét a folyadék. A fent leírtak szerint fagyaszd le.

Pálcikás jégkrém

Pálcikás jégkrémet bármiből készíthetünk, ami fagyasztható, és szívesen fogyasztjuk desszertként. Elkészítéséhez szükségünk lesz kifejezetten erre a célra gyártott pálcikás jégkrémformára, ennek hiányában barkácsolhatunk is magunknak formát. A házi készítésű formához kisméretű joghurtos poharakra (max. 1 dl) és gyógyszertárban kapható pálcikára lesz szükségünk. A jégkrémmasszát a poharakba töltjük, beleszúrjuk a pálcikát és az egészet lefagyasztjuk.

A jégkrémmassza legegyszerűbb verziója a kevés cukorral, esetleg alkohollal turmixolt gyümölcs vagy gyümölcskeverék. A magokat az apró gyümölcsökből is érdemes kiszedni, szűrőn átpasszírozni. Ha teszünk bele alkoholt, fontos, hogy 1/2 kg gyümölcshöz ne használjunk többet, mint 1/2 cl, különben nem fagy meg a massza. Ha lusták vagyunk turmixolni, csodás jégkrémet készíthetünk boltban kapható smoothie-ból, de remek szolgálatot tesz a maradék gyümölcsleves is, akár tejjel, akár anélkül készült. Kedvencünk a lecsepegtetett joghurt vaníliával lefagyasztva. Ez önmagában is megtestesíti a tökéletes házi jégkrémet, de ha még gyümölcsöt is keverünk hozzá (márványozva, hogy szép is legyen) szavakat sem találunk rá. Vagány megoldás a gyümölcsrizs vagy tejberizs jégkrémmé alakítása. Itt csak arra kell előre felkészülnünk, hogy ez  a fajta jégkrém a többinél kicsit keményebbre fagy, így érdemes egy kis időre hagyni kiengedni. Harapni kell, nem nyalni, de ez élvezeti értékéből semmit sem von le.

Meggyes joghurtjégkrém

1/4 kg meggy kimagozva
3 dkg cukor
1/2 cl kirsch
1/2 l joghurt
1 tk vaníliakivonat
opcionális: 1 ek porcukor

A meggyet az alkohollal és a cukorral turmixold le. A joghurtot tedd konyharuhával vagy anyagpelenkával kibélelt szűrőbe. A szűrőt tedd egy tálba, és az egészet tedd 2 órára a hűtőbe, hogy a joghurt lecsepegjen.

A lecsepegtetett joghurtot keverd krémesre a vaníliával, ha szeretnéd édesíteni, keverj hozzá kevés porcukrot is. A meggyet éppen csak rajzold bele villával hogy márványos legyen. Töltsd előkészített formákba és fagyaszd le. Fogyasztás előtt mártsd egy pillanatra forró vízbe a formát és csúsztasd ki belőle a jégkrémet.

Semifreddo, parfé

A parfé áll a legközelebb a fagyihoz. Tartalmaz tejterméket és tojást is, elkészítése mégsem igényel fagyigépet. Az eredmény sokkal keményebb állagú édesség, mint a fagyi, nem gombócozható, viszont jól szeletelhető. Fel lehet dobni gyümölcsszósszal vagy grillázzsal is.

Nektarinparfé

½ kg kimagozott nektarin
7+1 dkg cukor
5 tojássárgája
2 dl tejszín
csipet só
opcionális: 1/2 cl barackpálinka

Egy őzgerinc sütőformát bélelj ki fóliával úgy, hogy a szélein bőven lelógjon. A mosogatót töltsd félig hideg vízzel és tegyél bele jégkockákat.

A nektarint magozd ki és a sóval és 7 dkg cukorral turmixold le. Tedd egy nagy fémtálba, és keverd hozzá a tojássárgákat. A tálat tedd egy lábas forró víz fölé a tűzhelyre, vigyázva, hogy a tál alja ne érjen bele a vízbe. Magas lángon a gőz fölött kézi mixerrel addig keverd, amíg világos színe lesz, és kb. a háromszorosára habosodik – 6-8 perc. A tálat azonnal tedd a jeges vízzel töltött mosogatóba és kevergetve hűtsd le a krémet. Ha teszel bele alkoholt, most keverd hozzá.

A tejszínből és a maradék 1 dkg cukorból verj lágy habot és forgasd össze a gyümölcsös krémmel. Töltsd az előkészített formába , takard be a lelógó fóliával, és tedd a mélyhűtőbe legalább 4 órára. A formából kiborítva szeletekre vágva kínáld.

Címlapfotó: Pink Poppy Photography
Oszd meg másokkal is!
Mustra